Η ποιότητα του σπέρματος αποκαλύπτει την κατάσταση υγείας του άνδρα

Η γενική κατάσταση της υγείας του άνδρα συνδέεται άμεσα με την ποιότητα του σπέρματός του, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility.

Τα προβλήματα υπογονιμότητας στους άνδρες σηματοδοτούν και άλλα προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση και ορμονικές διαταραχές.1CFBBB43D0843FD763113AC49F1E9B01

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι το 15% των ζευγαριών αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας, εκ των οποίων τα μισά αποδίδονται στην κακή ποιότητα σπέρματος του άνδρα.

Για πρώτη φορά λοιπόν μια μελέτη συνδέει την κακή ποιότητα του σπέρματος με την αυξημένη πιθανότητα ύπαρξης και άλλων προβλημάτων υγείας στον άνδρα, όπως η υπέρταση, και άλλες γενικές δερματικές και ορμονικές διαταραχές.

Οι ερευνητές προειδοποιούν μάλιστα, ότι τα προβλήματα αυτά επηρεάζουν νεαρούς άνδρες, ήδη από την ηλικία των 30 ετών και υπενθυμίζουν ότι οι άνδρες με προβλήματα υπογονιμότητας έχουν μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης, ενώ είναι πιθανότερο να αποβιώσουν από καρδιακά προβλήματα.

Ο Δρ Μάικλ Έισενμπεργκ, επικεφαλής της μελέτης σημειώνει ότι «θα πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στους άνδρες με προβλήματα γονιμότητας, καθώς πρόκειται για σαφή ένδειξη άλλων υποκείμενων προβλημάτων. Πρέπει λοιπόν να τους εξετάζουμε συνολικά και όχι μεμονωμένα».

Η μελέτη
Οι ερευνητές μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία 9.837 ανδρών, 30-50 ετών, για την περίοδο 1994-2011, ώστε να εντοπίσουν την αιτία της υπογονιμότητάς τους.

Οι άνδρες είχαν δώσει δείγματα σπέρματος, τα οποία αναλύθηκαν ως προς τον όγκο, την πυκνότητα και την κινητικότητα.

Περίπου στις μισές περιπτώσεις, το πρόβλημα της υπογονιμότητας ήταν το μη φυσιολογικό σπέρμα, ενώ στις υπόλοιπες η αιτία ήταν άλλη.

Το 44% του συνόλου των ανδρών, που ήταν κατά μέσο όρο 38 ετών, είχαν κάποιο επιπρόσθετο πρόβλημα υγείας εκτός από την υπογονιμότητα, που τους είχε οδηγήσει στον ιατρικό έλεγχο.

Τα βασικά προβλήματα ήταν παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, κυρίως υπέρταση, αγγειακή νόσος και καρδιοπάθεια.

«Υπάρχουν πολλοί άνδρες που πάσχουν από υπέρταση και αυτό μπορεί να επηρεάζει τη γονιμότητά τους. Εμείς πρέπει να κατανοήσουμε την συσχέτιση των δύο καταστάσεων προκειμένου να δώσουμε ουσιαστική λύση», εξηγεί ο Δρ Έισενμπεργκ.

Στόχος των ερευνητών είναι να μελετήσουν σε βάθος τους υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς που συνδέουν την ποιότητα του σπέρματος με φαινομενικά άσχετες καταστάσεις, όπως η καρδιαγγειακή ή ορμονική υγεία.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το 15% όλων των γονιδίων του ανθρώπου σχετίζονται άμεσα με την αναπαραγωγή, και τα περισσότερα εξ αυτών επίσης καθορίζουν τις λειτουργίες άλλων συστημάτων του οργανισμού.