Δούρου και Ψινάκης ανάμεσα στους υπόπτους για τις πυρκαγιές στο Μάτι

 

Κλήσεις για ανωμοτί εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου έλαβαν από τις εισαγγελικές Αρχές 20 άτομα, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που διενεργείται για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.imagew-3.aspx

Συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς κκ. Ζαγοραίος, Φιστόπουλος και Σπυρόπουλος, καλούν την ερχόμενη εβδομάδα τους 20 υπόπτους, προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων ή παραλείψεων που οδήγησαν στο θάνατο 99 ατόμων, κατά την πυρκαγιά στο Μάτι. Μεταξύ των διερευνώμενων αδικημάτων περιλαμβάνονται και κακουργήματα όπως αυτά περιγράφονται στις μηνύσεις που έχουν καταθέσει συγγενείς των θυμάτων.

Ανάμεσα στους κληθέντες για ανωμοτί εξηγήσεις είναι και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης, ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνος Τσουβάλας, αλλά και στελέχη της πολιτικής προστασίας, της ΕΛΑΣ, της πυροσβεστικής και του Λιμενικού.

Σε δήλωσή της αναφορικά με την κλήση της από τις εισαγγελικές Αρχές, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, σημειώνει ότι «με ιδιαίτερη ανακούφιση θα συμβάλω στην ανεύρεση των αιτιών και στη διαλεύκανση των ευθυνών της τραγωδίας του Ιουλίου», υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι «ο Β’ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Περιφέρειες, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δεν έχουν επιχειρησιακή ευθύνη στην κατάσβεση των πυρκαγιών».

Παράλληλα, η Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρει ότι «ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων […] απαιτεί μια τέτοια υπόθεση υψίστης σπουδαιότητας, όπως είναι η έρευνα της Δικαιοσύνης για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, να προχωρήσει με ρυθμούς διαφορετικούς. Διαφορετικούς από τους αργούς ρυθμούς που έχουμε συνηθίσει σε σχέση με μεγάλες υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος, υποθέσεις που συνέβαλαν καθοριστικά στην κρίση χρέους της χώρας μας».