Το «κουρεμένο» δάνειο του συζύγου της Κουρσουμπά ξανά στην Επ. Ελέγχου

Ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη θαUnknown-2 θέσει ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης την υπόθεση με το κουρεμένο δάνειο στον Συνεργατισμό του Ανδρέα Κουρσουμπά, συζύγου της Επιτρόπου Νομοθεσίας και Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά, για να διαπιστωθεί κατά πόσο προκύπτουν ποινικά αδικήματα. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γ.Ελεγκτή Οδ. Μιχαηλίδη στην εφ.«Ο Φιλελεύθερος» αρχές  Σεπτεμβρίου θα παραστεί σε άλλη μια συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, η τρίτη στη σειρά, με θέμα τον Συνεργατισμό. Με το πέρας της συνεδρίας, θα αποστείλει όλα τα ευρήματα του ελέγχου του στον Γενικό Εισαγγελέα για τις δικές του ενέργειες, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι στα στοιχεία που θα διαβιβάσει στον κ. Κληρίδη περιλαμβάνεται το δάνειο του κ. Κουρσουμπά.

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, δεν δικαιολογείται το κούρεμα του δανείου του κ. Κουρσουμπά κατά €37.243 καθώς διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία και είναι εισοδηματίας. Μάλιστα, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, κατόπιν έρευνας στο Τμήμα Κτηματολογίου, διαπίστωσε ότι ο κ. Κουρσουμπάς έχει στην κατοχή του πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων, μεγάλης συνολικής αξίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο «Φ» , ο κ. Κουρσουμπάς είναι κάτοχος 69 ακινήτων,  στη πλειονότητά των οποίων είναι μέτοχος κατά ένα ποσοστό 30% και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις κατά 40%. Σχεδόν στο σύνολό της αυτή η περιουσία βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές και αφορά, μεταξύ άλλων, διαμερίσματα και καταστήματα.

Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, δεν δικαιολογείται το κούρεμα του δανείου του κ. Κουρσουμπά από τον Συνεργατισμό και για τους ακόλουθους λόγους:

1. Ο κ. Κουρσουμπάς ήταν στρατηγικός κακοπληρωτής. Το αρχικό δάνειο ήταν £30.000 (€51.200 περίπου) και παραχωρήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2000. Ουδεμία δόση προς εξόφληση καταβλήθηκε μέχρι που στις 24/11/2003 εκδόθηκε εναντίον του κ. Κουρσουμπά διαιτητική απόφαση, οπότε κατέβαλε τον Δεκέμβριο του 2003 ποσό £8.000. Τον Μάιο του 2005 κατέβαλε ακόμη ένα ποσό ύψους £4.000 και έκτοτε ποτέ ξανά δεν πλήρωσε οτιδήποτε προς εξόφληση του δανείου του, όπως ανέφερε στη Βουλή ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

2. Απέκρυψε τα εισοδήματα της συζύγου του. Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, ο κ. Κουρσουμπάς ισχυρίστηκε ψευδώς ότι το μόνο εισόδημά του ήταν μία σύνταξη ύψους €352 μηνιαίως. Στη συνέχεια, δήλωσε ότι έχει και εισόδημα από ενοίκια ύψους περίπου €2.000 μηνιαίως. Στην υπεύθυνη δήλωσή του, ημερομηνίας 28/2/2017, προς τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Κουρσουμπάς συμπληρώνοντας το έντυπο στο πεδίο με τίτλο «Μηνιαία Εισοδήματα και Έξοδα Νοικοκυριού» παρέλειψε να δηλώσει τα εισοδήματα της συζύγου του. Επί τούτου σημειώνεται ότι, πέραν της σύνταξης που λαμβάνει από το Δημόσιο η Λήδα Κουρσουμπά από το 2002 για τη θέση εισαγγελέα που κατείχε προηγουμένως, λαμβάνει και μισθό ύψους €4.800 καθαρά τον μήνα, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο.

3. Το δάνειο ήταν πλήρως εξασφαλισμένο και συγκεκριμένα με δύο ακίνητα αγοραίας αξίας €487.000.

Λ.Κουρσουμπά: Τίποτα το μεμπτό
Η Επίτροπος Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπά, μιλώντας σε πρόσφατη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, υποστήριξε ότι δεν προκύπτει οτιδήποτε το μεμπτό σε ό,τι αφορά την υπόθεση του δανείου του συζύγου της στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο σύζυγός της, Ανδρέας Κουρσουμπάς, ουδέποτε ζήτησε διαγραφή οποιουδήποτε δανείου, αλλά διακανονισμό του δανείου του, διότι κατά τη γνώμη του και αφού έλαβε συμβουλή από ειδικούς στις σχετικές τραπεζικές καταστάσεις που ελάμβανε υπήρχαν υπερβολικές χρεώσεις.

Το κόκκινο δάνειο αξιωματούχου 
Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το σκάνδαλο του Συνεργατισμού βρίσκεται άλλη μία υπόθεση που αφορά κόκκινο δάνειο αξιωματούχου, το οποίο έτυχε αναδιάρθρωσης και που, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο εν λόγω αξιωματούχος φέρεται να ευνοήθηκε σκανδαλωδώς.