Στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου είχε εγκατασταθεί η βάση για τα Αμερικανικά ελικόπτερα

 

Στο χώρο των Βρετανικών Βάσεων στο Ακρωτήρι είχεUnknown-1 εγκατασταθεί η «μυστική» βάση ελικοπτέρων των Αμερικανών συμφωνα με κυβερνητικές πηγές.Ενώ χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρ. Προδρόμου αρνήθηκε να απκαλύψει τις πηροφορίες του ΑΒC News και παρέπεμψε στην Αμερικανική πρεσβεία η τελευταία αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο σε σχέση με δημοσίευμα περί μυστικής βάσης ελικοπτέρων στην Κύπρο.

Εκπρόσωπος της Αμερικανικής πρεσβείας  δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι “η πρεσβεία δεν έχει οποιοδήποτε σχόλιο σε σχέση με το εν λόγω δημοσίευμα”.

Χθες η Κυβέρνηση, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, δήλωνε ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο αναφορικά με αμερικανικό δημοσίευμα περί μυστικής βάσης ελικοπτέρων των ΗΠΑ στην Κύπρο,  και παρέπεμψε για το ζήτημα στις αμερικανικές αρχές.

Σύμφωνα με το ABC, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δαπάνησε περίπου 70 εκ. δολάρια για μια βάση ελικοπτέρων στην Κύπρο, η οποία λειτούργησε από το 2013 και έκλεισε τον Αύγουστο του 2017.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με σημερινη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ,  θα τοποθετηθεί για τα δημοσιεύματα περί αμερικανικής αεροπορικής βάσης στην Κύπρο ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

«Αναφορικά με τις ανακοινώσεις κομμάτων σε σχέση με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ABC News στις 9/10/2018, ο Υπουργός Εξωτερικών έχει ενημερωθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την πρόθεση κοινοβουλευτικών κομμάτων να τον προσκαλέσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να ενημερώσει αρμοδίως το Σώμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Σεβόμενος την εκφρασθείσα πρόθεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Υπουργός Εξωτερικών θα τοποθετηθεί καταρχάς επί του θέματος ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής», καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις  των κομματων για τις αποκαλύψεις του ABC News.

ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του χαρακτηρίζει ως  «αδιανόητο και απαράδεκτο η κυβέρνηση να παραπέμπει στις αμερικανικές αρχές για δημοσιεύματα που αφορούν στη λειτουργία αμερικανικής μυστικής βάσης ελικοπτέρων στην Κύπρο.»
Η κυβέρνηση, προσθέτει- θα έπρεπε να είχε απευθύνει ερωτήματα αν και κατά πόσον λειτούργησε μια τέτοια βάση στην Κύπρο.
»Αν λειτούργησε μια τέτοια βάση στην Κύπρο, είτε εν αγνοία και χωρίς την άδεια των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε εν γνώσει της κυβέρνησης, τότε υπάρχει θέμα,» καταλήγει

ΔΗΚΟ

Το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών για το θέμα της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο
Αναφορικά με το θέμα αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο, όπως αποκαλύφθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το Δημοκρατικό Κόμμα, εκτιμώντας το ζήτημα ως ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο, θα εγγράψει θέμα στη αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και θα καλέσει τον Υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσει αρμόδια το σώμα.
Το Δημοκρατικό Κόμμα θα αναμένει να έχει ενώπιον του όλα τα στοιχεία, για να τοποθετηθεί υπεύθυνα και με σοβαρότητα.
Ανεξαρτήτως της ενημέρωσης από την κυβέρνηση, το Δημοκρατικό Κόμμα στηλιτεύει την απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος σε σχετική ερώτηση, παρέπεμψε στις αμερικανικές αρχές.
Ο κ. Προδρόμου δεν λειτούργησε ως εκπρόσωπος συντεταγμένης πολιτείας και ως εκπρόσωπος κυβέρνησης ενός κράτους με κυριαρχικά δικαιώματα.
Η κυβέρνηση έπρεπε να γνωρίζει τι γίνεται στην επικράτεια του κράτους ή τουλάχιστον να λέει την αλήθεια στο λαό.

ΕΔΕΚ
Η ΕΔΕΚ  κάλεσε νωρίτερα  την κυβέρνηση να απαντήσει εάν γνώριζε για την Αμερικανική Βάση ελικοπτέρων, και προσθέτει:
«Τα όσα αποκάλυψε το δημοσίευμα του ABCnews για λειτουργία Αμερικανικής Βάσης για ελικόπτερα στην Κύπρο στο διάστημα από το 2013 μέχρι και το 2017 εγείρουν σοβαρά ερωτήματα τα οποία η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει.
Εκ των πιο σημαντικών ερωτημάτων είναι εάν η κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την ύπαρξη της εν λόγω βάσης και εάν γνώριζε για τη χρήση που αυτή είχε.
Εάν η κυβέρνηση γνώριζε τότε πρέπει να ενημερώσει για τις ενέργειες που αυτή έπραξε, τα μέτρα που έλαβε και τις απαντήσεις που έδωσε.
Σημειώνουμε πως η χρήση των Βρετανικών Βάσεων από πλευράς Αμερικανών αντίκειται στη συμφωνία εγκαθίδρυσης των Βάσεων αφού σε αυτή αναφέρεται πως η χρήση τους θα γίνεται μόνο για αμυντικούς σκοπούς της Μεγάλης Βρετανίας.»

