Π. Παυλόπουλος:«Δεν νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν»

Δεν νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος είπε πως 4641427το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί παρά μόνο υπό τις προϋποθέσεις που δημιουργούν ένα κράτος, το οποίο το πολύ μπορεί να έχει ομοσπονδιακή μορφή.


Σε ομιλία του, στο ετήσιο μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι «δεν νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν, γιατί αυτό είναι αντίθετο με την ιστορία του διεθνούς  δικαίου», σημειώνοντας πως «αν αποδεχόμασταν μια τέτοια λύση η Κύπρος θα βρισκόταν στο έξης έχοντας αποδεχθεί κάτι που είναι πέρα από την ιστορία και το διεθνές δίκαιο θα αδυνατούσε στην πορεία να εκπληρώσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις υποχρεώσεις που έχει κάθε κράτος μέλος, με αποτέλεσμα η ίδια να οδηγούσε τον εαυτό της εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Πρώτη προϋπόθεση είναι λύση ομοσπονδιακού τύπου και έχουμε τη δυνατότητα στο πλαίσιο του διεθνούς δίκαιου να βρούμε τη μορφή της ομοσπονδιακής λύσης που ταιριάζει σε αυτό τόπο και το λαό του», πρόσθεσε.

Π Πρόεδρος  της Ελληνικής Δημοκρατίας πρκόπης Παυλόπουλος εξήρε την προσωπικότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου, και τον άοκνο αγώνα του για την επίλυση του Κυπριακού.

«Το σημερινό Μνημόσυνο αποδεικνύει, με τον πιο εμβληματικό μάλιστα τρόπο, ότι το πνεύμα του Τάσσου Παπαδόπουλου είναι μαζί μας. Και το κυριότερο, μας βρίσκει όλους -όλον τον Ελληνισμό- παρόντες και ενωμένους στην μεγάλη Εθνική μας Υπόθεση, για την οποία ο Τάσσος Παπαδόπουλος αγωνίσθηκε, αόκνως και με συνέπεια, ως το τέλος της ζωής του: Την υπόθεση που αφορά την οριστική δικαίωση της Μαρτυρικής Κύπρου, μεσ’ από την πλήρη αποκατάσταση της Ελευθερίας, της Ακεραιότητας και της Κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μάλιστα υπό όρους που ανταποκρίνονται, στο ακέραιο, στο Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, με δεδομένο το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες και αναπόσπαστο μέλος τόσο της Διεθνούς Κοινότητας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης», υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Σ’ αυτό τον μεγάλο αγώνα της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού  και στο πλαίσιο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου δηλώνουμε σήμερα, στην Μνήμη του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, ότι είμαστε όλοι οι Έλληνες παρόντες και ενωμένοι, στηρίζοντας, σταθερά και με ειλικρίνεια, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Φίλο κ. Νίκο Αναστασιάδη. Ο οποίος έχει αναλάβει, με θάρρος και αποφασιστικότητα, να φέρει σε πέρας αυτή την μεγάλη αποστολή».

Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε με έμφαση: «Εμείς οι Έλληνες οφείλουμε να μην λησμονάμε ότι ο αγώνας της Κύπρου δεν έχει βρει ακόμα την ιστορική του δικαίωση».