Βενεζουέλα:Το Χούλιο Μπόρχες κατηγορεί ο Νικολάς Μαδούρο για την απόπειρα δολοφονίας του

Τον πρώην πρόεδρο του Κογκρέσου και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χούλιο Μπόρχες κατηγορεί ο Νικολάς Μαδούρο για την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του. Ο Μπόρχες, για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, έχει καταφύγει στη γειτονική Κολομβία, αρνούμενος τις κατηγορίες και υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια ακόμη συνωμοσία κατά της αντιπολίτευσης.2486767

Την  Τετάρτη, η Εθνική Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας, η οποία ελέγχεται από το κόμμα του Νικολάς Μαδουρο, καθώς η αντιπολίτευση είχε μποϊκοτάρει τη συμμετοχή στις εκλογές, προχώρησε σε άρση της ασυλίας τόσο του Χούλιο Μπόρχες, ηγέτη του Κόμματος της Δικαιοσύνης, όσο και του στελέχους του, βουλευτή Χουάν Ρεκέσενς, με την κατηγορία της «απόπειρας δολοφονίας από πρόθεση» εις βάρος του προέδρου Μαδούρο, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε παρουσιάσει  στοιχεία για τους οργανωτές της επίθεσης.

Ακολούθησε η έκδοση εντάλματος σύλληψης εις βάρος των δύο πολιτικών. Ο Χούλιο Μπόρχες πρόλαβε να διαφύγει στην Κολομβία -την οποία επίσης η κυβέρνηση Μαδούρο κατηγορεί για εμπλοκή στην απόπειρα- ενώ ο Ρεκέσενς συνελήφθη.

Στην ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης αναφέρεται ότι «από την ανάλυση των ενεργειών που στοιχειοθετούν τη διαδικασία που ασκείται εναντίον του Χούλιο Μπόρχες αποδεικνύεται ότι υπάρχουν δεδομένα που δεικνύουν ότι ευθύνεται για την εντολή της διάπραξης δολοφονικής απόπειρας» εναντίον του Νικολάς Μαδούρο.

Η νομική διαδικασία εναντίον του Μπόρχες και του Ρεκέσενς ξεκίνησε αφότου ο Νικολάς Μαδούρο παρουσίασε μέσω της κρατικής τηλεόρασης στοιχεία για την απόπειρα εις βάρος του.

Όπως είπε, οι έξι ήδη συλληφθέντες για την επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα ιπτάμενα που έφεραν εκρηκτικά ομολόγησαν ότι η επίθεση οργανώθηκε μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου σε φάρμα στην Τσινάκοτα της Κολομβίας και ότι ήταν επιφορτισμένοι με την εκτέλεσή της.

Ωστόσο, αρκετοί ειδικοί της αστυνομίας, σύμφωνα τουλάχιστον με την ισπανική εφημερίδα El Pais, αμφισβητούν την εγκυρότητα των αποδείξεων που παρουσίασε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Από την πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, όπου βρίσκεται, ο Χούλιο Μπόρχες και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κολομβιανής Γερουσίας, Ερνέστο Μασίας, απέρριψε τις κατηγορίες της κυβέρνησης Μαδούρο.

«Μας κατηγορούν για τα πάντα εδώ και χρόνια: ότι θέλαμε να βομβαρδίσουμε το Καράκας, ότι ετοιμάσαμε στρατιωτικά πραξικοπήματα, ότι συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση της Κολομβίας, ότι είμαστε τρομοκράτες», δήλωσε.

Όπως είπε, η σύλληψη και κράτηση του Ρεκέσενς είναι παράνομη:

«Τον απήγαγαν, τον κρατούν παρανόμως, ενάντια σε ό,τι προβλέπουν οι νόμοι και το Σύνταγμα της χώρας, παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματά του. Η οικογένειά του δεν ξέρει καν πού βρίσκεται».