Κύκλωμα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο με προεκτάσεις και στην Κύπρο ερευνούν οι βελγικές αρχές

 

«Σεισμός» ξέσπασε στο Βέλγιο στο άκουσμα της είδησης πως συνελήφθησαν ο ατζέντης Μότζι Μπαγιάτ, ο ισχυρότερος άνθρωπος στο ποδόσφαιρο της χώρας, οι προπονητές της Μπριζ και της Άντερλεχτ και δύο διεθνείς διαιτητές!2526796

Μαζί με τον πασίγνωστο μάνατζερ συνελήφθησαν και δύο διαιτητές, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ενώ ελέγχεται ο ρόλος του σε στήσιμο αγώνων.

Όπως έχει γίνει γνωστό, συνελήφθη, επίσης, ο προπονητής της Μπριζ, Ιβάν Λέκο, πρώην βοηθός του Ίγκορ Τούντορ στον ΠΑΟΚ, ο πρώην προπονητής της Άντερλεχτ, Χέρμαν φαν Χόλσμπεεκ, ενώ οι αρμόδιες αρχές κάνουν έρευνες στα γραφεία των δέκα από τους 16 συλλόγους της μεγάλης κατηγορίας.

Μεταξύ αυτών είναι η Άντερλεχτ, η Μπριζ, η Σταντάρ Λιέγης και η Αντβέρπ, ενώ οι πληροφορίες των βελγικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχουν κατασχεθεί συμβόλαια και έγγραφα που αφορούν μεταγραφές ποδοσφαιριστών.

 Στο μεταξύ :

Ταυτόχρονη επιχείρηση των δικαστικών και των διωκτικών αρχών σε Γαλλία, Βέλγιο, ΠΓΔΜ, Σερβία, Μαυροβούνιο και Κύπρο και συλλήψεις μάνατζερ ποδοσφαιριστών, στελεχών ομάδων και διαιτητών για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ανακοίνωσε σήμερα η βελγική εισαγγελία.

Σε ό,τι αφορά τις συλλήψεις στο Βέλγιο, αυτές πραγματοποιήθηκαν σε 12 ομάδες συμπεριλαμβανομένης της Άντερλεχτ, Μπριζ και Σταντάρντ, αλλά και της Γάνδη, Γκενκ, Κορτρέικ, Οστάνδης και Λόκερεν.

Οι έρευνες διεξάγονται μετά από αίτηση ενός δικαστή της περιφέρειας του Limburg και αφορούσαν συμβάσεις παικτών και αφορούν αξιωματούχους συλλόγων, πράκτορες τυχερών παιχνιδιών, πρώην δικηγόρο, λογιστικό γραφείο, έναν εκπαιδευτή και δημοσιογράφους.

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία αναφέρει επίσης ότι κατόπιν αιτήματος του διερευνητικού δικαστή, διεξάγονται επίσης 13 αναζητήσεις στο εξωτερικό, ιδίως στη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ.

Συνολικά, 184 αστυνομικοί (Αμβέρσα, Leuven, Brabant, Βρυξέλλες, Halle-Vilvoorde, Ανατολική Φλάνδρα, Δυτική Φλάνδρα, Λιέγη και Μονς) ασχολούνται με το θέμα από σήμερα το πρωί, όπως και άλλοι 36 αστυνομικοί στο εξωτερικό. Η ομοσπονδιακή έρευνα άρχισε στα τέλη του 2017, ύστερα από έκθεση σχετικά με ύποπτες οικονομικές συναλλαγές από την Ομοσπονδιακή Αστυνομική Υπηρεσία Απάτης Αθλητισμού. Οι υποψίες αφορούν μεταξύ άλλων και κρυφές προμήθειες.