Ο Πάνος Καμμένος διέγραψε από τους ΑΝΕΛ την Ελ. Κουντουρά και Β.Κόκκαλη

Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς βουλευτές οι ΑΝΕΛ 

 

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έθεσε ο Πάνος Καμμένος την Έλενα Κουντουρά και τον Βασίλη Κόκκαλη μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης των δύο Υπουργών να στηρίξουν την κυβέρνηση, παρά την αντίθετη απόφαση του κόμματος.imagew-3.aspx

«Η κ. Κουντουρά, με επίσημη ανακοίνωση της, αποφάσισε να ανταλλάξει την ψήφο της και το όνομα της Μακεδονίας με την υπουργική καρέκλα. Την θέτω από τώρα εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων», έγραψε στο twitter ο κ. Καμμένος, ενώ λίγο αργότερα μέσω του ίδιου τρόπου ανακοίνωσε και τη διαγραφή του Β. Κόκκαλη.

«Ο Βασίλης Κόκκαλης παρότι βρίσκεται σε στάδιο διαπραγμάτευσης για την ψήφο του στο εθνικό θέμα από την Κίνα αρκεί η πρόθεση για ανταλλαγή θέσης προκειμένου να απομακρυνθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ».

Σημειώνεται ότι και ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος ανακοίνωσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ενώ θα υπερψηφίσει και τη Συμφωνία των Πρεσπών και ακολούθως θα παραδώσει την έδρα του. Με αυτά τα δεδομένα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Εν τω μεταξύ, η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στην ελληνική Βουλή θα αρχίσει την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Η δηλωση της Ελ. Κουντουρά 

Η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, σε αποκλειστική δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρει ότι : «Στηρίζω ξεκάθαρα την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Παραμένω συνειδητά μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια, και όπως κάνω σε ολόκληρη την πολιτική μου διαδρομή, έτσι και τώρα θα συνεχίσω να πορεύομαι με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον»KOUNTOURA-592x330

Ολόκληρη η δήλωση της κ. Κουντουρά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

«Βρίσκομαι σε προγραμματισμένη κυβερνητική αποστολή στην Κίνα που πραγματοποιείται συντονισμένα από τρία συναρμόδια Υπουργεία με στόχο την επίτευξη επωφελών συμφωνιών για την Ελλάδα στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, των μεταφορών και του τουρισμού.
Θέλω να κάνω σαφές ότι δεν διαπραγματεύομαι το δικαίωμα μου να ψηφίζω κατά συνείδηση.

Αυτή η κυβέρνηση εργάστηκε πολύ σκληρά για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια και το καθεστώς της λιτότητας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ανακοπεί η πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και την ευημερία, και να ακυρωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Ούτε να δώσουμε το δικαίωμα σε εκείνους που ευθύνονται για την καταστροφή της Ελλάδας να μεθοδεύουν σχέδια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της χώρας.

Στηρίζω ξεκάθαρα την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Παραμένω συνειδητά μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια, και όπως κάνω σε ολόκληρη την πολιτική μου διαδρομή, έτσι και τώρα θα συνεχίσω να πορεύομαι με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον».

