Γαλλία: Απορρίπτονται τα ημίμετρα Μακρόν

Για «χαρτζιλίκι» κάνει λόγο ο Μελανσόν 

 

Ο Μακρόν μοιάζει να νομίζει πως θα «μοιράσει λίγο χαρτζιλίκι και θα καλμάρει την εξέγερση των πολιτών που έχει ξεσπάσει», σχολίασε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (ριζοσπαστική αριστερά) αναφορικά με τα μέτρα που εξάγγειλε χθες βράδυ ο πρόεδρος της Γαλλίας . Κατήγγειλε ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας ανήγγειλε μέτρα το κόστος για τα οποία θα βαρύνει «τον απλό πολίτη» και όχι «αυτούς που έχουν μεγάλο πλούτο».imagew-2.aspx

Ο Μελανσόν δήλωσε ακόμη πως «πιστεύει» πως «η πέμπτη πράξη» του δράματος «θα παιχτεί το Σάββατο», αναφερόμενος στις νέες διαδηλώσεις που προγραμματίζονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Από την πλευρά του ο Ολιβιέ Φορ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (κεντροαριστερά) στηλίτευσε επίσης το γεγονός πως ο πρόεδρος Μακρόν ανήγγειλε μέτρα το κόστος των οποίων θα το επωμιστούν οι φορολογούμενοι.

Αλλά κι ένα από τα πρόσωπα που ήλθαν στο προσκήνιο χάρη στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» επίσης φάνηκε να μην πείθεται από την ομιλία του αρχηγού του γαλλικού Κράτους. «Σε όρους ουσίας, αυτά είναι ημίμετρα», είπε ο Μπενζαμέν Κοσί, τον οποίο έκανε δεκτό ο Πρόεδρος Μακρόν την περασμένη εβδομάδα.

Χθες βράδυ ο  Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του χθες, εξάγγειλε σειρά μέτρων τα οποία εκτιμάται ότι θα κοστίσουν μεταξύ €8 και €10 δισεκατομμυρίων.  Από την άλλη η αριστερά και η κεντροαριστερά απέρριψαν τις εξαγγελίες Μακρόν, με τον ηγέτη του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λικ Μελανσόν να κάνει λόγο για «χαρτζιλίκι».
«Θέλω να κηρύξω σήμερα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, ανακοινώνοντας τα έκτακτα μέτρα που αποφάσισε, για την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα.

«Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια Γαλλία της εργασίας, της αξιοκρατίας, μια Γαλλία όπου τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερα από εμάς. Θέλουμε μια Γαλλία όπου η εργασία να μας επιτρέπει να ζούμε αξιοπρεπώς» τόνισε, αναγνωρίζοντας ότι «σε αυτόν τον τομέα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση» και γι` αυτό θα παρέμβει «συγκεκριμένα και γρήγορα ώστε να υπάρξει βελτίωση της ζωής από την αρχή του ερχόμενου έτους».

Τα πρώτα μέτρα που εξήγγειλε ο Εμανουέλ Μακρόν και που ανταποκρίνονται σε βασικά αιτήματα των κίτρινων γιλέκων είναι:

-Η αύξηση του κατώτατου μισθού (Smic) κατά 100 ευρώ χωρίς την επιβάρυνση του εργοδότη.

– Οι υπερωρίες θα πληρώνονται χωρίς φόρο και χωρίς κρατήσεις, από τον Ιανουάριο του 2019. Ένα μέτρο που είχε εφαρμόσει ο Νικολά Σαρκοζί που στο μεταξύ είχε καταργηθεί.

– Ζήτησε από τους εργοδότες να δίνουν, εφ` όσον μπορούν, ένα δώρο στους εργαζόμενους κατά το τέλος του έτους. Και αυτό το δώρο θα είναι χωρίς φόρο και χωρίς κρατήσεις.

– Για τους συνταξιούχους που έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω από 2.000 ευρώ, καταργεί την αύξηση της κοινωνικής συνεισφοράς τους (CSG) που θεωρείται ότι μειώνει σοβαρά το εισόδημα τους.

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι επιθυμεί «οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πιο πλούσιοι συμπολίτες να βοηθήσουν τη χώρα να πετύχει» και πρόσθεσε ότι θα οργανώσει συνάντηση μαζί τους αυτήν την εβδομάδα, για να πάρει αποφάσεις.

Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Πρόκειται για ιστορική στιγμή, για να χτίσουμε το θεμέλιο για ένα νέο εθνικό συμβόλαιο».

Στο μεταξύ, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο Υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Διοίκηση, Ολιβιέ Ντισόπτ ανέφερε ότι τα έκτακτα μέτρα Μακρόν θα κοστίσουν μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.