Κίνημα Αλληλεγγύη

Το Κίνημα Αλληλεγγύη στην ανακοίνωση του αναφερει:

«Οι επίσημες εξηγήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την παρουσία στην Κύπρο των Αμερικανικών βάσεων δεν πείθουν κανένα. Αποτελούν, δυστυχώς, το συνήθη τρόπο αντίδρασης των αρμοδίων στα δύσκολα. Με άλλα λόγια «δεν είδα, δε γνωρίζω».
Οι αρμόδιοι επιτέλους πρέπει να αντιληφθούν ότι λειτουργούν ως συντεταγμένο κράτος, όπως αρέσκεται να λέει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να αντιμετωπίζουν με περισσότερη σοβαρότητα τα μικρά ή μεγάλα ζητήματα.
Ως εκ τούτου αναμένουμε πιο πειστικές εξηγήσεις που να στηρίζονται σε δεδομένα που έχουν διερευνηθεί, με βάση τις προσφερόμενες και ισχύουσες διαδικασίες. Διαφορετικά εμείς οι ίδιοι ροκανίζουμε την οποιαδήποτε κρατική οντότητα μας απόμεινε.»

Κίνημα Οικολόγων

Άξιο απορίας πως άνοιξε, λειτούργησε και έκλεισε η βάση των ΗΠΑ στην Κύπρο, τονίζει το Κίνημα Οικολόγων και προσθέτει:

«Απορίες, ερωτηματικά και ανησυχίες για τη λειτουργία της βάσης ελικοπτέρων η οποία – σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στις ΗΠΑ – λειτούργησε από τον Σεπτέμβριο του 2013 και έκλεισε τον Αύγουστο του 2017  με αμερικανική διοίκηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η στελέχωση της εν λόγω βάσης έγινε με  40 συμβασιούχους ενώ αριθμούσε στόλο πέντε ελικοπτέρων και όλα αυτά κρατήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα ως επτασφράγιστο μυστικό.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διερωτόμαστε ποιος ήταν ο σκοπός των Κυβερνώντων αν επέτρεψαν τη δημιουργία και λειτουργία μιας τέτοιας βάσης και στη βάση ποιας λογικής επετράπη ένα τέτοιο εγχείρημα; Ακόμα κι αν λειτουργούσε στο έδαφος των βρετανικών βάσεων προφανώς προκύπτει θέμα εάν έδωσε την συγκατάθεσή της η Κυπριακή Κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες δημιουργούν εύλογα ερωτήματα που αφορούν στην ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί άμεσα τους αρμόδιους να απαντήσουν στα ερωτήματα που προκύπτουν. Που λειτουργούσε η εν λόγω βάση, ποιος έλεγχος ασκείτο από την Κυπριακή Δημοκρατία, ποια ήταν η αποστολή των ελικοπτέρων στην Κύπρο και την περιοχή και τι είδους ελικόπτερα είχαμε στο νησί αυτό το χρονικό διάστημα; Ήταν επιθετικά, κατασκοπευτικά, ή ανθρωπιστικής δράσης; Τα ερωτήματα αυτά χρήζουν άμεσης, δημόσιας και επεξηγηματικής απάντησης.»

 

Συμμαχία Πολιτών

 

Η Συμμαχία Πολιτών αφού καλεί την Κυβέρνηση Αναστασιάδη αντι να στρουθοκαμηλίζει είναι καιρός, δυναμικά, να ανοίξει το θέμα της νομιμότητας των Βρετανικών Βάσεων  ως αποικιακό κατάλοιπο, σημειώνει τα πιο κάτω:

«Δημοσιεύματα φέρουν τις ΗΠΑ να διατηρούν μέχρι το 2017 βάση ελικοπτέρων εντός των Βρετανικών Βάσεων στο Ακρωτήρι. Αν αυτό ευσταθεί, τότε για άλλη μια φορά η Βρετανία με προκλητικό τρόπο συμπεριφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία ωσάν να είναι βρετανική αποικία.
Ταυτόχρονα, η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Προδρόμου ο οποίος ισχυρίστηκε άγνοια και παρέπεμψε στις αμερικανικές αρχές, στην ουσία στηρίζεται στη λανθασμένη βάση ότι οι Βάσεις είναι κυρίαρχες.  Αντί η Κυβέρνηση Αναστασιάδη να στρουθοκαμηλίζει είναι καιρός, δυναμικά, να ανοίξει το θέμα της νομιμότητας των Βρετανικών Βάσεων  ως αποικιακό κατάλοιπο.
Υπάρχουν αποφάσεις του Εφετείου των Κυπριακών Δικαστηρίων, υπάρχει  η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου που απέρριψε προσφυγή πως το 1960 οι «Κυρίαρχες Περιοχές των Βάσεων» μετατράπηκαν σε νέες οντότητες (new entities) και πάμπολλες γνωματεύσεις διεθνολόγων και συνταγματολόγων παγκόσμιας εμβέλειας που αμφισβητούν την κυριαρχία και τη νομιμότητα των Βρετανικών Βάσεων.
Ως Συμμαχία Πολιτών δεν αναγνωρίζουμε οποιαδήποτε κυριαρχικά δικαιώματα στην επικράτεια της Κύπρου σε οποιοδήποτε άλλο, εκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία.»