Γαλλία: Αύξηση κατα 100 ευρώ στους μισθούς ανακοίνωσε ο Μακρόν

Στο διάγγελμα του έθεσε τη γαλλική οικονομία σε καάσταση έκτακτης ανάγκης

 

Ο  πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρο προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα και να εξευμενίσει το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων».2566575

Ο ίδιος, κατά το πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό διάγγελμα του, ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ μηνιαίως, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στα αιτήματα των διαδηλωτών. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη δημόσια δήλωση του Μακρόν μετά από τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «δικαιολογημένη» και «βαθιά» την οργή που εκφράζουν τα «κίτρινα γιλέκα» με τις κινητοποιήσεις τους, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια Γαλλία που τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερα από εμάς» ήταν τα πρώτα λόγια του Προέδρου της Γαλλίας ενώ έθεσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Γαλλική οικονομία.

Τόνισε ότι γνωρίζει πως κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα «πλήγωσαν» τους ανθρώπους, όμως σημείωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος από τα τρέχοντα προβλήματα.
Όπως είπε, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση των μισθών από τον επόμενο χρόνο.

«Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οργή, αλλά μαζί μπορούμε να βρούμε λύση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια Γαλλία που τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερα από εμάς» ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου της Γαλλίας.

Το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» έχει προκαλέσει κύμα αναταραχών σε όλη τη Γαλλία, με δεκάδες χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν κατά τα μέτρα λιτότητας της γαλλικής κυβέρνησης.

Επισημαίνεται πως τα αιτήματα του κινήματος «κίτρινα γιλέκα» δεν περιορίζονταν στο πάγωμα των αυξήσεων στα καύσιμα, το οποίο ήδη έχουν κερδίσει, αλλά επεκτείνονταν και σε άλλους τομείς της οικονομίας όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 15%, την επαναφορά κοινωνικών επιδομάτων, την αποκατάσταση υποδομών μέσων μαζικής μεταφοράς στην επαρχία αλλά και την ενεργή ενασχόληση της πολιτικής ελίτ με το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Οι διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε όλη τη χώρα είχαν ως αποτέλεσμα της προσαγωγή εκατοντάδων διαδηλωτών ενώ μεγάλος ήταν και ο αριθμός όσων διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία.

Τον γύρο του κόσμου έκαναν βίντεο από τις διαδηλώσεις με το όργιο καταστολής, με τους αστυνομικούς να εμφανίζονται βίαια απέναντι στους διαδηλωτές. Σε ένα βίντεο μάλιστα, αστυνομικοί φαίνονται να σπρώχνουν ακόμα και άτομο από αναπηρικό καροτσάκι ενώ σε ένα άλλο να σέρνουν μια διαδηλώτρια από τα μαλλιά και να πετάνε πλαστικές σφαίρες στους διαδηλωτές.

Το διάγγελμα του Εμ. Μακρόν είχε διάρκεια μόλις 13 λεπτά.