Αιχμές Καμμένου εναντίον Κόκκαλη
«Αν η μισή του καρδιά βρίσκεται εδώ πέρα, η άλλη μισή στην Κίνα βρίσκεται». Ο γνωστός στίχος του Ναζίμ Χικμέτ αφιερώνεται από τους πρώην συντρόφους του στον υφυπουργό και βουλευτή των ΑΝΕΛ Βασίλη Κόκκαλη, στον οποίο αναφέρθηκε με σαρκασμό και περισσή ειρωνεία πολλές φορές ο Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής. 2587080
Ο Βασίλης Κόκκαλης «φρόντισε» κατά τον Πάνο Καμμένο να αναχωρήσει άμεσα από την πλατεία Κολωνακίου όπου κατοικοεδρεύει για την Κίνα, ώστε να αποφύγει τις μυλόπετρες των πολιτικών ανακατατάξεων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Zougla gr ≤Λέγεται μετ’ επιτάσεως στους διαδρόμους της Βουλής πως ο κ. Κόκκαλης έχει φθάσει εδώ και καιρό σε συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά «παραμένει στις κυβερνητικές επάλξεις» ως Δούρειος Ίππος, προκειμένου η κυβέρνηση να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και, άρα, να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Μακιαβελική προσέγγιση της ιστορίας θα πει ο αφελής παρατηρητής, αλλά «τους αποστάτες πολύ αγάπησαν, την αποστασία ουδείς», όπως διδάσκει η πολιτική αναδρομή στα γεγονότα του 1966 επί πατρός Μητσοτάκη. Ήδη ο κ. Κόκκαλης με επίσημη δήλωσή του αποφάσισε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα. Παράλληλα, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ανεξαρτητοποιείται ως βουλευτής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ. Ο νοών νοείτω. Λίγο αργότερα διεγράφη ο κ. Κόκκαλης μέσω tweet του Πάνου Καμμένου.image.ashx
Στον παγωμένο Καναδά εν είδει πολιτικού ησυχαστηρίου και στη συνέχεια στην Κίνα βρέθηκε η Έλενα Κουντουρά για να αποφύγει τις πολιτικές περιδινήσεις των ημερών, πλην όμως, μετά την εκδήλωση της «καταιγίδας», η υπουργός Τουρισμού με αποκλειστική της δήλωση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ξεκαθάρισε πως στηρίζει το έργο της κυβέρνησης. Η Έλενα Κουντουρά, λοιπόν, συμπαρατάσσεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς ευελπιστεί να παραμείνει υπουργός και ενδεχομένως να ανταμειφθεί με μία εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος της Κουμουνδούρου. Πάντως, η κα Κουντουρά βρίσκεται ήδη εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ με απόφαση του Πάνου Καμμένου.
Η «ετέρα Καππαδόκης», η κυρία Κατερίνα Παπακώστα, θα στηρίξει την κυβέρνηση, θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφού, όπως διατείνεται το περιβάλλον της, διασφάλισε επιτέλους πως θα αναλάβει καθήκοντα υπουργού Δημόσιας Τάξης, ενδεχομένως δε και «κάποια βοήθεια» σε εκλογικούς συνδυασμούς, αλλά εδώ η Κουμουνδούρου αναμένεται να έχει σοβαρές αντιρρήσεις.
Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη δεν είναι βουλευτής και, άρα, δεν διαθέτει «ειδικό βάρος» ως προς τις τρέχουσες ψηφοφορίες στη Βουλή.
Είναι ενδεικτικό, ωστόσο, πως έσπευσε να δηλώσει ότι δεν εγκαταλείπει τον υφυπουργικό θώκο της.
Ο Τέρενς Κουίκ, πρώτος επιλαχών μεν αλλά όχι βουλευτής (ακόμη) δε, δήλωσε πως και αυτός δεν εγκαταλείπει το υφυπουργείο του στο ΥΠΕΞ.
Μένουν ακόμη αρκετά ταξίδια (ως αποστολές αναφέρονται) σε περίεργες χώρες, προκειμένου να συναντήσει ομογενείς. Κατά τους υπολογισμούς των ασπόνδων φίλων του, πρέπει να είναι το κυβερνητικό στέλεχος με τα περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό.
Προφανώς, πολλοί τον φθονούν για αυτό. Με δήλωσή του διατείνεται πως «Δεν είναι ο Πάνος Καμμένος που με πρότεινε για κυβερνητικό στέλεχος αλλά… κάποιοι άλλοι».
Ο Κώστας Ζουράρις, προ δεκαετιών αριστερός και αργότερα νεο-ορθόδοξος με σεμινάρια στον Πλαταμώνα παρέα με τον Κωστή Μοσκώφ και τον Διονύση Σαββόπουλο, ακολουθεί μία τεθλασμένη αλλά μοναχική πορεία.
Εντίμως δηλώνει πως στηρίζει την κυβέρνηση με ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν επικυρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στους διαδρόμους της Βουλής ακούγεται πως ενδεχομένως να αναλάβει το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης τώρα που η Κατερίνα Νοτοπούλου υποχρεούται να παραιτηθεί για να είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ξεκαθάρισε πως στηρίζει την κυβέρνηση με ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά και πως θα επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Διατηρεί τη θέση αυτή εξ αρχής και δεν αιφνιδίασε κανέναν, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος. Ψιθυρίζεται πως ενδεχομένως να αναλάβει κυβερνητική θέση στο Υπουργείο Εργασίας, η οποία αδειάζει με την παραίτηση του Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος θα είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Αθηναίων.
Ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι διατηρεί από παλιά σχέση με τον κόσμο του Συνασπισμού. Δηλώνει πως στηρίζει την κυβέρνηση και πως υπερψηφίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ακούγεται πως μπορεί να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αν και υπάρχουν σθεναρές αντιρρήσεις στην Κουμουνδούρου από κομματικούς. Πρόκειται, ενδεχομένως, για το πιο «ομαλό πολιτικά» στήριγμα στον Αλέξη Τσίπρα λόγω παλαιότερης ιδεολογικής συγγένειας.
Παρά τα όσα ακούγονται και λέγονται, η αμερικανική πρεσβεία -σύμφωνα πάντα με το  zougla.gr- ανησυχεί για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και για τον λόγο αυτόν συγκαλεί σύσκεψη – briefing με σαφή παρεμβατική διάθεση.
Πάντως, οι Αμερικανοί φέρονται να είναι ιδιαίτερα ευτυχείς με την υπουργοποίηση του ναυάρχου Αποστολάκη. Θεωρείται γνώστης των θεμάτων και θα είναι αυτός που τον Φεβρουάριο θα διαχειριστεί τη 2η φάση της Στρατηγικής Συμφωνίας ΗΠΑ – Ελλάδας. Ήταν ο ίδιος που συμμετείχε στην Ουάσινγκτον στην 1η φάση των συνομιλιών. Ο κ. Αποστολάκης αναμένεται σε εκλόγιμη θέση σε κάποιο ψηφοδέλτιο [Ευρωβουλή, Επικρατείας ή για βουλευτικό αξίωμα (αν και το τελευταίο ακούγεται κάπως χλομό)].