Σφοδρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά την παραίτηση Κοτζιά


Η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών και η ανάληψη του Υπουργείου από τον ίδιο τον Έλληνα Πρωθυπουργό, πυροδότησαν τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία με ανακοινώσεις τους προβαίνουν σε σφοδρή κριτική της κυβερνητικής στρατηγικής.imagew.aspx

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ως «αδύναμο και εκβιαζόμενο πρωθυπουργό», κάνοντας λόγο για «κυνισμό» στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής.

«Πριν από λίγες μέρες είχα περιγράψει την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ως έναν κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας. Οι σημερινές εξελίξεις φοβάμαι ότι με δικαίωσαν απόλυτα. Ο κ. Τσίπρας απέπεμψε σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι ο κ. Κοτζιάς «υπήρξε ο θερμότερος υποστηρικτής της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η αποπομπή του κ. Κοτζιά συνοδεύτηκε από την απόφαση του κ. Τσίπρα να κρατήσει στην κυβέρνηση τον κ. Καμμένο, «ο οποίος έχεις δηλώσει ευθαρσώς ότι τη συμφωνία αυτή δεν τη θέλει, δεν την πιστεύει, δεν τη στηρίζει και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμφωνήσει στην υπερψήφισή της».

«Όσο πιο γρήγορα τελειώσει αυτή η φαρσοκωμωδία τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα», υποστήριξε ο κ. Μητοστάκης, αναφέροντας ότι η Ελλάδας «σε αυτές τις κρίσιμες γεωπολιτικές συγκυρίες χρειάζεται μια κυβέρνηση σταθερή, αποφασισμένη που θα μιλάει με μια φωνή και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δεν την έχει σήμερα θα την αποκτήσει σύντομα μετά τις επόμενες εκλογές».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά δήλωσε, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, ότι «ο κ. Τσίπρας έκανε την επιλογή του. Χέρι – χέρι με τον κ. Καμμένο πάνε στον γκρεμό! Αλλά δεν θα πάρουν τη χώρα μαζί τους».

Επιπλέον, η κ. Γεννηματά υποστήριξε αναφορικά με τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες ότι «το πουλόβερ ξηλώνεται. Η παραίτηση Κοτζιά επιβεβαιώνει την κρίση που σοβεί στον κυβερνητικό συνεταιρισμό».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, που αποτελεί το μοναδικό εκ των κομμάτων της ελληνικής αντιπολίτευσης που έχει δηλώσει ανοικτά την στήριξή του στη Συμφωνία των Πρεσπών, αντέδρασε στην παραίτηση Κοτζιά με ανακοίνωση όπου χαρακτηρίζει τον Έλληνα Πρωθυπουργό ως «όμηρο του Υπουργού Άμυνας».

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρει ότι «ανάμεσα σε Κοτζιά-Καμμένο, ο κ. Τσίπρας διάλεξε τον Καμμένο. Όμηρος του υπουργού Άμυνας, που έχει αναγορευθεί σε πανίσχυρο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, πορεύεται με πρώτο μέλημα μη δυσαρεστήσει τον συνεταίρο του». Ο κ. Θεοδωράκης προσθέτει ότι οι δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού «ότι δεν θα ανεχθεί διγλωσσία, μοιάζουν εντελώς αστείες όταν ο κατεξοχήν εκφραστής της διγλωσσίας παραμένει στη θέση του και παραιτείται ο εκφραστής της κυβερνητικής γραμμής».

Τέλος, το ΚΚΕ, σε σχετική ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι οι εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης πιθανότατα αναδεικνύουν «τις επιμέρους επιδιώξεις και αντιθέσεις για το πώς η κυβέρνηση θα υπηρετήσει καλύτερα τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια στην περιοχή». «Γι’ αυτόν τον λόγο, μόνο τυχαίο, ίσως δεν είναι ότι αυτή η παραίτηση ήρθε μετά το ταξίδι του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ», αναφέρει το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι «οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν συνέχιση και αναβάθμιση της προσήλωσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην ευρωατλαντική εξωτερική πολιτική, που υπήρξε άλλωστε κοινός στρατηγικός στόχος των Τσίπρα – Καμμένου – Κοτζιά όλα αυτά τα χρόνια».