Επιστολή Κυβέρνησης προς Νίκολσον να αποκλειστούν εταιρείες στις οποίες εμπλέκεται από συμβάσεις ΟΚΥπΥ

 

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΟΚΥπΥ Ντέιβιντ Νίκολσον απεστάληimagew.aspx από το πρωί της Πέμπτης με την οποία του ζητείται όπως δηλώσει πως κανένας οργανισμός ή εταιρεία στους οποίους δραστηριοποιείται αυτός ή σύζυγος του δεν θα μπορούν να συμβληθούν με τον ΟΚΥπΥ για την όποια των δραστηριοτήτων του.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου στη Βουλή, το Υπουργικό Συμβούλιο θα πάρει την τελική του απόφαση για τον Πρόεδρο του ΟΚΥπΥ όταν έχει απάντηση στην επιστολή.

Το θέμα του ασυμβιβάστου του Προέδρου του ΟΚΥπΥ συζητήθηκε την Πέμπτη σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας.

Το μέλος της Επιτροπής, Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι η  Επιτροπή Ελέγχου αποφάσισε να ετοιμάσει έκθεση για το θέμα προς την Ολομέλεια της Βουλής για απόφαση του νομοθετικού σώματος με την οποία θα ζητείται παύση του κ. Νίκολσον, ενώ άλλα μέλη της Επιτροπής και εκπρόσωποι Κοινοβουλευτικών Κομμάτων διατύπωσαν την άποψη ότι ο σερ Νίκολσον πρέπει να παυτεί ώστε ενδεχόμενες προσφυγές κατά των διορισμών στους οποίους θα προβεί ο ΟΚΥπΥ να μην κινδυνεύουν να προσβληθούν στα Δικαστήρια, δημιουργώντας προβλήματα στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής ο Γενικός Ελεγκτής ανέλυσε την επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα με την οποία ζήτησε γνωμάτευση για το ασυμβίβαστο του Προέδρου του ΟΚΥπΥ και τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα προς την Ελεγκτική Υπηρεσία. Περαιτέρω αναφέρθηκε στην επιστολή του (Γενικός Ελεγκτής) προς τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία ζήτησε από το Υπουργικό ως το αρμόδιο σώμα να εξετάσει το ασυμβίβαστο του κ. Νίκολσον.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ενώπιον της Επιτροπής πως η Ελεγκτική Υπηρεσία συνεχίζει να πιστεύει ότι με βάση τη νομοθεσία υπάρχει ασυμβίβαστο  άλλων δραστηριοτήτων ή συμφερόντων του κ. Νίκολσον με τα καθήκοντα του ως Προέδρου του ΟΚΥπΥ. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στα θέματα του ασυμβίβαστου δεν μπορεί να ισχύει το λίγο έγκυος».

Ο Γενικός Ελεγκτής  είπε πως κατά την αντίληψη του μέσου νου, από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα στα 4 ερωτήματα που του έθεσε η ελεγκτική υπηρεσία καθίσταται ξεκάθαρο ότι υπάρχει ασυμβίβαστο. Περαιτέρω αφού διευκρίνισε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε από την Ελεγκτική Υπηρεσία τα πρόσθετα στοιχεία, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως η σχετική ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας ουδόλως διαφοροποιεί τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα προς την Υπηρεσία του για το ασυμβίβαστο.

Ο Γενικός Ελεγκτής είπε ακόμα πως από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα εξάγεται ότι το ασυμβίβαστο δεν ισχύει μόνο πριν τον διορισμό αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του Προέδρου του ΟΚΥπΥ.

Επίσης ο Γενικός Ελεγκτής διατύπωσε εκ νέου τη διαφωνία του για την εξ αποστάσεων διοίκηση του ΟΚΥπΥ. Δεν μπορείς να διορίσεις τη θέση ενός ανύπαρκτου οργανισμού κάποιον που θα τον έχει ως πάρεργο, είπε παρατηρώντας ότι χρειάζεται Πρόεδρος ΔΣ που  θα γονατίσει στην οργανισμό για να τον θέσει σε λειτουργία. Είπε ακόμα πως μπορεί να κρίνει και εκ του αποτελέσματος ότι ο διορισμός δεν αποδίδει.  Η πολιτεία καίγεται για πρόεδρο που θα ασχοληθεί, και όχι πρόεδρο με κύρος για να προκαλέσει επενδύσεις, συμπλήρωσε.

Ο Γενικός Ελεγκτής τόσο ενώπιον της Επιτροπής όσο και στις δηλώσεις που ακολούθησαν το τέλος της συνεδρίας είπε πως με βάση τη νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις δεν μπορεί να αποκλεισθεί η οποιαδήποτε εταιρεία από την υποβολή προσφοράς για δημόσια σύμβαση. Δεν μπορεί να αποκλεισθεί η KPMG από την υποβολή προσφοράς στον ΟΚΥπΥ, είπε. Περαιτέρω ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι διορισμοί στους οποίους θα προβεί ο ΟΚΥπΥ να προβληθούν στο Διοικητικό Δικαστήριο και να πέσουν λόγω το ασυμβιβάστου του Προέδρου του ΟΚΥπΥ.

