Χαριστική βολή για τις Κ.Αερογραμμές η αποξένωση της ταυτότητας τους!

Επικρίσεις κατά της Κυβέρνησης από κόμματα και ΠΑΣΥΠΙ

 

Τη χαριστική βολή που όπως όλο δείχνουν θα οδηγήσει τις Κυπριακές Αερογραμμές στην διάλυση και στο ξεπούλημα των στοιχείων που συγκροτούσαν την υπόσταση τους   έδωσε η κυβέρνηση. Η απόφαση που κοινοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση υπέγραψε με τις Κυπριακές Αερογραμμές συμφωνία για την πώληση του λογοτύπου και της εμπορικής επωνυμίας της εταιρείας στην Κυβέρνηση έναντι του ποσού των €1,2 εκ. θεωρείται ένα ιδιαίτερα 7bc5645e2d18c0f3221425647a584f33_XLσημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου που έχουν από καιρό θέσει οι υπουργοί Οικονομικών και Συγκοινωνιών και Εργων, με τις ευλογίες φυσικά του Προέδρου Αναστασιάδη και του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Το γεγονός ότι η εταιρεία αποξενώνεται από τα στοιχεία που σκιαγραφούν την ταυτότητά της, σημαίνει ότι η απόφαση για το κλείσιμό της βρίσκεται επί θύραις. Η εμπορική επωνυμία, το έμβλημα και το όνομα για να ισχύουν και μετά το κελίσιμο των ΚΑ και να μην χαθούν έπρεπε να αγοραστούν όσο η εταιρεία είναι δρώσα οικονομική μονάδα. Για το σκοπό αυτό ορίστηκε και χρηματικό αντίτιμο. Αυτή η πράξη δεν ήταν δυνατό να ολοκληρωθεί με την προηγούμενη σύνθεση του ΔΣ, η πλειοψηφία των μελών του οποίου ήταν κάθετα εναντίον. Γι αυτό μόλις το ΔΣ συμπληρώθηκε από άτομα που διαδραματίζουν ρόλο μαριονέτων του Προεδρικού προωθήθηκε άμεσα και το ξεπούλημα των στοιχείων που συγκροτούν την υπόσταση των ΚΑ. Η επόμενη πράξη που αναμένετια είναι η ανακοίνωση της αρνητικής απόφασης των Βρυξελλών σχετικά με τη νομιμότητα των οικονομικών ενισσχύσεων που έλαβαν οι ΚΑ για να μπορέσουν να παραμείνουν στη ζωή. Αυτό θα σημάνει και το κείσιμο της Εταιρείας με την παράδοσή της στον εκκαθαριστή.

Πάντως η όλη κατάσταση στην εταιρεία δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, γιατί με τις συνεχείς δημόσιες δηλώσεις και τα υπονοούμενα για επερχόμενο κλείσιμο έχει σχεδόν ολοκληρωτικά υποστεί εμπορικό όλεθρο. Η εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού έχει απωλεστεί, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις εισιτηρίων να βρίσκοντια στο ναδίρ και επίσης να παρουσιάζετια έντονα το φαινόμενο των ακυρώσεων. Ως εκ τούτου τα έσοδα να είναι μηδαμινά.

Στο μεταξύ έντονη κριτική έχουν διατυπώσει με ανακοινώσεις τους πολιτικά κόμματα και η ΠΑΣΥΠΙ.

