Ελλάδα:Πέθανε ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο 44χρονος που έσωσε 5χιλ.πρόσφυγες

 

Έφυγε από τη ζωή το πρωί της Τετάρτης, στα 44 του χρόνια, imagew-2.aspxαπό ανακοπή καρδίας, ο υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδας, Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ο «ήρωας του Αιγαίου», λόγω της διάσωσης περίπου πέντε χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών την περίοδο 2015-2016.

Ο Παπαδόπουλος είχε τιμηθεί από την ελληνική Πολιτεία για τη δράση του, ενώ είχε πρωταγωνιστήσει στο ντοκιμαντέρ «4.1 miles», στο οποίο καταγραφόταν η δράση του στο Αιγαίο και το οποίο είχε προταθεί για Όσκαρ. Έγινε ευρύτερα γνωστός όταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λέσβο, ο τότε Αυστριακός Καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, τον ρώτησε πόσους ανθρώπους έχει σώσει.

«Περισσότερους από πέντε χιλιάδες», του απάντησε ο Έλληνας αξιωματικός. Ο Φάιμαν νομίζοντας ότι ο Παπαδόπουλος του είχε απαντήσει πέντε είπε: «πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό». Τον διόρθωσαν και του είπαν πως πρόκειται για πέντε χιλιάδες ζωές. «Είσαστε πραγματικός ήρωας», του είχε πει έκπληκτος.

Τα συλλυπητήρια τους για την απώλεια του Παπαδόπουλου εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, κόμματα και κοινωνικοί φορείς.