Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση

mpmwyyas

Κλιμακώνεται  στην περιοχή μας η ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων τους οι οποίοι από τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης (23 Σεπτεμβρίου )ανάλαβαν  να  «εξαρθρώσουν», παραβιάζοντας το συριακό εναέριο χώρο, την απειλή των «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), που οι ίδιες, σε συνεργασία και με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, δημιούργησαν, εξέθρεψαν, εξόπλισαν και υποστήριξαν, σαν εργαλείο ανατροπής της μη αρεστής συριακής κυβέρνησης. Χαρακτηριστική η ομιλία του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην 69η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που κάλεσε σε συστράτευση, χρησιμοποιώντας τα γνωστά προσχήματα περί προστασίας της «διεθνούς ασφάλειας και ειρήνης» και του «πολιτισμένου κόσμου» από τους «βάρβαρους “τζιχαντιστές”». Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις τώρα ανησυχούν για το δημιούργημά τους και το αξιοποιούν στο έπακρο, δικαιολογώντας το επόμενο στάδιο κλιμάκωσης της επέμβασης που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν, εδώ και χρόνια, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, που έχει μπει στο στόχαστρο για τη γεωστρατηγική της σημασία και βεβαίως τα ενεργειακά της αποθέματα που ορέγονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

 

Πενιχρά αποτελέσμα

Οι πρώτες μέρες αεροπορικών επιδρομών, όπως ανακοινώθηκε, σε βάσεις, στρατόπεδα, πετρελαιοπηγές και διυλιστήρια του ΙΚ σε Συρία και Ιράκ είχαν μάλλον πενιχρά αποτελέσματα όπως καταστροφή λίγων (ούτε καν δεκάδων…) αρμάτων μάχης, θωρακισμένων φορτηγών και μερικές υλικές ζημιές σε διυλιστήρια και κτίρια, που οι «τζιχαντιστές» είχαν αδειάσει εδώ και ένα 15ήμερο, προβλέποντας τις αναμενόμενες εξελίξεις. Σε στρατιωτικό επίπεδο ανακοινώθηκαν οι θάνατοι μερικών δεκάδων «τζιχαντιστών», ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται η επέλαση του ΙΚ σε δεκάδες χωριά και περίχωρα μιας από τις μεγαλύτερες συριακές κουρδικές πόλεις, την πόλη Κομπανί (γνωστή στα αραβικά σαν «Αϊν αλ Αραμπ» δηλαδή «Ανοιξη των Αράβων»), με δραματικό αποτέλεσμα το κύμα των πάνω από 160.000 Κούρδων αμάχων που αναζήτησαν καταφύγιο στη γειτονική Τουρκία.

Σφοδρές συνεχίζονται και οι μάχες στη βόρεια Συρία μεταξύ «τζιχαντιστών» και Κούρδων μαχητών των «Λαϊκών Μονάδων Προστασίας» (ΥPG). Οι τελευταίοι, παρά μία μικρή απώθηση των «τζιχαντιστών» από τα νότια προάστια της πόλης που πέτυχαν μεσοβδόμαδα, εξακολουθούν να πολεμούν με όλες τους τις δυνάμεις ώστε να ανακαταλάβουν το χαμένο έδαφος και τον στρατηγικής σημασίας λόφο Ταγιανάχ που βλέπει πανοραμικά στο Κομπανί.

Η προ ημερών έκκλησή τους για βοήθεια στους Κούρδους της Τουρκίας φάνηκε να έχει ανταπόκριση, αφού ως το απόγευμα της Παρασκευής εκατοντάδες Κούρδοι τουρκικής και συριακής καταγωγής έριξαν μέρος του φράκτη στην τουρκο-συριακή μεθόριο και εισήλθαν στο συριακό έδαφος για να συμμετάσχουν στις μάχες που διεξάγουν οι κουρδικές δυνάμεις εναντίον των «τζιχαντιστών» γύρω από το Κομπανί. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας επέλεξαν να μην επέμβουν, για να εμποδίσουν τη διέλευση του πλήθους, αφήνοντάς το να γίνει δεκτό με ενθουσιασμό από τους μαχητές του στρατιωτικού βραχίονα του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PUD), YPG.

Το ΡΚΚ απειλεί να ξαναπάρει τα όπλα και καταγγέλλει σχέσεις Τουρκίας – ΙΚ

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 24/9 (ένα 24ωρο μετά την έναρξη των αμερικανικών βομβαρδισμών στη Συρία) το ΡΚΚ εξέδωσε ανακοίνωση κατηγορώντας το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ότι «παραβίασε» τις συνθήκες της αμοιβαίας 18μηνης εκεχειρίας μεταξύ του κινήματος και του τουρκικού στρατού, υπογραμμίζοντας: «Σε απάντηση του πολέμου που έχει κηρύξει το (κυβερνών) Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το ηγετικό μας συμβούλιο έχει αποφασίσει να εντείνει τον αγώνα του σε κάθε τομέα και με όλα τα δυνατά μέσα».

