Δεν θα παρέμβει ο Πρόεδρος για τις καταγγελίες διαπλοκής στο δικαστικό σώμα

 

Την ώρα που το Ανώτατο Δικαστήριο φέρεται σύμφωνα με  πληροφορίες να εξετάζει σήμερα σε συνεδρίαση του τις καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη περι συγγενοκρατίας και διαπλοκής στο δικαστικό σωμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε σήμερα πως υπάρχει  διάκριση εξουσιών και η κυβέρνηση δεν θα παρέμβει.imagew-1.aspx

Συγκεκριμένα , ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες που έχουν γίνει σε σχέση με τη δικαστική εξουσία, ανέφερε ότι υπάρχει διάκριση εξουσιών και αν και εφόσον απαιτείται μέσα από τα γεγονότα να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα το πράξει.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της 25ης Συνόδου των Πρυτάνεων κυπριακών πανεπιστημίων, στο Πανεπιστήμιο Frederick, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι καλείται η Κυβέρνηση να χειριστεί το ζήτημα που προκύπτει από τις καταγγελίες για τη δικαστική εξουσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «γιατί πρέπει να καλείται η Κυβέρνηση διερωτώμαι. Υπάρχουν τα αρμόδια όργανα του Δικηγορικού Συλλόγου, το Πειθαρχικό Συμβούλιο που αντιλαμβάνομαι θα επιληφθεί, υπάρχει το Ανώτατο [Δικαστήριο] που θα πρέπει να τοποθετηθεί, υπάρχει ο Γενικός Εισαγγελέας».

Πρέπει, είπε, «να κατανοήσουμε επιτέλους ότι υπάρχει διάκριση εξουσιών σε αυτή τη χώρα και αν και εφόσον απαιτείται μέσα από τα γεγονότα να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα το πράξει».

Αλλά, συνέχισε, «επί του παρόντος, έχω την εντύπωση ότι το να καλείται η Κυβέρνηση να παρέμβει γιατί έγινε μια καταγγελία, όσο σοβαρή και αν είναι, αν δεν τεκμηριωθούν στοιχεία, να έρθουν δηλαδή αποδείξεις ότι υπήρξε εκβιασμός της Δικαιοσύνης, αντιλαμβάνεστε ότι στο τέλος θα έχουμε παρέμβαση της εκτελεστικής στη δικαστική εξουσία και αντί να λύσουμε, θα πολλαπλασιάσουμε το πρόβλημα».

Οργή από Σύνδεσμο Κατόχων Αξιογράφων

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κατόχων Αξιογράφων Φ.Μαυροβουνιώτης κληθείς σήμερα στο Πρωϊνό Δρομολόγιο του ΡΙΚ να σχολιάσει τις καταγγελίες  του δικηγόρου Ν. Κληρίδη και συγκεκριμένα τις περιπτώσεις της αδελφής και της θυγατέρας του προέδρου του Ανωτάτου Μ.Νικολάτου που αποζημιώθηκαν από την Τράπεζα Κυπρου για τις καταθέσεις που είχαν σε αξιόγραφα χαρακτήρισε την υπόθεση πέραν από σκάνδαλο.

Ανέφερε επίσης ότι ο Σύνδεσμος θα επαναφέρει την αναγκη αποζημίωσης των κατόχων αξιογράφων σημειώνοντας πως δεν νοείται να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Εξάλλου χθες  σε γραπτή  δήλωση του το  μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, για τις καταγγελίες περί διαπλοκής στο δικαστικό σώμα, κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνησηκαι τον Υπουργο Δικαιοσύνης. Στη δήλωση του αναφέρονται τα πιο κάτω:

«Έχουν παρέλθει δύο εικοσιτετράωρα από τη δημοσιοποίηση πολύ σοβαρών καταγγελιών του δικηγόρου κ. Νίκου Κληρίδη. Διερωτόμαστε που βρίσκεται ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωνάς Νικολάου, εκτός αν η κυβέρνηση Αναστασιάδη θεωρεί ότι «καθάρισε» με μια φευγάτη δήλωση περί ανησυχίας του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Ο κ. Νίκος Κληρίδης σε μακροσκελή επιστολή του δίνει εξηγήσεις για τον ισχυρισμό που διατύπωσε δημόσια ότι «Η ευνοιοκρατία έχει δυστυχώς επεκταθεί και στο Δικαστικό Σώμα», παραθέτοντας σωρεία δεδομένων και ισχυρισμών για ενδεχόμενη διαπλοκή μελών της δικαστικής εξουσίας με συγκεκριμένο μεγάλο δικηγορικό γραφείο, η οποία δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά για την αμερόληπτη απονομή της δικαιοσύνης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Νίκος Κληρίδης ισχυρίζεται ότι «μετά την κατάρρευση του Τραπεζικού Συστήματος […] όλες οι σοβαρές υποθέσεις που αφορούσαν την Τράπεζα Κύπρου και εξεδικάστηκαν από τα Δικαστήρια» προωθήθηκαν μέσω συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου «με το οποίο πλείστοι Δικαστές που εξεδίκασαν υποθέσεις της Τράπεζας έχουν συγγενικές και/ή εργασιακές σχέσεις».
Οι ευθείες αυτές αναφορές θέτουν κατά τρόπο άμεσο υπό αμφισβήτηση το κράτος δικαίου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σε μια εποχή που εξουσίες και θεσμοί αντιμετωπίζουν την απαξίωση της κοινωνίας και των πολιτών, η συμπερίληψη της Δικαστικής εξουσίας πλήττει καίρια το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, πόσο μάλλον που οι αναφορές του κ. Νίκου Κληρίδη απολήγουν στο συμπέρασμα ότι η ισχυριζόμενη διασύνδεση δικαστικής εξουσίας με δικηγορικό γραφείο, που εκπροσωπεί νομικά στα δικαστήρια της Κύπρου την Τράπεζα Κύπρου, ενδεχομένως επηρέασε την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν τα τραπεζικά σκάνδαλα.
Αποτελεί αδήριτη ανάγκη όπως οι εμπλεκόμενοι θεσμοί δώσουν απαντήσεις άμεσα. Άμεσα πρέπει να τοποθετηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Η κοινωνία, οι πολίτες, παρακολουθούν εμβρόντητοι τα όσα δημόσια πλέον καταγράφονται, την ώρα που οι πρωταγωνιστές των τραπεζικών σκανδάλων παραμένουν ατιμώρητοι.
Το ΑΚΕΛ θα επανέλθει σε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα, αναμένοντας παράλληλα απαντήσεις από τους θεσμούς και από την κυβέρνηση Αναστασιάδη.»