Ο Υπουργός Υγείας κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου ανέφερε πως παρερμηνεύτηκε ως ασέβεια προς τη Βουλή, η μη παρουσία του στην προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής.

Ο κ. Ιωάννου ενημέρωσε επίσης στην Επιτροπή ότι μετά την επιστολή του Ελεγκτή, ζητήθηκε από τον κ. Νίκολσον να δηλώσει εκτενώς όλες τις ιδιότητες του και τις εταιρείες στην Αγγλία στις οποίες συμμετέχει ή έχει συμφέρον.

Επικαλέστηκε επίσης τη διευκρινιστική ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, για τις δηλώσεις που έγιναν σε σχέση με τη γνωμάτευση που ζήτησε ο Γενικός Ελεγκτής προσθέτοντας πως ο Γενικός Εισαγγελέας επισημαίνει σημεία, ώστε το διορίζων όργανο να διερευνήσει περαιτέρω. Επίσης είπε πως στη γνωμάτευση η Νομική Υπηρεσία ζητά περισσότερα στοιχεία.

Ανέφερε επίσης ότι το θέμα του ασυμβίβαστου είναι θέμα κρίσης και όχι ερμηνείας και ανέφερε πως η συνάφεια δραστηριοτήτων από μόνη της δεν υποδηλώνει σύγκρουση συμφερόντων.

Ο Υπουργός Υγείας είπε επίσης πως θέση της Κυβέρνησης είναι να ζητήσει από τον Πρόεδρο του ΟΚΥπΥ  να δεσμευτεί ότι οι εταιρείες ή οργανισμοί  στους  οποίους έχει συμφέρον ο κ. Νίκολοσον θα εξαιρεθούν από κάθε σύμβαση που αφορά τον ΟΚΥπΥ.

Είπε ακόμα πως σχετική απόφαση έχει λάβει και το ΔΣ του ΟΚΥπΥ.

Ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε περαιτέρω την Επιτροπή Ελέγχου ότι στάληκε επιστολή σήμερα το πρωί προς τον κ. Νίκολσον με τη θέση της Κυβέρνησης και διευκρίνισε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ανάλογα με την απάντηση του κ. Νίκολσον στην επιστολή θα αποφασίσει.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεδρία ο κ. Ιωάννου είπε ότι το αρμόδιο Σώμα για να αποφασίσει εάν υπάρχει ασυμβίβαστο για τον κ. Νίκολσον είναι το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Στη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ετέθησαν κάποια θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες του κ. Νίκολσον, έχουν ζητηθεί κάποιες διευκρινίσεις και το Υπουργικό Συμβούλιο σε επόμενη του συνεδρία θα αποφασίσει, βάσει των επιπλέον διευκρινίσεων, εάν υπάρχει ασυμβίβαστο ή όχι», είπε ο Υπουργός.

Ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε την άποψη ότι στη συνεδρία έπρεπε να παραστεί ο  Γενικός Εισαγγελέας η εκπρόσωπος του, «ούτως ώστε να δώσει ερμηνεία της επιστολής που έχει στείλει προς τον Γενικό Ελεγκτή»

Πρόσθεσε πως με την ανακοίνωσή της η Γενική Εισαγγελία αναφορικά με τη σχετική επιστολή, τονίζει ότι δεν πρόκειται για γνωμάτευση, αλλά ζητά περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία όσον αφορά στις δραστηριότητες του κ. Νίκολσον και των συγγενών του και εναπόκειται στο Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει των στοιχείων και των δεδομένων, να αποφασίσει εάν υπάρχει ασυμβίβαστο ή όχι όπως είναι η πρόθεση του Υπουργικού Συμβουλίου», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Γενικού Ελεγκτή ότι ενδεχομένως να είναι παράνομος ο αποκλεισμός εκ προοιμίου οποιασδήποτε εταιρείας στην οποία δραστηριοποιείται ο κ. Νίκολσον ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «αυτή ήταν μια θέση που εκφράστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Η θέση της Κυβέρνησης, ούτως ώστε σε μια προσπάθεια να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε σκιές ή αμφιβολίες, είναι να ζητηθεί από τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΟΚΥπΥ όπως οι εταιρείες στις οποίες έχει δραστηριότητες στην Αγγλία – τις οποίες δεν είχε στη δήλωση σύγκρουσης συμφερόντων του- δεν συμμετέχουν είτε τώρα είτε στο μέλλον σε οποιοδήποτε διαγωνισμό ή κάνουν οποιαδήποτε συμφωνία με τον ΟΚΥπΥ, έτσι ώστε να μην υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό».

Διευκρίνισε ότι «εάν είναι παράνομος ο αποκλεισμός των εταιρειών, τότε δεν θα ζητηθεί».

