Καιρός: Κλειστά σχολεία, πτώσεις δένδρων και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος

Πτώσεις δέντρων, κατολισθήσεις βράχων, εγκλωβισμός πολιτών στα οχήματα τους, πλημμυρισμένα υποστατικά και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, έφεραν μαζί τους imagew-1.aspxτα έντονα καιρικά φαινόμενα που κατά τη διάρκεια της νύχτας έθεσαν σε κινητοποίηση όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στην πόλη και Επαρχία Λεμεσού.

Συνολικά, η  Επαρχία Λεμεσού κατέγραψε 37 περιστατικά, τα περισσότερα στην Κύπρο, όπου κλήθηκε να παρέμβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου Αντρέας Κεττής.

Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, 13 περιστατικά αφορούσαν πτώση  δέντρων σε δημόσιους δρόμους και σταθμευμένα οχήματα, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν επιβαίνοντες.

Άλλα 17 περιστατικά αφορούσαν άντληση ομβρίων υδάτων από υποστατικά που πλημμύρισαν, ενώ έγιναν έξι απεγκλωβισμοί οδηγών από τα αυτοκίνητα τους, που βρέθηκαν μέσα σε δρόμους, που από την έντονη βροχόπτωση μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Τέλος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε και σε ένα περιστατικό για μετακίνηση μεταλλικών τσίγκων που παρασύρθηκαν από τους ανέμους.

Ανά το Παγκύπριο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε 82 περιστατικά, ενώ δεύτερη Επαρχία με τα περισσότερα περιστατικά, 19 στο σύνολο, ήταν η Λευκωσία.

Σε κινητοποίηση από χθες βρίσκεται και η Αρχή Ηλεκτρισμού, τα συνεργία της όποιας καταβάλλουν προσπάθειες για αποκατάσταση των βλαβών που προκλήθηκαν από τους σφοδρούς ανέμους, δήλωσε  η Εκπρόσωπος Τύπου της Αρχής, Χριστίνα Παπαδοπούλου.

Όπως είπε, στην Επαρχία Λεμεσού παρατηρήθηκαν δέκα βλάβες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ σε δυο περιπτώσεις, στην ορεινή Λεμεσού, πάσσαλος κατέληξε σε γκρεμό μετά από κατολίσθηση βράχων, ενώ μετασχηματιστής αποκόπηκε και παρασύρθηκε από τους ανέμους, επίσης σε γκρεμό.

Όλα τα συνεργία της ΑΗΚ εργάζονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας και κάτω από αντίξοες συνθήκες για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, είπε η κ.Παπαδοπούλου, η οποία ζήτησε την κατανόηση του κοινού. Όπως ανέφερε, λόγω υπερφόρτωσης του τηλεφωνικού κέντρου της ΑΗΚ, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τις βλάβες, είτε μέσω της ιστοσελίδας της Αρχής, είτε μέσω της δωρεάν εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα “EAC Mobile App”.

Η Χριστίνα Παπαδοπούλου είπε πως, το πρωί συνεργεία της Αρχής αποκατάστησαν  την ηλεκτροδότηση στις κοινότητες Ασωμάτου και Τραχωνίου, ενώ σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Αρχής, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην Επαρχία Λεμεσού συνεχίζουν να παρατηρούνται στα Χανδριά, Παλιόμυλο, Ασγάτα, Ακτή του Κυβερνήτη, Άγιο Τύχωνα, Ακαπνού, Πάνω Πολεμίδια, Άρσος, Ερήμη, Μονιάτη και Παλώδια.

Από πλευράς Επαρχιακής Διοίκησης, δέκα από τα περίπου τριάντα συνεργεία, απασχολούνται αποκλειστικά για τον καθαρισμό δρόμων, εκεί και όπου σημειώνονται πτώσεις δέντρων και κατολισθήσεις βράχων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Έπαρχος Λεμεσού, Μάριος Αλεξάνδρου.

Από τις επτά το πρωί, πρόσθεσε, τα συνεργία της Επαρχιακής Διοίκησης έχουν κληθεί σε πέντε περιστατικά, για καθαρισμό δρόμων που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της, συμπλήρωσε.

Ο κ.Αλεξάνδρου είπε πως έχει δώσει από το πρωί οδηγίες έτσι ώστε, άμεσα, να παρεμβαίνουν συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης για να επιλύουν άμεσα τα προβλήματα που παρουσιάζονται στους δρόμους της Επαρχίας.

Σε πλήρη κινητοποίηση βρισκόταν καθ`όλη  τη διάρκεια της νύχτας και η 24ωρη Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης του Δήμου Λεμεσού, που όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, δέχθηκε δεκάδες κλήσεις από πολίτες.  Το όχημα της Υπηρεσίας με τους δυο πολυτεχνίτες του Δήμου ασχολήθηκε κυρίως με την μετακίνηση δέντρων και μεγάλων κλαδιών που αποκόπηκαν από τους σφοδρούς ανέμους.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, λόγω καιρικών συνθηκών, σχολεία σε Αγρό, Λεμύθου και Κάμπο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, λόγω των καιρικών συνθηκών θα παραμείνουν κλειστά το Γυμνάσιο Αγρού, το Γυμνάσιο Λεμύθου και το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Κάμπου.
Yπερχείλισε ο Πεδιαίος στο γεφύρι Αλεξανδρουπόλεως στο Στρόβολο

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων υπερχείλισε ο ποταμός Πεδιαίος.

Αστυνομική ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα ότι υπερχείλισε ο ποταμός στο γεφύρι της οδού Αλεξανδρουπόλεως στον Στρόβολο και στην περιοχή Αγίου Σπυρίδωνα στη Δευτερά.

