Παρέμβαση Γ. Εισαγγελέα στο θέμα των καταγγελιών εναντίον Δικαστή

 

 

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης εξέδωσε τη Δευτέρα  ανακοίνωση σε σχέση με πρόσφατα δημοσιεύματα και ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αφορούν αστυνομική διερεύνηση καταγγελιών εναντίον Επαρχιακού Δικαστή «και ιδιαίτερα προς αποκατάσταση και διόρθωση των όσων παραπλανητικών στοιχείων και υπαινιγμών» είχε προβάλει η εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ».imagew-2.aspx
Ο κ. Κληρίδης αναφέρει ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο, είχε εξ΄αρχής γνώση των καταγγελιών εναντίον του Δικαστού και του ότι θα διεξήγετο ποινική διερεύνηση κάποιων από τις πτυχές τους».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, « οι καταγγελίες του εν λόγω προσώπου, υποβλήθηκαν κατά πρώτο προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου με επιστολή ημερ. 13.6.2017 συνοδευόμενη από ογκώδες υλικό και με κοινοποίηση προς τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, καθώς επίσης και με συμπληρωματική επιστολή του ίδιου ημερ. 26.6.2017.   Ακολούθησε αλληλογραφία μεταξύ Ανωτάτου Δικαστηρίου και καταγγέλοντος».

Σημειώνει ότι ο ίδιος «δεν προέβηκε σε καμμιά ενέργεια, αναμένοντας τον χειρισμό του θέματος από το Ανώτατο Δικαστήριο», προσθέτοντας ότι «με επιστολή του ημερ. 16.11.2017 προς τον καταγγέλοντα, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αφού τον παρέπεμπε σε προηγούμενες απαντήσεις του προς αυτόν, του ανέφερε ότι το όλο ζήτημα είχε, προς το παρόν, εξαντληθεί για το Ανώτατο Δικαστήριο και  ότι σε σχέση με τη θέση του περί ύπαρξης ποινικών αδικημάτων, οι ισχυρισμοί του θα ετίθεντο, όπως ο ίδιος ανέφερε, ενώπιον των αρμοδίων αρχών, προς πλήρη διερεύνηση».

Με δεδομένο, συνεχίζει ο κ. Κληρίδης, « ότι το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα ασχολείτο περαιτέρω με το ζήτημα και με επίσης δεδομένο ότι η διερεύνηση των κατ΄ισχυρισμό ποινικών αδικημάτων δεν ενέπιπτε στην αρμοδιότητα του, η Νομική Υπηρεσία εξέτασε το θέμα, κατόπιν παράκλησης και της Αστυνομίας και αφού συμπέρανε ότι δεν ετίθετο θέμα ασυλίας δικαστού σε σχέση με τις συγκεκριμένες καταγγελίες, έδωσε οδηγίες προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας με επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα ημερ. 15.1.2018  και με κοινοποίηση προς τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως οι καταγγελίες διερευνηθούν πλήρως».
Οι ίδιες οδηγίες, αναφέρει, « δόθηκαν και με επιστολή ημερ. 12.3.2018 και πάλιν με κοινοποίηση στον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι η διερεύνηση θα έπρεπε να γίνεται με διακριτικό τρόπο για ευνόητους λόγους».
Σημειώνει δε, ότι «όλες οι καταγγελίες του εν λόγω προσώπου και η σχετική αλληλογραφία, υπογράφεται και  προέρχεται από τον ίδιο προσωπικά και ονομαστικά και όχι από οποιονδήποτε δικηγόρο που τυχόν ενεργούσε εκ μέρους του».
«Εάν οι υπαινιγμοί είναι ότι δεν έπρεπε ούτε καν να διερευνηθούν οι καταγγελίες του συγκεκριμένου πολίτη, κάτι τέτοιο θα ήταν άτοπο.  Οι δε υπαινιγμοί ότι η διερεύνηση έγινε χωρίς ενημέρωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καταρρίπτονται και διαψεύδονται από τα πιο πάνω στοιχεία τα οποία παραθέτουμε προς αποκατάσταση της πραγματικότητας», καταλήγει ο Γενικός Εισαγγελέας στην ανακοίνωση του.