«Να προσθέσω ότι έχω μιλήσει με τον κ. Νίκολσον  και έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα, αν όμως δεν δύναται να γίνει, τότε δεν θα προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι οι αποφάσεις του ΔΣ του Οργανισμού ενδεχομένως να κριθούν σε διοικητικά δικαστήρια στο πλαίσιο προσφυγών ενδεχομένως σε έναν χρόνο, και ερωτηθείς εάν η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει αυτή την ευθύνη που ενδεχομένως να δημιουργήσει προσκόμματα και στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο κ. Ιωάννου είπε ότι ο κ. Νίκολσον εργοδοτείται στον ΟΚΥπΥ, ο οποίος είναι ο αρμόδιος Οργανισμός για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και όχι με το ΓεΣΥ.

Ακόμη πρόσθεσε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο θα πάρει την απόφασή του στην επόμενη συνεδρίασή του, λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι «την ίδια ώρα που τα δημόσια νοσηλευτήρια καταρρέουν, χάνονται φάκελοι των ασθενών, ιατροί ιδιωτεύουν, παίζουμε με επιστολές», ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι «δεν παίζουμε με επιστολές».

«Η αυτονόμηση έχει ήδη ξεκινήσει, έχουν προσληφθεί ήδη διευθυντικά στελέχη, έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες» συνέχισε προσθέτοντας ότι με την ψήφιση του Προϋπολογισμού του ΟΚΥπΥ που ήταν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας θα προχωρήσουν με τις προσλήψεις που προβλέπονται σε αυτόν, δηλαδή 20 επιπλέον ιατρών, 60 νοσηλευτών, 175 φροντιστών υγείας και 40 ατόμων διοικητικού προσωπικού.

Στόχος είναι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, εφόσον ψηφιστεί έγκαιρα ο Προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ, να στελεχώσουν τα αυτόνομα πλέον νοσηλευτήρια, με απώτερο στόχο να αυξηθεί η παροχή ποιοτικής φροντίδας προς τον Κύπριο ασθενή, ανέφερε προσθέτοντας πως ήδη οι ενέργειες τρέχουν.

Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε περαιτέρω ότι διαφωνεί κάθετα με την τοποθέτηση ότι καταρρέουν τα δημόσια νοσηλευτήρια.

«Το ότι υπάρχουν προβλήματα, το έχουμε αναγνωρίσει πολλάκις. Εξ ου και προχωρήσαμε με τη μεταρρύθμιση», συνέχισε.

Περαιτέρω είπε πως δεν παραγνωρίζονται τα προβλήματα, αλλά, όπως είπε  μηδενιστικές προσεγγίσεις, δεν είναι αποδεκτές.

«Σήμερα έλαβα τρεις επιστολές από ασθενείς που εξήραν το έργο που γίνεται στα δημόσια νοσηλευτήρια. Να μην λέμε μόνο ότι υπάρχουν προβλήματα, τα οποία παραδεχόμαστε. Γίνεται και εξαιρετική δουλειά και εξυπηρετούνται χιλιάδες ασθενείς καθημερινά», είπε περαιτέρω.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον θα υπάρξει πρόβλημα στους διορισμούς που έγιναν στον ΟΚΥπΥ εάν διαφανεί ότι υπάρχει θέμα με τον κ. Νίκολσον, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι ότι οι διορισμοί έγιναν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και όχι του κ. Νίκολσον.

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει το θέμα που συζητείται τις τελευταίες μέρες ότι η Κυβέρνηση, το Υπουργικό Συμβούλιο και οι Υπουργοί της παραγνωρίζουν να ρωτούν τη γνώμη του νομικού συμβούλου του κράτους ή αγνοούν τις γνωματεύσεις του, ο κ. Ιωάννου δήλωσε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να απαντήσει εκ μέρους άλλων Υπουργών.

«Εμείς για τα θέματα που μας αφορούν πολλάκις έχουμε στείλει επιστολές στον Γενικό Εισαγγελέα, ως ο νομικός σύμβουλος του κράτους και εξ ου και ανέφερα ότι θα έπρεπε σήμερα να ήταν παρούσα και η Γενική Εισαγγελία, για να μπορεί να ερωτηθεί και να δικαιολογήσει την επιστολή που έστειλε και τις απόψεις τις οποίες εξέφρασε».

Στην παρατήρηση ότι ούτε το Υπουργικό Συμβούλιο είχε ενώπιον του τον Γενικό Εισαγγελέα όταν τοποθετείτο επί της επιστολής του Γενικού Ελεγκτή, ο Υπουργός Υγείας απάντησε πως η επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα ήταν προς τον Γενικό Ελεγκτή και όχι προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τέλος, ερωτηθείς εάν για την επιστολή προς τον κ. Νίκολσον θα ζητηθεί η θέση της Νομικής Υπηρεσίας, ο κ. Ιωάννου απάντησε πως «είναι ο νομικός μας σύμβουλος και φυσικά θα ρωτήσουμε τη Νομική Υπηρεσία».