Η δήλωση ΥΠΟΙΚ ότι αν ήταν στο χέρι του θα έκλεινε όλα τα υποκαταστήματα τραπεζών προκάλεσε οργίλες αντιδράσεις

Σωρεία αντιδράσεων από όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ, προκάλεσε η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, πως αν ήταν στο χέρι του θα έκλεινε και άλλα υποκαταστήματα τραπεζών.cna_td48176839294494eb587b81e4989a1b0

Η Επιτροπή συζήτησε σήμερα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από το κλείσιμο των υποκαταστημάτων του πρώην συνεργατισμού σε διάφορες κοινότητες και Δήμους και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους πολίτες αυτών των περιοχών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε αρχικά πως το κλείσιμο του Συνεργατισμού ήταν μια καταστροφική εξέλιξη για τη χώρα και ότι δημιούργησε τεράστια προβλήματα στον λαό, και ιδιαίτερα στον αγροτικό κόσμο.

Ανέφερε στη συνέχεια πως η σημερινή ημέρα ήταν η πιο ειλικρινής ημέρα της θητείας του Υπουργού Οικονομικών καθώς στάθηκε ενώπιον της Επιτροπής με παρρησία και είπε πως αν ήταν στο χέρι του θα έκλεινε και άλλα υποκαταστήματα των τραπεζών. Είπε πως ο κ. Γεωργιάδης είναι πιο πολύ τραπεζίτης των τραπεζών παρά Υπουργός της Κυβέρνησης, και πως η Ελληνική Τράπεζα έδειξε μεγαλύτερη κατανόηση από την Κυβέρνηση στα προβλήματα των πολιτών.

Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι ο Χάρης Γεωργιάδης εξήγγειλε ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2019 θα υπάρχουν 350 υποκαταστήματα τραπεζών στην Κύπρο, και διερωτήθηκε ο κ. Κουλίας από πού γνωρίζει αυτή την πληροφορία. Δήλωσε πως η συμπεριφορά του Υπουργού Οικονομικών είναι απαράδεκτη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα κάνει δεύτερες σκέψεις για αυτή του τη δήλωση ή σε διαφορετική περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να τον συνετίσει.

«Αυτός δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης μιας πραγματικής δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές, και για τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τους αγρότες είναι τεράστια τα προβλήματα γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τραπεζικό σύστημα και είναι επιζήμιο για την οικονομία», είπε.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε μιλώντας μετά τη συνεδρία πως σίγουρα, η κάθε κοινότητα ή ο κάθε Δήμος δεν μπορεί να έχει το δικό του υποκατάστημα. Ωστόσο, πρόσθεσε, χρειάζεται να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες για να εξυπηρετείται και να διευκολύνεται ο κόσμος, και αναφέρθηκε στην λειτουργία των κινητών μονάδων μια φορά την εβδομάδα για 12 κοινότητες αρχικά και για άλλες 15 από τον Δεκέμβριο.  Όπως είπε, αν αυτή πρακτική κριθεί επιτυχής, θα επεκταθεί και σε άλλες κοινότητες.

Η κ. Δημητρίου ανέφερε επίσης πως θα πρέπει να γίνει καλύτερη ενημέρωση των πολιτών για εργαλεία που υπάρχουν και μπορούν και να χρησιμοποιηθούν. Ωστόσο, υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρξει επαναξιολόγηση ή να δοθούν άλλες λύσεις όπως η εγκατάσταση Αυτόματων Ταμειακών Μηχανών για κοινότητες όπου υπάρχουν προβλήματα και δεν εξυπηρετούνται όπως πρέπει.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε πως από πλευράς Ελληνικής Τράπεζας ο εκπρόσωπος της ανέφερε εντός της Επιτροπής ότι εξετάζονται προβλήματα και συζητούν περαιτέρω εργαλεία για εξυπηρέτηση των πολιτών. «Αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχουν επιλογές εξυπηρέτησης στους πολίτες που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιστρέφουμε σε υπέρμετρες δαπάνες εις βάρος της οικονομίας ή του κάθε πολίτη ξεχωριστά», είπε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε πως η Κυβέρνηση απέδειξε ακόμα μια φορά ότι είναι κοινωνικά ανάλγητη, αναίσθητη. Ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως η Βουλή ζήτησε όπως η Κυβέρνηση ασκήσει την επιρροή της και να ενεργήσει ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες από το κλείσιμο των υποκαταστημάτων και η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών κυνική και προκλητική, ήταν επί λέξη: «Αν ήταν στο δικό μου χέρι θα έκλεινα και άλλα υποκαταστήματα».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως η Κυβέρνηση αποδεικνύεται να είναι πιο σκληρή από τις Τράπεζες, τις οποίες φροντίζει όταν έχουν προβλήματα να πριμοδοτεί και να επιδοτεί από τα λεφτά των φορολογουμένων πολιτών. Είπε πως αυτή η συμπεριφορά της Κυβέρνησης είναι απαράδεκτη και προκλητική, καθώς από τη μια έκανε μια κάκιστη συμφωνία ξεπουλώντας τον Συνεργατισμό με κρατική επιδότηση σε μια ιδιωτική τράπεζα και από την άλλη δεν ενδιαφέρεται αν έχουν προκύψει προβλήματα.

«Ας το ακούσουν αυτό οι πολίτες όμως, που ταλαιπωρούνται καθημερινά, χρειάζεται να διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις για να εξυπηρετηθούν, που συνωστίζονται στα υποκαταστήματα που έχουν απομείνει. «Αυτή είναι η Κυβέρνηση του Αναστασιάδη-Συναγερμού, που δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα και την ταλαιπωρία των πολιτών», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, είπε πως είχαν προειδοποιήσει τον Υπουργό στο παρελθόν και είχαν πάρει το μήνυμα ότι θα εξασφαλίζονταν οι πολίτες από τα υποκαταστήματα της τράπεζας που θα αγόραζαν τη Συνεργατική.

«Η σημερινή δήλωση του Υπουργού ότι αν ήταν από το χέρι του θα έκλεινε και άλλα υποκαταστήματα εκφράζει μια αλγεινή ανακολουθία και με εξέπληξε αυτός ο σαρκαστικός τρόπος και η αντίδραση του Υπουργού», είπε. Πρόσθεσε πως πρέπει οπωσδήποτε μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας για ξεπούλημα του Συνεργατισμού, να αντιμετωπιστούν θετικά οι λογικές απαιτήσεις κοινοτήτων και Δήμων και να επαναλειτουργήσουν τραπεζικά υποκαταστήματα.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε πως σήμερα ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών «με ύφος χιλίων καρδιναλίων» δήλωσε πως αν ήταν από το δικό του χέρι θα έκλειναν ακόμα περισσότερα υποκαταστήματα τραπεζών. Όπως πρόσθεσε τα προβλήματα που δημιουργούνται με το κλείσιμο υποκαταστημάτων είναι τεράστια για ανθρώπους κυρίως μεγαλύτερων ηλικιών και θα ήταν καλό το κράτος και οι τράπεζες να δουν πού υπάρχει ανάγκη για να καλύψουν το κενό.

Ζήτησε οι τράπεζες να δείξουν λίγο ανθρωπισμό και να καταλάβει ο Υπουργός Οικονομικών ότι οι αριθμοί δεν θα σώσουν τον κόσμο και να δει πώς θα βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο του λαού.