Εξάλλου στην περιοχή Πέρα Χωρίου –  Ιδαλίου, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Γυαλιά, έχουν κλείσει οι οδός Ελευθερίας στο Πέρα Χωρίου και οι οδοί Ευρυπίδου, Λεόντιου Μαχαιρά και Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Δάλι. Επίσης, κλειστός είναι ο δρόμος Κοτσιάτη – Αγίας Βαρβάρας και ο δρόμος από τη βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου – Ποταμιάς.

Αναλυτικά η κατάσταση των δρόμων εδώ.

Πτώσεις δέντρων σε δημόσιους δρόμους σε Λάρνακα και Αμμόχωστο 

Πτώσεις δέντρων σε δημόσιους δρόμους σημειώθηκαν στη Λάρνακα και την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, με βροχές και θυελλώδεις ανέμους, που επικρατούσαν από χθες το πρωί.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Λάρνακα οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί ανταποκρίθηκαν σε τρεις κλήσεις που αφορούσαν απομάκρυνση δέντρων που έπεσαν σε δημόσιους δρόμους και ιδιωτική κατοικία και δύο κλήσεις που αφορούσαν μετακινήσεις διαφημιστικών πινακίδων και μεταλλικών τσίγκων σε ασφαλή χώρο.

Στην Κοφίνου η ΕΜΑΚ ανταποκρίθηκε σε επτά κλήσεις, έξι από τις οποίες αφορούσαν απομάκρυνση δέντρων που έπεσαν σε δημόσιους δρόμους και μία κλήση για άντληση ομβρίων υδάτων από υποστατικό.

Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε σε έξι κλήσεις που αφορούσαν απομάκρυνση δέντρων που έπεσαν σε δημόσιους δρόμους.

Εξάλλου λόγω των θυελλωδών ανέμων και των καταρρακτωδών βροχών που έπεφταν καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη και επαρχία Λάρνακας, σημειώθηκε τα ξημερώματα διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Αραδίππου και Κιτίου.

Στην Πάφο

Oι έντονες καιρικές συνθήκες με σφοδρούς ανέμους και παρατεταμένη βροχόπτωση επικράτησαν καθόλη την διάρκεια της νύχτας στην επαρχία Πάφου με αποτέλεσμα να κλείσουν αρκετοί δρόμοι λόγω κατολισθήσεων και συσσώρευσης μεγάλων ποσοτήτων νερού στο οδόστρωμα .

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας, κλειστά  παραμένουν  τα Γεφύρια Τζιελεφού,  Ζυριπιλή, Ξερού,  Σαλαμιού – Γαλαταριάς και  Χολετριών.imagew-2.aspx

Επίσης οι δρόμοι Κελοκεδάρων – Σαλαμιούς, Νατάς – Χολέτριας, Αγίου Γεωργίου – Κιδασίου, Τραχυπέδουλας – Σαλαμιού, Κελοκεδάρων – Φυλούσας, Αγίου Γεωργίου Πέγειας προς Ακάμα, Παναγιάς – Κοιλάδας των κέδρων, Καναβιών – Σταυρού Ψώκας, Παναγιάς – Σταυρού Ψώκας και Λεμόνας – Αμαργέτης.

Κατολισθήσεις όγκων χώματος και πετρών στο οδόστρωμα, αλλά και πτώσεις δέντρων έχουν παρατηρηθεί σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές και οι οδηγοί προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε να μεταβεί σε έξι επεισόδια  για πτώσεις δέντρων, σε κεντρικά σημεία της Πάφου όπως, στις οδούς Γρίβα Διγενή, Γεωργίου Χριστοφόρου,  Φελλάχογλου, Ρηγαίνη  αλλά και στις κοινότητες Αρόδες και Πωμού.

Στην  παραλιακή περιοχή της Κάτω Πάφου προκλήθηκαν αρκετά προβλήματα  λόγω της θαλασσοταραχής και των δυνατών ανέμων  με αποτέλεσμα το παραλιακό μέτωπο να γεμίσει πέτρες και φύκια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Δασών το  Μονοπάτι Μελέτης της φύσης  «Φαράγγι του Άβακα» έχει καταστεί εξαιρετικά επικίνδυνο για τους περιπατητές καθώς παρατηρείται έντονη διάβρωση του καταστρώματος,  γι’ αυτό και θα είναι κλειστό  για το κοινό.
Το Τμήμα  Δασών απολογείται για τυχόν ταλαιπωρία του κοινού και θα επανέλθει με νέα ανακοίνωση, μετά την  αποκατάσταση των ζημιών και επαναλειτουργία του εν λόγω μονοπατιού.
Στην Επαρχία Πάφου μέχρι στιγμής έχουν υπερχειλίσει τρία φράγματα του Μαυροκόλυμπου χωρητικότητας 2 εκατομμυρίων 180 χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού , της Αργάκας χωρητικότητας 990.000 κυβικών μέτρων νερού,και του Πωμού χωρητικότητας 860.000 κυβικών μέτρων νερού.

Επίσης από τις έντονες βροχοπτώσεις κατέβηκε ο ποταμός του  “Αμμαθκιού” στην περιοχή Μηλιού- Γιόλους, ο οποίος περνά από την Πόλη Χρυσοχούς και καταλήγει στον Κατασκηνωτικό χώρο .
Συνεργεία της Επαρχιακή Διοίκησης και των Δημοσίων Έργων  βρίσκονται επί ποδός για τον καθαρισμό δρόμων.