Ασφυκτικές πιέσεις στο Ριάντ για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προέτρεψε τη Δευτέρα την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να υποστηρίξει τη διενέργεια «εμπεριστατωμένης έρευνας» dimosiografos_saoudiγια την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και να φροντίσει να υπάρξει «διαφάνεια» για την υπόθεση.

Η εξαφάνιση του Κασόγκι, εξέχοντος δημοσιογράφου ο οποίος τα τελευταία χρόνια επέκρινε την πολιτική του Ριάντ, προκάλεσε ανησυχία σε διεθνές επίπεδο, ειδικά αφότου πηγές προσκείμενες στις αρχές της Τουρκίας δήλωσαν το Σαββατοκύριακο ότι πιστεύουν πως δολοφονήθηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι τον «ανησυχεί» η εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος αγνοείται από την περασμένη εβδομάδα και πηγές προσκείμενες στις αρχές της Τουρκίας δήλωσαν πως θεωρούν ότι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Με ανησυχεί (…). Κυκλοφορούν άσχημες ιστορίες. Δεν μου αρέσουν αυτά που ακούω», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Ελπίζω ότι θα λυθεί το θέμα. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει κάτι για αυτό», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, αναφερόμενος στον Κασόγκι — ο οποίος δεν έχει δώσει σημεία ζωής από τη 2α Οκτωβρίου, μετά την είσοδό του στο σαουδαραβικό προξενείο — κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, έπειτα από μια επίσκεψή του στη Φλόριντα.

Αποδείξεις από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας  ζητά ο Ερντογάν


Αποδείξεις από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος βγήκε από το προξενείο της χώρας του ζητά ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι οι αρμόδιοι του προξενείου δεν μπορούν να γλιτώσουν με το να λένε ότι ο δημοσιογράφος εγκατέλειψε το προξενείο.

Σε δηλώσεις του από την Ουγγαρία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε για την υπόθεση της εξαφάνισης του Σαουδάραβα δημοσιογράφου της Ουάσινγκτον Ποστ ότι είναι πολιτικό αλλά και ανθρώπινο καθήκον να παρακολουθήσουν και να κυνηγήσουν την υπόθεση, προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία το γεγονός ότι αυτή η υπόθεση διαδραματίστηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

“Πήγε με την αρραβωνιαστικιά του στο προξενείο και δεν την άφησαν εκείνη να μπει μέσα. Κάποιοι από τους επί καθήκοντι εκεί πρέπει να αποδείξουν ότι κάποιος που μπήκε στο προξενείο αν μετά βγήκε ή δεν βγήκε από εκεί. Γιατί δεν το αποδεικνύετε; Η αρραβωνιαστικιά του που περιμένει έξω έναν δημοσιογράφο δεν είναι η οποιαδήποτε. Αν έβγαινε έξω δεν θα πήγαινε στην αρραβωνιαστικιά του; Θα πήγαινε. Δεν υπάρξει καμιά απόδειξη, κανένα έγγραφο. Ασφαλώς μόλις έγινε προσφυγή σε μας αμέσως οι μυστικές υπηρεσίες μας κινητοποιήθηκαν”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος λέγοντας ότι οι νομικές εργασίες συνεχίζονται με στόχο να υπάρξει αποτέλεσμα. “Στα έντυπα και τηλεοπτικά μέσα βγαίνουν πολλές και διαφορετικές ειδήσεις. Και αυτό μας προκαλεί σκέψεις. Πρέπει να έχουμε αποτέλεσμα το συντομότερο. Οι αρμόδιοι του προξενείου δεν μπορούν να γλιτώσουν με το να πουν έφυγε από εδώ (το προξενείο) ο δημοσιογράφος”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

ΗΠΑ:Αν επιβεβαιωθει η δολοφονία του οι συνέπειες θα είναι «καταστροφικές» για τις σχέσεις Ριάντ- Ουάσιγκτον

Από την πλευρά του ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε τη Δευτέρα τη Σαουδική Αραβία ότι, εάν οι πληροφορίες βάσει των οποίων ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε, επιβεβαιωθούν, οι συνέπειες θα είναι «καταστροφικές» για τις σχέσεις Ριάντ- Ουάσιγκτον.

Το βασίλειο πρέπει να δώσει «έντιμες απαντήσεις» εκτίμησε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, έπειτα από τις πληροφορίες που προήλθαν από Τούρκους αξιωματούχους, βάσει των οποίων ο Κασόγκι, δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη όπου μετέβη την Τρίτη για διοικητικές δουλειές.

Σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία, που επικαλέστηκε μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση, ο δημοσιογράφος δεν βγήκε ποτέ ζωντανός.

«Συμφωνούμε ότι εάν οι κατηγορίες σε βάρος της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαιωθούν, θα είναι καταστροφικό για τις σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ και θα υπάρξει ένα βαρύ τίμημα για να καταβληθεί, σε οικονομικό επίπεδο ή άλλο» σημείωσε ο γερουσιαστής, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Κόρ