Οριακό «ναί» στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ

Λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ, τα ποσοστά των πολιτών που τάσσονται υπέρ και κατά είναι οριακά, με τις δημοσκοπήσεις να καταδεικνύουν ότι η ημέρα της κάλπης θα μπορούσε να εξελιχθεί σε θρίλερ.2511490
Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, 12 ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα, το «ναι» στην ΠΓΔΜ προηγείται οριακά. Τη «σφυγμομέτρηση» διεξήγαγε η εταιρεία Market Vision για λογαριασμό της σκοπιανής ιστοσελίδας Mkd.mk.

Ειδικότερα, στο ερώτημα «είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών», το 51,1% των ερωτηθέντων απαντά «ναι», ενώ το 48,9% των Σκοπιανών πολιτών δηλώνει «όχι», μια διαφορά μόλις 1,1% δηλαδή.

Σημειώνεται ότι αυτό θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος.image.ashx

Ωστόσο, στο ερώτημα «είστε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για αλλαγή του ονόματος της ‘’Δημοκρατίας της Μακεδονίας’’»; τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά: «Όχι» απαντά το 52,6% των ερωτηθέντων, ενώ «ναι» απαντά το 47,4%.

Όπως προκύπτει, η πλειονότητα των κατοίκων της ΠΓΔΜ θέλει η χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ χωρίς όμως αλλαγή ονόματος.

 

Στο σχετικό ερώτημα, ένα ποσοστό 25,2% δηλώνει ότι θα απέχει από το δημοψήφισμα (εκ των οποίων 35,3% προέρχεται από τους Σλαβομακεδόνες), εν αντιθέσει με το 48% που δηλώνει ότι θα προσέλθει στις κάλπες, ενώ οι αναποφάσιστοι εμφανίζονται στο 26,8%.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το 33,5% των Σλαβομακεδόνων τάσσεται υπέρ της συμφωνίας, ενώ το 66,5% λέει «όχι». Από την άλλη, το εντυπωσιακό 95% των Αλβανών δηλώνει «ναι» στη συμφωνία και μόλις το 5% διαφωνεί.