Η ενόχληση Ακιντζί για τις ανεπίσημες επαφές Ε/κ ηγεσίας -Τουρκίας στον τ/κ Τύπο

 

Την ενόχληση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί δεν μπορεί να κρύψει εάν οι ανεπίσημες επαφές Τουρκίας – ε/κ ηγεσίας συνεχιστούν, προβάλλει κυρίως ο τ/κ Τύπος, αλλά και το ότι ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όχι πολύ μετά τις 15 Οκτωβρίου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ PHOTOS: © GANP/DIMITRIOS PANAGOS

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα «Κίπρις» δεν κάνει καμία αναφορά στο πρωτοσέλιδο στις δηλώσεις Ακιντζί που όμως στη «Χαλκίν Σεσί», «Σταρ», «Ντεταί», «Βολκάν» είναι κύριο θέμα. Η «Σταρ» γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης εξέφρασε ενόχληση για “τη νέα πρόταση συνομοσπονδίας που θα βασίζεται στα δύο κράτη” και προέκυψε – κατά τον ίδιον – στην ατζέντα της συζήτησης στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Προέδρου Αναστασιάδη.

Η «Βολκάν» εδώ και λίγες μέρες γράφει πως η Άγκυρα είναι ενοχλημένη από τη στάση του κ. Ακιντζί και σήμερα έχει τίτλο ότι ο Τ/κ ηγέτης «έμεινε εκτός προσπαθώντας ο ίδιος να θέσει εκτός διαδικασίας την Τουρκία». Γράφει δε ότι ο τ/κ «λαός» έχει ησυχάσει επειδή ο Μουσταφά Ακιντζί, που στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων προέβη σε μη λογικές – όπως αναφέρει – υποχωρήσεις και απέρριψε την πρόταση της Τουρκίας για τα δύο κράτη, έχει μείνει εκτός της διαδικασίας.

Εάν έχει διαφορετικές σκέψεις από μια ομοσπονδιακή λύση θα το μάθω στη συνάντηση, είναι ένα από τα σημεία που προτάσσει η «Χαλκίν Σεσί» των δηλώσεων Ακιντζί, με τον αρθρογράφο της πιο παλιάς τ/κ εφημερίδας Μετίν Φαχρίογλου να επιχειρηματολογεί γιατί «το μασάλι (παραμύθι) του ομοσπονδιακού κράτους έφτασε στο τέλος του».

Η «Χαβαντίς» γράφει για σημάδι μιας νέας διαδικασίας από τον Τ/κ ηγέτη και προτάσσει ότι ο κ. Ακιντζί δήλωσε πως δεν πρέπει να βγούμε από τις παραμέτρους του ΟΗΕ και πως τα ΗΕ θα πρέπει να αποτελούν μέρος αυτής της διαδικασίας.

«Είμαστε τοστ μεταξύ της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας; Ναι είμαστε» γράφει ο αρθρογράφος της Γενί Ντουζέν, Σαμί Όζουσλου που με αφορμή την επιβεβαίωση της συνάντησης Τσαβούσογλου – Αναστασιάδη αναφέρεται στο ποιοι είναι οι Τ/κ και το πώς δεν κατάφεραν να είναι υποκείμενο στις συζητήσεις αλλά άφηναν κάποιους άλλους να μιλούν γι’ αυτούς κσι έτσι φτάσαμε στο σήμερα.

«Δεν μπορεί να υπάρξει χαλαρή ομοσπονδία, μην γελιέστε», γράφει ο Γκιοκχάν Αλτινέρ της Κίπρις ποστασί που δηλώνει ότι για ακόμη μια φορά θαύμασε τον Ε/κ ηγέτη, Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο αποκαλεί και Νίκο Σαίξπηρ, αφού τον θεωρεί δεινό πρωταγωνιστή και παράγοντα που πέτυχε και πάλι να κοροϊδέψει την τ/κ πλευρά, όπως υποστηρίζει.

Ο Τ/κ αρθρογράφος παρατηρεί ότι πριν καν βγει η έκθεση (Λουτ), πριν καν φανεί αν η διαδικασία ως έχει ολοκλήρωσε τον κύκλο της, όπως έχει δηλώσει η τ/κ πλευρά, οι φωνές για αλλαγή από την ομοσπονδία σε δύο κράτη ακούγονται και από τις δυο πλευρές «λες και είναι προσυνεννοημένοι. Πώς ο Αναστασιάδης που δεν αποδέχεται και δεν μπορεί να κάνει αποδεκτή την ομοσπονδιακή λύση, θα αποδεχτεί και θα κάνει αποδεκτή (από τον κόσμο) τη λύση δύο κρατών;».

Ο Αλτινέρ πιστεύει ότι αυτές οι κοινές φωνές που περιέργως ακούγονται και από τις δύο πλευρές, δεν είναι για τα δύο κράτη επειδή ξέρουν πως αυτό δεν μπορεί να γίνει, αλλά «αυτή η ενότητα, σε αυτό το στάδιο, αποσκοπεί στο να εμποδίσουν κάτι. Δηλαδή, δεν θέλουν να δημιουργήσουν κάτι, αλλά να χαλάσουν και με αυτό να σκοτώσουν τη φόρμουλα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Αυτή, σημειώνει, είναι η φόρμουλα λύσης που συζητούν οι δύο πλευρές και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, περιλαμβάνεται στις συμφωνίες Ντενκτάς – Μακαρίου, ήταν στο σχέδιο Ανάν, προβλέπεται στο κοινό ανακοινωθέν Φεβρουαρίου 2014 που υπέγραψαν οι Έρογλου και Αναστασιάδης. Αναφέρεται δε σε ψηφίσματα του ΟΗΕ και εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ.

Αυτό δεν σημαίνει, προσθέτει, ότι δεν μπορεί να συζητηθεί κάτι άλλο, αλλά αυτό το άλλο πρέπει να είναι στο πλαίσιο του εφικτού και όχι του ευκταίου.