ΥΠΕΣ: Η Κύπρος δεν μπορεί μόνη της να διαχειρίζεται τις προσφυγικές ροές 

 

Η  Κύπρος, έχει κατά πολύ ξεπεράσει τοimagew-1.aspx δίκαιο μερίδιο της  αναλογεί σε σχέση με τις αιτήσεις ασύλου που δέχεται, αλλά και τις γενικότερες μεταναστευτικές πιέσεις που αντιμετωπίζει, τόνισε σε παρέμβασή του στις εργασίες της συνεδρίασης των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, σήμερα το Λουξεμβούργο ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο Υπουργός στην παρέμβασή τόνισε ότι η ΕΕ “οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες που πηγάζουν από την αρχή της αλληλεγγύης και την ισομερή κατανομή βαρών”, υπογραμμίζοντας ότι “η Κύπρος ούτε επιθυμεί, αλλά ούτε και μπορεί να συνεχίζει να διαχειρίζεται τις υπέρμετρες αυτές πιέσεις μόνη της”.

“Ως ΕΕ οφείλουμε να παράσχουμε ουσιαστική προστασία στους ανθρώπους που διώκονται ή που προσπαθούν να σωθούν από τη δύνη του πολέμου, κάτι που δυστυχώς τα σημερινά δεδομένα δεν επιτρέπουν”, είπε ο Κ.Πετρίδης στους  ομολόγους του.

Καταλήγοντας ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η Κύπρος, “θα επιμείνει στην υποχρεωτική ανακατανομή βαρών, ως βασικό εργαλείο ενός αποτελεσματικού, δίκαιου και βιώσιμου Συστήματος Ασύλου, θέση η οποία, όπως επεσήμανε, αποτελεί ύψιστη προϋπόθεση για τη συναίνεσή μας”.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης των 28 στο Λουξεμβούργο βρέθηκαν οι  διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, οι δυνατότητες αποφόρτισης των Κρατών Μελών πρώτης γραμμής, μέσω της κοινοτικής αλληλεγγύης, και οι προτάσεις της Κομισιόν για τη φύλαξη των συνόρων και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των επιστροφών.

Όπως έγινε γνωστό, στο περιθώριο, ο Υπουργός Εσωτερικών είχε διμερείς συναντήσεις με τους στο ομολόγους του Ελλάδας και Μάλτας Δημήτρη Βίτσα και Michael Farrugia, στο πλαίσιο των προσπαθειών για περαιτέρω συντονισμό των θέσεων των κρατών μελών πρώτης γραμμής, αλλά και με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Γραφείου για το Άσυλο (EASO), Jamil Addou, τον οποίο ενημέρωσε εκτενώς για τις υπέρμετρες προκλήσεις που καλείται η Κύπρος να αντιμετωπίσει σε θέματα ασύλου.