Σαμαράς και Νταβούτογλου συζήτησαν για Κυπριακό, ΑΟΖ και Αιγαίο

Όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ετέθη στη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.newego_LARGE_t_1101_54432956_type12713

Σε συνομιλία που είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με δημοσιογράφους ανέφερε ότι συζητήθηκε το Κυπριακό, το οποίο αποτελεί το «κλειδί» για όλα και σημείωσε ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης σε σχέση με τους χειρισμούς στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης μετά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Συζητήθηκε το πώς θα μπορούσαν οι δύο κοινότητες στην Κύπρο να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών και πως μπορεί να γίνει σεβαστό το Δίκαιο της Θάλασσας και των θαλάσσιων ζωνών.
Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την κυπριακή ηγεσία.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι επιβεβαίωσαν τα όσα είχαν πει με τον ομόλογό του κ. Τσαβούσογλου, στην Άγκυρα.
Στις συναντήσεις τέθηκαν ακόμη τα θέματα που αφορούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Συζητήθηκε ακόμη η προοπτική της ΕΕ ως οντότητας και η σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη.
Στο τραπέζι βρέθηκαν και τα θέματα που αφορούν την μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία «όχι στην βάση της αμοιβαιότητας ή της ανταλλακτικότητας» εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, αλλά υπό το πρίσμα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της προστασίας των δικαιωμάτων.
Το Μέγαρο Μαξίμου αποτιμά θετικά τη συνάντηση των κυρίων Σαμαρά και Νταβούτογλου, ενώ από την κυβέρνηση εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για περαιτέρω σύγκλιση των δύο χωρών.

Νωρίτερα ο Νταβούτογλου συνατήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελλάδας Κάρολο Παπούλια  ο οποίος καλοσωρίζοντας τον του αν΄φερε  πως η  τρίτη σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας – Τουρκίας και αυτές οι συναντήσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών».ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ

Ο κ. Παπούλιας τόνισε, επίσης, στον Τούρκο πρωθυπουργό ότι οι συναντήσεις αυτές «ενισχύουν τις αρχές της καλής γειτονίας και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μας. Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και γι αυτό θα πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες».

Ο κ. Νταβούτογλου απάντησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έχει απολύτως δίκιο, ότι «μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αλλά η γεωγραφική τοποθεσία δεν μπορεί να αλλάξει. Κι ευτυχώς είμαστε γείτονες, καθώς υπάρχουν λίγα παραδείγματα γειτόνων με κοινά πολιτισμικά χαρακτηριστικά και καλές σχέσεις. Σας είχα καλέσει στην Τουρκία ως υπουργός Εξωτερικών και τώρα, ως πρωθυπουργός, σας προσκαλώ και πάλι να την επισκεφθείτε».