Ασύδοτη κερδοσκοπία!

 

Ενώ οι διεθνείς τιμές πετρελαίου κατρακυλούν στην Κύπρο παραμένουν στα ύψη!

Την ίδια στιγμή που οι τιμές του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, στην Κύπρο οι εταιρείες πετρελαιοειδών και τα πρατήρια πώλησης καυσίμων διατηρούν τις τιμές στα ύψη! Χθες οι τιμές του πετρελαίου στην αγορά του Λονδίνου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Brent) υποχώρησε κατά περισσότερο από 1% στα 93 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας τη χαμηλότερη τιμή που παρατηρείται από τον Ιούνιο του 2012! Παράλληλα στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού (προθεσμιακά συμβόλαια Νοεμβρίου) υποχώρησε κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά τους τελευταίους 17 μήνες.

argo_276255952

Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι η διεθνής μείωση των τιμών συνεχίζεται σταθερά εδώ και αρκετές μέρες στην Κύπρο ο καταναλωτής δεν επωφελείται καθόλου. Με το δικαιολογη τικό ότι τάχατες η παραγγελίες που έγιναν πρόσφατα για νέα φορτία πετρελαίου ήταν σε ψηλές τιμές τόσο οι Εταιρείες, όσο και οι πρατηριούχοι διατηρούν τις τιμές αναλλοίωτες. Αυτό βεβαίως δεν συμβαίνει όταν η τιμή του πετρελαίου στην διαθνή αγορά ανεβαίνει. Σε αυτή την περίπτωση οι τιμές αναπρόσαρμόζονται άμεσα προς τα πάνω. Κι αυτό με την κάλυψη που παρέχει στις Εταιρείες Πετρελαιοειδών η αρμόδια Υπηρεσία Τιμών και Προστασίας Καταναλωτών που υπάγεται στο Υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Τις περισσότερες φορές που οι καταναλωτές μέσω των Συνδέσμων τους διατυπώνουν σφοδρά παράπονα γιατί δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση για αναπροσαρμογή των τιμών προς τα κάτω, η εν λόγω Υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορίου επιχειρεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι όλα βαίνουν ομαλά, υποστηρίζοντας ουσιαστικά την εξώφθαλμα κερδοσκοπική συμπεριφορά των Εταιρειών.

Δεν είναι τυχαία που η Κύπρος, συγκαταλέγεται στις χώρες με τα ακριβότερα καύσιμα στην Ε.Ε.ενώ προ δεκαετίας τα πετρελαιοειδή στη χώρα μας πωλούνταν σε προσιτές τιμές. Η κατάσταση είναι πλέον ανεξέλεγκτη και δημιουργεί συνεχώς πληθωριστικές πιέσεις, επηρεάζοντας δυσμενώς την ήδη λαβωμένη οικονομία μας.. Ομως κανένανς αρμόδιος δεν δείχνει να ευαισθητοποιείται,ούτε λαμβάνονται μέτρα για να σταματήσει η παρατηρούμενη εδώ και καιρό ασυδοσία. Κι αυτό παρά το ότι οι πάντες γνωρίζουν ότι   τα καύσιμα είναι ένα αγαθό που επηρεάζει τον προϋπολογισμό όλων των καταναλωτών, εφόσον στην Κύπρο η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων άνω των 18 χρησιμοποιεί το προσωπικό του όχημα για τις διακινήσεις του, δεδομένου ότι η Κύπροςδεν διαθέτει επαρκώς αναπτυγμένο συγκοινωνιακό δίκτυο.

Γιατί πέφτει η διεθνής τιμή

 Αφορμή για τη νέα πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού» είναι η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας την Τετάρτη ότι μειώνει την τιμή πώλησης σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο προκειμένου να προστατεύσει το μερίδιο που κατέχει στην αγορά.

«Πρόκειται για μια δομική αλλαγή στην αγορά πετρελαίου με τη μεγαλύτερη σε παραγωγή πετρελαίου χώρα στον κόσμο να διακηρύσσει σαφώς τη διάθεσή της να ανταγωνιστεί τις άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες με όπλο τις τιμές», δήλωσε στο BBC ο ειδικευμένος σε θέματα εμπορευμάτων αναλυτής της SEB Μπιάρνε Σίελντροπ.

Σημειωτέον ότι η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ρίξει τις τιμές πώλησης του πετρελαίου που η ίδια παράγει – και ενώ ο ίδιος ο OPEC έχει καθορίσει ως «ικανοποιητική τιμή» του αργού στις προθεσμιακές αγορές εμπορευμάτων τα 100 δολάρια το βαρέλι – ελήφθη σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες (OPEC και ΗΠΑ) αυξάνουν την παραγωγή τους.

Αυτή, όμως, είναι και η βαθύτερη αιτία πτώσης των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Διότι μπορεί η αφορμή για την πτώση των τελευταίων ημερών να είναι η  ανακοίνωση των Σαουδαράβων, η αιτία ωστόσο για την αποκλιμάκωση των τιμών με μικρά αλλά σταθερά βήματα την τελευταία διετία (σε πείσμα μάλιστα των πολεμικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και της γενικότερης γεωπολιτικής αστάθειας στον πλανήτη) είναι η διαρκής αύξηση της πετρελαϊκής προσφοράς.

Και η αύξηση της προσφοράς είναι εν μέρει επακόλουθο της πρόσφατα ανακτηθείσης ενεργειακής αυτονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Διότι χάρη στην ανάπτυξη του σχιστολιθικού πετρελαίου, οι ΗΠΑ έχουν αποκτήσει πλήρη πετρελαϊκή επάρκεια και έχουν απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία και τις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.