Ταλαιπωρίες επιβατών από την αναστολή των εργασιών της Cobaltair Ltd

 

Εντονη δυσαρέσκεια εξέφρασαν χθες βράδυ οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, που θα ταξίδευαν με αεροσκάφη της αεροπορικής εταιρείας Cobalt Air, όταν ενημερώθηκαν ότι η εταιρεία έκλεισε και δεν θα πραγματοποιούνταν οι πτήσεις τους.imagew.aspx

Οι επιβάτες δύο πτήσεων που θα αναχωρούσαν στις 23.15 για Τελ Αβίβ και 23.30 για Βηρυτό είχαν ήδη δώσει τις αποσκευές τους και μεταφέρθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων όταν ενημερώθηκαν για το κλείσιμο της εταιρείας.

Οι αποσκευές των επιβατών αποβιβάστηκαν από τα αεροσκάφη και κλήθηκαν να τις παραλάβουν όπως και να κάνουν από μόνοι τους διευθετήσεις για ξενοδοχεία και αναχωρήσεις με άλλες αερογραμμές.

Αρκετοί επιβάτες, με μικρά παιδιά και βρέφη, δήλωσαν ότι απλά τους ενημέρωσαν ότι η πτήση τους ακυρώθηκε επειδή έκλεισε η εταιρεία και ότι θα έπρεπε να βρουν μόνοι τους ξενοδοχείο για να μείνουν μέχρι να δουν τι θα γίνει με τις πτήσεις τους.

Ξένοι επιβάτες που μετέβαιναν στη Βηρυτό ανέφεραν ότι «μας λέχθηκε πως η εταιρεία σταμάτησε να λειτουργεί, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, απλά μας είπαν πηγαίνετε να βρείτε ξενοδοχείο. Θα πάμε σε ξενοδοχείο αλλά υπάρχουν άτομα που δεν έχουν χρήματα και δεν γνωρίζουν που να πάνε. Δεν μας έχουν δώσει καμία εναλλακτική λύση και καμιά δικαιολογία για την ακύρωση της πτήσης μας».

Δύο φοιτητές από τη Σρι Λάνκα οι οποίοι θα αναχωρούσαν στις 2 τα ξημερώματα για Αμπου Ντάμπι  και μετά στη Σρι Λάνκα δήλωσαν «σοκαρισμένοι αφού δεν γνώριζαν τίποτε για το κλείσιμο της εταιρείας και έμαθαν από τους δημοσιογράφους τα τεκταινόμενα».imagew-1.aspx

Αρκετοί Κύπριοι που μετέφεραν δικούς τους στο αεροδρόμιο για να αναχωρήσουν για το Αμπου Ντάμπι ανέφεραν ότι ενημερώθηκαν για το κλείσιμο της εταιρείας από τα τηλεοπτικά κανάλια χωρίς όμως κανένας από την εταιρεία να τους ενημερώσει για την ακύρωση της πτήσης τους ή με ποιο τρόπο θα πάνε στον προορισμό τους.

Σημειώνεται ότι οι πιλότοι και τα πληρώματα των πτήσεων για Τελ Αβίβ και Βηρυτό ήταν συγκεντρωμένοι στο αεροδρόμιο χωρίς να πιστεύουν, όπως ανέφεραν, «αυτό που έγινε με το κλείσιμο της εταιρείας. Ζήσαμε το κλείσιμο της Eurocypria και τώρα για δεύτερη φορά, είμαστε πάλι άνεργοι» ανέφεραν μερικοί.

Τα αεροσκάφη της εταιρείας ήταν σταθμευμένα σε χώρο που βρίσκεται πίσω από τα τουριστικά λεωφορεία ενώ η τελευταία πτήση της Cobalt έφτασε στη Λάρνακα λίγο πριν τα μεσάνυκτα από το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου.

Ανακοίνωση Υπουργείου Μεταφορών
Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας ο εκφράζει τη λύπη του τόσο για την αναστολή των εργασιών της εταιρείας όσο και για τα προβλήματα που θα προκληθούν στο επιβατικό κοινό.

Ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο πριν χθες αναφέρει ότι «Η αεροπορική εταιρεία Cobaltair Ltd πληροφόρησε  στις 21.00 το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις της από αύριο το πρωί στις 00.30».

Αυτή τη στιγμή, σημειώνει η ανακοίνωση, «βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία συνεδρία στο γραφείο της Υπουργού Μεταφορών στην παρουσία εκπροσώπων του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, του Γενικού Λογιστηρίου, της Hermes και άλλων αρμοδίων με στόχο την καλύτερη δυνατή οργάνωση για τον επαναπατρισμό επιβατών που θα μείνουν εγκλωβισμένοι λόγω αναστολής των εργασιών της Cobaltair Ltd».

Οι επιβάτες των πτήσεων της 17ης βραδινής και 18ης Οκτωβρίου 2018, που δεν θα πραγματοποιηθούν, παρακαλούνται όπως εξασφαλίσουν οι ίδιοι εισιτήρια μονής διαδρομής σε οικονομική θέση για τον επαναπατρισμό τους και να κρατήσουν τα αποδεικτικά στοιχεία για σκοπούς αποζημίωσής τους.

Οι υπόλοιποι επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν με Cobaltair Ltd τις επόμενες (7) μέρες, θα πληροφορηθούν με νεότερες ανακοινώσεις για τον τρόπο επαναπατρισμού τους, αναφέρει η ανακοίνωση.

«Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των επιβατών και εκφράζει τη λύπη του τόσο για την αναστολή των εργασιών της εταιρείας όσο και για τα προβλήματα που θα προκληθούν στο επιβατικό κοινό » καταλήγει η ανακοίνωση.

Λύπη εκφραζει η εταιρείαimagew-3.aspx

Μεγάλη λύπη εκφράζει η αεροπορική εταιρεία COBALT AIR για την αναστολή της λειτουργίας της, επισημαίνοντας ότι δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι για τη συνέχιση της πορείας της παρ’όλες τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν.

Η εταιρεία, με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες βράδυ, εκφράζει επίσης «βαθύτατη λύπη» για την οποιαδήποτε ταλαιπωρία των επιβατών της.

«Με μεγάλη μας λύπη σας ανακοινώνουμε ότι η αεροπορική εταιρεία COBALT AIR αναστέλλει τη λειτουργία της τα μεσάνυκτα της 17ης Οκτωβρίου 2018 και προχωρά σε διαδικασία διαχείρισης μετά από 2 χρόνια και 3 μήνες λειτουργίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «είναι μια θλιβερή μέρα για όλο το προσωπικό και τους επιβάτες της COBALT AIR».

“Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η εταιρεία εργαζόταν απρόσκοπτα και αδιάλειπτα έτσι ώστε να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική της επάρκεια. Παρ´ όλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν αλλά και τη σκληρή δουλεία και αφοσίωση στο να κτιστεί και να εδραιωθεί η εταιρεία αυτή, δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλιστούν οι οικονομικοί πόροι που ήταν αναγκαίοι για τη συνέχιση της πορείας της» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η εταιρεία, καταλήγει η ανακοίνωση, «επιθυμεί να ευχαριστήσει το προσωπικό της για τη σκληρή δουλειά, την αφοσίωση, το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών, τους πελάτες της που την στήριξαν και ταξίδεψαν μαζί της με ασφάλεια καθώς επίσης και όλους τους συνεργάτες της».