Εκθεση Επ.Ελέγχου προς τη Βουλή για παύση Νίκολσον από το ΟΚΥπΥ

 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου αποφάσισε να ετοιμάσει έκθεση για σχέδιο απόφασης προς την Ολομέλεια της Βουλής ώστε με απόφαση η Ολομέλεια του νομοθετικού σώματος να ζητήσει την παύση ή παραίτηση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ Σερ Ντέιβιντ  Νίκολσον.Unknown

Η απόφαση λήφθηκε από τα παρόντα μέλη της Επιτροπής μετά τη συζήτηση που διεξήχθη στην παρουσία του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για το ασυμβίβαστο των άλλων δραστηριοτήτων του Προέδρου του ΟΚΥπΥ με τη θέση του Προέδρου του Οργανισμού.

Την ετοιμασία έκθεσης από την Επιτροπή Ελέγχου ανακοίνωσε ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης με δήλωση του μετά τη συνεδρία και επιβεβαίωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας.

Στις δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο κ. Κουλίας είπε ότι η Κυβέρνηση δεν ξοφλά με την απάντηση του Υπουργού Υγείας ότι ο Νικόλαος Πολύζος διορίστηκε από το ΔΣ του ΟΚΥπΥ, αφού όπως ανέφερε και ο Γενικός Ελεγκτής ο διορισμός Πολύζου επικυρώθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Υπουργού Υγείας.

Αφού ανέφερε ότι για τη θέση στην οποία διορίστηκε ο κ. Πολύζος δαπανήθηκαν 92.000  ευρώ στην KPMG να υποδείξει αξιόλογα πρόσωπα ώστε να διοριστούν εκτελεστικοί διευθυντές, είπε πως η εταιρεία επέλεξε τρία από τα καλύτερα μυαλά που διέθετε ο τόπος, αλλά όταν ήρθε ο ώρα του διορισμού κάποιοι παρενέβησαν και διόρισαν τον κ. Πολύζο.

Ανέφερε πως το ΔΣ του ΟΚΥπΥ ζήτησε γνωμάτευση από τον νομικό σύμβουλο του οργανισμού, ο οποίος απεφάνθη ότι αν θέλουν θα λάβουν υπόψη την εισήγηση της KPMG και τα 92.000 ευρώ, «εσφυρίσαν» κατά την έκφραση του.

Ο κ. Κουλίας ακολούθως είπε πως ο Υπουργός Υγείας δεν μπορεί να εκφέρει θέσεις που “δεν γωνιάζουν”, αλλά θα πρέπει να σέβεται την κοινή λογική.

Σε ό,τι αφορά τη θέση της Κυβέρνησης για να μην μετέχουν εταιρείες στις οποίες έχει συμφέροντα ο κ. Νίκολσον σε δημόσιες συμβάσεις του ΟΚΥπΥ, ο κ. Κουλίας παρατήρησε πως αυτό είναι παρανομία 100 μεγατόνων.

Ο κ. Κουλίας απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «να κάτσουν και να σκεφτούν τι θα κάνουν διότι ο νόμος λέει ότι το ασυμβίβαστο είναι κατά πρώτου διορισμού».

Πρώτη φορά διατυπώθηκαν θέσεις ενώπιον της Βουλής όπως αυτές που παρέθεσε ο Υπουργός Υγείας συνέχισε ο κ. Κουλίας, προσθέτοντας ότι υπέδειξε στον Υπουργό Υγείας ότι άλλο επιχειρηματίας και άλλο Υπουργός και ότι ο Υπουργός οφείλει να σέβεται τους νόμους.

Ανέφερε ακόμα πως «καλά κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να βάλει μια ευταξία τώρα που είναι ώρα».

Πρόσθεσε πως αντί για αναβάθμιση των νοσοκομείων έκαναν υποβάθμιση και τα οδηγούν προς διάλυση και μπορεί κάποιος να πάει και να το δει.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου εξέφρασε τη θέση πως τα προβλήματα θα ξεχυλίσουν όταν οι πολίτες αρχίσουν να πληρώνουν εισφορές.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε πως θέση του ΔΗΣΥ είναι να τύχουν πλήρους διερεύνησης όλα όσα τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου και να εξεταστούν από το αρμόδιο όργανο που είναι το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πρόσθεσε πως θα πρέπει να ζητηθεί και η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα εφόσον τεθούν όλα τα δεδομένα ενώπιον του.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου διερωτήθηκε που ακούστηκε ξανά να αποκλείονται οργανισμοί από υποβολή προσφορών, διερωτώμενη περαιτέρω αν πριν παρουσιάσουν αυτή τη θέση ρώτησαν τον νομικό τους σύμβουλο.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε πως αντιλήφθηκε πως η Κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει τις δικές της ερμηνείες στους νόμους, που η ίδια κατέθεσε και ψηφίστηκαν από το Κοινοβούλιο.

