Προς διάλυση και οι Δήμοι

newego_LARGE_t_1101_31735538_type12713

  • Νομοσχέδιο με εμπρηστικές πρόνοιες ετοίμασε ο Σ. Χάσικος
  • Ανάστατο το προσωπικό που διερωτάται για το μέλλον του

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί σε όλους τους Δήμους, ιδιίτερα στο προσωπικό, καθότι η κυβέρνηση έχει ήδη ρίξει τον κύβο για τη διάλυσή τους. Ακολουθώντας πιστά τις ντιρεκτίβες της Τρόϊκα, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Χάσικος έχει ήδη προχωρήσει στην ετοιμασία προσχεδίου νομοσχεδίου για τις εμπρηστικές πρόνοιες του οποίου έχουν ήδη ενημερωθεί οι δημοτικοί και κοινοτικοί άρχοντες.

Παρά τις αρχικές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από την Ενωση Δήμων με προεξάρχοντα τον Δήμαρχο Λεμεσού Αντρέα Χρήστου στις αρχικές μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης, φαίνεται πως καμιά υποχώρηση υπήρξε. Αντίθετα, τα πράγματα έγιναν εντελώς ξεκάθαρα και δείχνουν ότι ένας προοδευτικός θεσμός που έδωσε εξουσίες στην τοπική αυτοδιοίκηση και ενίσχυσε τις υπηρεσίες προς το δημότη και την τοπική ανάπτυξη, οδηγείται προς κατάργηση. Με ένα τρόπο μάλιστα πολύ αυταρχικό και σιωπηρό που αποκαλύπτει σκοπιμότητες και επιστροφή σε παρωχημένες εποχές. Με πρόσχημα τα διάφορα προβλήματα και κακοδιοίκηση που παρατηρήθηκαν σε ορισμένους δήμους , ο κ. Χάσικος σε αγαστή συνεργασία με τους Τροϊκάνούς αποφάσισε να βάλει στο κερεβάτι του Προκρούστη τα Δημαρχεία καινα τα ακρωτηριάσει. Αντί να επιχειρηθεί εξυγίανση των τρόπων λειτουργίας και εφαρμογή πιο αποτελεσματικών τρόπων ελέγχου τους η απόφαση που λήφθηκε και κοινοποιήθηκε ήδη από την στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπει διάλυση των Δήμων.

Τί προβλέπει το νομοσχέδιο

Οι Κυριότερες πρόνοιες του νομοσχεδίου συνοψίζονται στα ακόλουθα:

  • Ολες οι εξουσίες των Δήμων και Κοινοτήτων καθώς και όλα τα έσοδα και προσωπικό μεταφέρονται στο Δευτεροβάθμιο Οργανο, το οποίο θα λειτουργεί υπό τη μορφή πέντε επαρχιακών σσυμβουλίων, ένα σε κάθε επαρχία της ελεύθερης Κύπρου
  • Οι μόνες εξουσίες που θα έχουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες είναι η διαχείριση των κοιμητηρίων και η ευθύνη των σχολικών εφορειών καθώς και η τέλεση πολιτικών γάμων.
  • Τα επαρχιακά συμβούλια θα αναλάβουν και τα δάνεια των Δήμων τα οποία ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
  • Ο πρόεδρος και κάποια μέλη του Επαρχιακού Συμβουλίου θα εκλέγονται απευθείας από το λαό.

Πάντως σε διάφορους Δήμους εκδηλώνονται μεγάλες ενστάσεις για αυτό που πάει να γίνει, όμως δεδομένων των δυσπραγιών που παρατηρούνται για την αποπληρωμή δανείων και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων εικάζεται ότι πολλοί Δήμοι που ελέγχονται κυρίως από το κυβερνών κόμμα θα υποταχθούν στις προσταγές του κ. Σωκράτη Χάσικου και των Τροϊκανών.