Παράλληλα, ο στρατιωτικός διοικητής του ΡΚΚ, Τσεμίλ Μπαγίκ, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην αγγλόφωνη αραβική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Al Monitor», υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις του ΙΚ κατά του Κομπανί «συνέβαλαν στη διευκρίνιση δύο πραγμάτων: Το πρώτο εάν συνεχίζεται η συνεργασία της Τουρκίας με το ΙΚ, το άλλο εάν η ειρηνευτική διαδικασία συνεχίζεται στο βορρά (της Τουρκίας) ή όχι. Αυτό που φαίνεται είναι πως η Τουρκία συνεχίζει τις σχέσεις με το ΙΚ και ότι η Τουρκία δεν θα λύσει το κουρδικό πρόβλημα στο βορρά. Διότι μία Τουρκία που υποστηρίζει τις επιθέσεις του ΙΚ στο Κομπανί, που επιδιώκει την εκκένωσή του και πιέζει παρασκηνιακά για τη δημιουργία μιας “ουδέτερης, νεκρής ζώνης”, δεν μπορεί να κόψει τους δεσμούς της με τους “τζιχαντιστές”. Γιατί εάν το πράξει, τότε το ΙΚ θα βγάλει στη φόρα όλα τα άπλυτα της Τουρκίας και έγγραφα που αποδεικνύουν τους μεταξύ τους δεσμούς».

Η Τουρκία σχεδιάζει μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή

Το βέβαιο είναι ότι η Τουρκία, δηλαδή η αστική τάξη της, που στήριξε τους ισλαμιστές ενάντια στη συριακή κυβέρνηση, αναπροσαρμόζει την τακτική της, βλέποντας και τον κίνδυνο της συσπείρωσης του κουρδικού στοιχείου. Αλλωστε από τον περασμένο Μάρτη, από διαρροή τηλεφωνικής συνδιάλεξης ανάμεσα στον τότε υπουργό Εξωτερικών και νυν πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Χακάν Φιντάν, αρχηγό των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ), είχε αποκαλυφθεί το τουρκικό σχέδιο με την αποστολή μυστικών πρακτόρων που θα έστηναν προβοκάτσια για να δημιουργήσουν μία αιτία πολέμου με τη Συρία, οργανώνοντας μια επίθεση κατά της τουρκικής φρουράς του τάφου του Σουλεϊμάν Σαχ, που αποτελεί τουρκικό έδαφος, μολονότι βρίσκεται στη Συρία, βάσει διεθνούς συμφωνίας.

Το νέο στοιχείο μέσα στη βδομάδα είναι ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να πάρει «όλα τα απαραίτητα μέτρα», πολιτικά, στρατιωτικά και άλλα, κατά των «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους». Οπως δήλωσε την Παρασκευή, στη διάρκεια ομιλίας ενώπιον των αξιωματούχων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP): «Αν μια επιχείρηση ή μια στρατιωτική λύση πιθανολογείται ότι μπορεί να ξαναφέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, θα την υποστηρίξουμε».

Νωρίτερα, την περασμένη Τρίτη, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα πρώτα αεροπορικά πλήγματα του συνασπισμού των ΗΠΑ και των πέντε αραβικών χωρών που συμμετέχουν ενεργά στους βομβαρδισμούς κατά των «τζιχαντιστών» στη Συρία, διαβεβαιώνοντας πως η χώρα του είναι «έτοιμη να παράσχει οποιασδήποτε μορφής υποστήριξη, περιλαμβανομένης στρατιωτικής και πολιτικής». Ο Τούρκος Πρόεδρος, από την έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, απαιτούσε τη δημιουργία «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από όλη τη Συρία, μη αποκλείοντας ακόμη και την επέμβαση του τουρκικού στρατού! Σε ό,τι αφορά τη χρησιμοποίηση της τουρκικής αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ (Νότια Τουρκία), κάτι που επιθυμούν οι ΗΠΑ, αναμένεται να ληφθεί απόφαση στις 2 Οκτώβρη από το Κοινοβούλιο.