Στη συνέχεια είπε πως έχει παρατηρηθεί Υπουργοί να εμφανίζονται στη Βουλή αγνοώντας τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, ή επιμελώς αποφεύγοντας να την πάρουν επειδή πίστευαν ότι δεν θα τους άρεσε η απάντηση που θα τους έδινε.

Η κ. Χαραλαμπίδου διερωτήθηκε τι θα συμβεί αν η υπόθεση του ασυμβίβαστου καταλήξει στα Δικαστήρια και μετά από 1 με 2 χρόνια εκδοθεί απόφαση που θα επιβεβαιώνει τους φόβους που εκφράζονται σήμερα  και ποιος θα αναλάβει να  πληρώσει τις ζημιές και θα είναι υπόλογος για τις συνέπειες στο Γενικό Σύστημα Υγείας.

Δεν θέλουμε να αφήνουμε παράθυρα που θα οδηγήσουν στην κατάρρευση του ΓΕΣΥ, την οποία κάποιοι θέλουν, συμπλήρωσε η κ. Χαραλαμπίδου.

Μιλώντας εκ μέρους της ΕΔΕΚ  η Ελένη Λυμπουρή είπε ότι με βάση τη δήλωση του Υπουργού Υγείας ότι θα ζητηθεί από τον κ. Νίκολσον να δηλώσει ότι στο μέλλον οι εταιρείες στις οποίες συμμετέχει αυτός ή η σύζυγος του δεν θα προχωρήσουν στην όποια σύναψη σύμβασης με τον ΟΚΥπΥ συνιστά  άμεση παραδοχή της ύπαρξης συμφέροντος  που έχει ο κ. Νίκολσον.

Περαιτέρω η κ. Λυμπουρή ανέφερε ο  διορισμός του  κ. Νίκολσον στη θέση του Προέδρου του ΔΣ του ΟΚΥπΥ έγινε παρά το βεβαρημένο παρελθόν του ως  Διευθυντή του NHS στη Αγγλία.

Διερωτήθηκε γιατί η Κυβέρνηση  δεν ζητά την παραίτηση του κ. Νίκολσον και ανέφερε πως η θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι η Κυβέρνηση πρέπει να παύσει τον κ. Νίκολσον και να σταματήσει να αναζητά τρόπους για να τον διατηρήσει στη θέση του Προέδρου του ΟΚΥπΥ.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως ο Υπουργός Υγείας βρέθηκε εκτεθειμένος ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου να ακροβατεί μεταξύ του αυτονόητου και του αυταπόδεικτου.

Πρόσθεσε πως οι θέσεις και οι τοποθετήσεις του ήταν έωλες και ανέφερε πως το ασυμβίβαστο και η σύγκρουση συμφερόντων δεν είναι θέμα κρίσης όπως είπε ο Υπουργός, αλλά καταγράφεται και σε ό,τι αφορά τον κ. Νίκολσον είναι αυταπόδειχτο.
Αυτό που είπε ότι υπάρχει θέση της Κυβέρνησης και όχι απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αποκλεισμό των επιχειρήσεων στις οποίες εμπλέκεται ο κ. Νίκολσον και η γυναίκα του από συμβάσεις με τον ΟΚΥπΥ, είναι ασαφές, είπε

Είπε ακόμα πως είναι πρωτοφανές «η θέση της Κυβέρνησης που δεν είναι απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου».

Ανέφερε περαιτέρω ότι η θέση της Κυβέρνησης είναι παράνομη, καθώς δεν μπορεί απόφαση της Κυβέρνησης να αποκλείσει την όποια επιχείρηση να συμμετέχει σε δημόσιες συμβάσεις καθώς υπάρχουν διαδικασίες για τον μαυροπινακισμό επιχειρήσεων.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων είπε πως το σημαντικότερο είναι να διασφαλιστεί ότι οι αποφάσεις που αφορούν την αυτονόμηση των νοσοκομείων και κατά συνέπεια του ΓΕΣΥ θα είναι `σιδεροτζέφαλες` και δεν θα είναι ευάλωτες σε προσφυγές για την Κυβέρνηση και τον κ. Νίκολσον δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την παραίτηση.

Είπε πως εισήγηση των Οικολόγων, ομόφωνα υιοθετήθηκε, και θα ετοιμαστεί έκθεση με σχέδιο απόφασης της Επιτροπής Ελέγχου προς την Ολομέλεια για να υπάρξει απόφαση της Βουλής για παύση ή παραίτηση του κ. Νίκολσον.