 

Το ΑΚΕΛ

Έχει περιέλθει σε γνώση μας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, ότι το νεοδιορισθέν από την κυβέρνηση Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών σε ψεσινή του συνεδρία έχει αποφασίσει πλειοψηφικά την πώληση του εμπορικού σήματος του εθνικού μας αερομεταφορέα στο κράτος, το οποίο με τη σειρά του ενοικίασε πίσω στις Κυπριακές Αερογραμμές. Η ενέργεια αυτή, προστίθεται, σε συνάρτηση με τις μεθοδεύσεις της προηγούμενης περιόδου για κλείσιμο της εταιρείας, αλλά και πρόσθετων πληροφοριών που αφορούν το επικείμενο πτητικό πρόγραμμα της εταιρείας δημιουργούν την εικόνα ότι ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής ατζέντας ο εθνικός μας αερομεταφορέας μετρά ημέρες πριν το τέλος του.
Το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση:
1) Να τερματίσει τις αδιαφανείς και παράτυπες διαδικασίες πώλησης της εμπορικής επωνυμίας των Κυπριακών Αερογραμμών και να διακηρύξει δημόσια την πολιτική της βούληση για διάσωση του εθνικού μας αερομεταφορέα.
2) Να ενεργήσει αμέσως προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να παρασχεθεί ικανοποιητικός χρόνος πριν τη λήψη απόφασης για την κρατική στήριξη που έτυχαν οι Κυπριακές Αερογραμμές.
3) Να διοριστεί ένα αξιόπιστο Διοικητικό Συμβούλιο από ικανά πρόσωπα με επιστημονική τεχνογνωσία, που θα ετοιμάσουν και θα εφαρμόσουν ένα νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας σε συνεργασία με εκπρόσωπους των εργαζομένων, ώστε οι Κυπριακές Αερογραμμές να καταστούν βιώσιμες κατά τρόπο που θα επιτρέψει και την εμπλοκή στρατηγικού επενδυτή, με μειοψηφικό ποσοστό κεφαλαίου.

ΟΙ Οικολόγοι

 

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με ανακοίνωσή του εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών και επισημαίνει ότι <<δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές «πετούσαν» προς την κατεύθυνση του ξεπουλήματος και κλεισίματος τους>>. Και προστίθεται:

<<Η απόφαση για αγορά από την Κυβέρνηση του  λογότυπου και του εμπορικού ονόματος των Κυπριακών Αερογραμμών είναι μια εξέλιξη που αποτελεί ακόμα ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.>>

 

Συμμαχία Πολιτών


Σε θηρευτή του αγρινού των Κυπριακών Αερογραμμών μετατράπηκε η Κυβέρνηση, επισημαίνει εξάλλου η Συμμαχία Πολιτών η οποία υποβάλλει μεταξύ   ερωτήματα όπως: Πως αναμένει  η  Κυβέρνηση να εξεύρει στρατηγικό επενδυτή όταν έχει πλέον αφήσει την εταιρεία χωρίς οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία;Επίσης διερωτάται γιατί η Ryanair επιδοτείται με 25 ευρώ όχι για κάθε τουρίστα αλλά για κάθε επιβάτη, συμπεριλαμβανομένου και των Κύπριων πολιτών; Για να ανταγωνίζεται τις Κυπριακές Αερογραμμές;

Αλλα ερωτήματα που τίθενται είναι γιατί η Ryanair να πληρώνει το 1/5  του ποσού που πληρώνουν οι Κυπριακές Αερογραμμές για στάθμευση στο Αεροδρόμιο και γιατί ενώ οι Υπουργοί Οικονομικών και Συγκοινωνιών εξάγγελλαν ενδιαφέρον από σημαντικό αριθμό εταιρειών για εξαγορά της εταιρείας τελικά μας είπαν ότι ουδείς ενδιαφέρεται;

Η ΠΑΣΥΠΙ

Εξάλλου η ΠΑΣΥΠΙ σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι οι δηλώσεις των Υπουργών Οικονομικών και Συγκοινωνιών ζήμιωσαν τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι και οι δύο Υπουργοί πρέπει να προβούν σε επίσημη δήλωση προς το επιβατικό κοινό να λένε ότι ζητήσαμε πίστωση χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να κάνουμε όλες τις ενέργειες που χρειάζονται, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν τα κριτήρια για να επανακτήσει το επιβατικό κοινό την εμπιστοσύνη του.