Αλβανία:Σε τεταμένο κλίμα η κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Σε τεταμένο κλίμα, υπό το άκουσμα συνθημάτων2545350 image-3.ashx και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, παρουσία περίπου 2.000 Ελλήνων, τελέστηκε η κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες.

Οι συγκεντρωθέντες στο νεκροταφείο των Βουλιαράτων και γύρω από την οικία του Κ. Κατσίφα τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο, ενώ είχαν  αναρτηθεί ελληνικές σημαίες και ακούγονταν από νωρίς συνθήματα.

Προσαγωγές Ελλήνων στα σύνορα

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε αλβανικά μέσα ενημέρωσης αποτύπωναν καρέ-καρέ τους ενδελεχείς σωματικούς ελέγχους στους οποίους υπποβάλλονταν Έλληνες πολίτες στην Κακαβιά, οι οποίοι παρευρέθηκαν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες.

Σε πλάνα της αλβανικής τηλεόρασης που αναρτήθηκαν στο YouTube Αλβανοί αστυνομικοί εμφανίζονται να υποβάλλουν σε σωματικό έλεγχο όλους όσοι επιθυμούσαν να διασχίσουν τη συνοριακή γραμμή.
Ο έλεγχος των οχημάτων ήταν εξονυχιστικός τόσο στην ελληνική πλευρά των συνόρων όσο και στην αλβανική. Άλλωστε, από χθες, Τετάρτη, είχαν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Αλβανία σε όλες τις πύλες εισόδου – εξόδου κατά μήκος της ελληνοαλβανικής συνοριακής γραμμής.Η αλβανική αστυνομία το πρωί της Πέμπτης προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές Ελλήνων πολιτών, δύο εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ απαγορεύτηκε η είσοδος σε ακόμη 10 Έλληνες πολίτες οι οποίοι έφεραν μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής.Το ελληνικό ΥΠΕΞ καθώς και το Υπ. Δημόσιας Τάξης με ανακοινώσεις τους προέτρεπαν τους Έλληνες που θα μετέβαιναν στους Βουλιαράτες να είναι ψύχραιμοι και συγκρατημένοι, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης του κλίματος έντασης που επικρατεί.Σε ανάλογες ενέργειες και σε συνεννόηση με την Αθήνα προέβησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι αλβανικές Αρχές. Σε κατευναστική και εκτονωτική κίνηση προχώρησε και ο Αρχιεπίσκοπος Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος με ανακοίνωσή του.

Υπολογίζεται ότι  45  οργανώσεις των Βορειοηπειρωτών  εκπροσωπήθηκανν στην κηδεία του Κ. Κατσίφα.