Το ενδεχόμενο στρατιωτικής εμπλοκής της Τουρκίας είναι πολύ πιθανό, όπως και η παρουσία χερσαίων δυνάμεων. Ελάχιστοι φαίνεται να πιστεύουν τις επανειλημμένες διαψεύσεις της κυβέρνησης Ομπάμα και των Δυτικών συμμάχων τους για μη αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία και ήδη αναλυτές εκτιμούν το αυτονόητο, ότι καμία αεροπορική επιχείρηση δεν μπορεί να έχει πραγματικό αποτέλεσμα εάν δεν συνοδευτεί από την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων. Προς το παρόν πάντως, ΗΠΑ και σύμμαχοι αρκούνται στην ενίσχυση, εκπαίδευση και νέο εξοπλισμό της λεγόμενης συριακής μετριοπαθούς αντιπολίτευσης και του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» που θα χρησιμοποιηθούν και κατά του ΙΚ και κατά του συριακού στρατού.

Διευρύνονται οι «πρόθυμοι σύμμαχοι», από κοντά  η Ελλάδα και η Κύπρος 

Στο μεταξύ, η μία μετά την άλλη χώρες της ΕΕ ενισχύουν τη «συμμαχία των προθύμων», προσφέροντας πλέον όχι μόνον όπλα και πολεμοφόδια στους Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά στο Ιράκ, αλλά και βομβαρδιστικά. Στην ιμπεριαλιστική επέμβαση σπεύδει να συνδράμει και η ελληνική συγκυβέρνηση με αποστολή πυρομαχικών στους Κούρδους του Ιράκ, ζήτημα που στη χώρα μας μόνο το ΚΚΕ βγήκε ανοιχτά να καταγγείλει.Παράλληλα η Κύπρος που η ίδια είναι θύμα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία έδωσε το πράσινο φως στη Βρετανία να χρημοποιεί  τα Κυπριακά εδαφη των Βρετανικων Βάσεων  ως ορμητήριο των Τορνέϊντος για να βομβαρδίζσυν σε  Συρία και Ιράκ.  Η δήλωση του Κύπριου ΥΠΕΞ την περασμένη Τετάρτη ανήμερα της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι «είναι καθήκον της Κύπρου να συμμετάσχει στο διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ),  γιατι  διακυβεύονται οι αξίες του πολιτισμού και η ελευθερία» και ότι η .«, η Λευκωσία θα παράσχει διευκολύνσεις και στη γαλλική πολιτική αεροπορία, στη αεροπορική βάση «Ανδρέας Παναπανδρέου».καταδεικνύει την επικίνδυνη πολιτική που ακολουθεί η παρούσα  κυβέρνηση να βρίσκεται στο ίδιο χαράκωμα με τον παράνομο εισβολέα της χώρας μας.

Η Βρετανία ήδη άρχισε να ξεδιπλώνει τα σχέδιά της και να αυξάνει την κινητικότητα στη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου, με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να λέει στη Βουλή πως «δεν υπάρχει κανένας νομικός φραγμός» για βομβαρδισμούς κατά των «τζιχαντιστών» στο Ιράκ και τη Συρία. Τελικά, στην ψηφοφορία που έγινε την Παρασκευή το βράδυ στη Βουλή η συμμετοχή της Βρετανίας εγκρίθηκε με 524 ψήφους υπέρ και 43 κατά.

Το ίδιο διάστημα, Δανία, Ολλανδία και Βέλγιο ανακοίνωσαν στρατιωτική συμμετοχή στο «συνασπισμό» κατά του ΙΚ στο Ιράκ, ανακοινώνοντας την αποστολή αρκετών μαχητικών αεροσκαφών. Στους βομβαρδισμούς του ΙΚ στο Ιράκ συμμετέχει και η Γαλλία, η οποία υποσχέθηκε, εκμεταλλευόμενη παντοιοτρόπως την εκτέλεση του 55χρονου Γάλλου ορειβάτη Ερβέ Γκουρντέλ στην Αλγερία από τους «Στρατιώτες του Χαλιφάτου», πως θα κλιμακώσει την υποστήριξή της προς τις δυνάμεις της «συριακής αντιπολίτευσης». Η Γερμανία ανήγγειλε αποστολή όπλων στους Κούρδους του Ιράκ, ενώ η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα Φον ντερ Λέγεν, πήγε την Πέμπτη στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Μέσα σε όλα αυτά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα την περασμένη Τετάρτη ψήφισμα για τη λήψη μέτρων αυστηροποίησης της νομοθεσίας χωρών – μελών, με στόχο ταξιδιωτικούς περιορισμούς ή και κατάσχεση διαβατηρίων από πολίτες τους που επιχειρούν να μεταβούν σε Συρία και Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό των «τζιχαντιστών» του ΙΚ. Στο σχέδιο ψηφίσματος καλούνται όλες οι χώρες να εμποδίσουν και τελικά να σταματήσουν τη στρατολόγηση νέων από το ΙΚ, οι οποίοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον 31.000.