Στα «κάγκελα» η αντιπολίτευση σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ για το ονοματολόγιο

Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις από τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ το ενδιαφέρον στρέφεται στα εσωτερικά μέτωπα των δύο πρωθυπουργών και τις δυσκολίες για την επόμενη ημέρα της συμφωνίας. Στην αντεπίθεση περνούν πρόεδρος και αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ. Από ατόπημα σε ατόπημα ο πρόεδρος της Ν.Δ.Κ. Μητσοτάκης.mickovski-mitsotakis-630

Μετά τις πρώτες αντιδράσεις στο εσωτερικό των δύο χωρών και τα εύσημα από κράτη και διεθνείς οργανισμούς, τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο σε Ελλάδα όσο και σε ΠΓΔΜ προσπαθούν με κάθε τρόπο να «τορπιλίσουν» τη συμφωνία και τις προοπτικές λύσεις του μακροχρόνιου ζητήματος.

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια, VMRO-DPMNE Κρίστιαν Μίτσκοσκι είπε πως δεν είναι μια πραγματική λύση, αλλά μια «συνθηκολόγηση», λέγοντας  ότι το κόμμα του δεν σκοπεύει να υποστηρίξει την αλλαγή του Συντάγματος για να αλλάξει το όνομα .

Από ατόπημα σε ατόπημα η ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε από χθες τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στη συμφωνία, ενώ σήμερα επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση ισχυριζόμενος ότι ο πρωθυπουργός «δεν έχει νομιμοποίηση» να υπογράψει τη συμφωνία.Οπως αναφέρουν Ελλαδικά Μ.Μ.Ε  η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει υπογραφές για να καταθέσει  πρόταση μομφής, ενδεχομένως και την Παρασκευή.

Στη ΝΔ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι «όμηρος» της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του, ενώ εκτίμησε ότι εάν η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί να καταθέσει πρόταση μομφής μπορεί να το κάνει, αλλά θα «υποστεί άλλη μια μνημειώδη κοινοβουλευτική ήττα»

Στον Δ. Τζανακόπουλο απάντησε εκ νέου η ΝΔ. σημειώνοντας ότι «Αυτό που συζητάμε σήμερα δεν είναι η κύρωση της συμφωνίας, αλλά ότι ο κ.Τσίπρας δεν νομιμοποιείται καν να την υπογράψει, καθώς δεν διαθέτει τη στήριξη της κυβέρνησής του». Η κυβέρνηση επανήλθε στο ζήτημα σημειώνοντας «Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητα και εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις. Εάν η ΝΔ αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητική πλειοψηφία».

Την αρνητική στάση της Νέας Δημοκρατίας ήρθαν να… ενισχύσουν οι προκλητικές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά .Ο πρώην πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρή λόγια και επιτέθηκε και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας αφήνοντας αιχμές για «εθνική προδοσία». Απαντώντας το Μέγαρο Μαξίμου κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά για μείζον θεσμικό ατόπημα και υπονόμευση της χώρας.

Τριγμοί στους Ανεξάρτητους Έλληνες

Πρόβλημα, πάντως, υπάρχει και με την συνοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων , καθώς ο Πάνος Καμμένος έχει δηλώσει ανοιχτά ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τη συμφωνία, όμως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος εμφανίζεται σε διαφορετική γραμμή. Ο βουλευτής των ΑΝ. ΕΛΛ. έκανε λόγο για μία «πολύ θετική επιλογή». Δεν άνοιξε τα χαρτιά του αναφορικά με τις προθέσεις του, όμως τόνισε ότι έχει διαφορετική άποψη και θα τη γνωστοποιήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛΛ.
Σε υψηλούς τόνους η τοποθέτηση του Κώστα Κατσίκη, ο οποίος μίλησε για «πολιτικό και εθνικό λάθος» και εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία δεν θα περάσει από την ελληνική Βουλή.

Σιγή από το Κίνημα Αλλαγής, απορρίπτουν ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τελική τοποθέτηση από το Κίνημα Αλλαγής, καθώς το κόμμα, από χθες το βράδυ είχε ανακοινώσει ότι είναι υπέρ της λύσης, αλλά είχε επιφυλαχθεί να τοποθετηθεί σημειώνοντας ότι θέλει να μελετήσει τα τελικά κείμενα της συμφωνίας.
ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν μέσω των αρχηγών τους ότι δεν στηρίζουν τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.

Μετωπική την Παρασκευή στη Βουλή

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους την Παρασκευή στις 10 το πρωί, όταν και ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει το Σώμα για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Το πιο πιθανό σενάριο είναι η Νέα Δημοκρατία να καταθέσει την πρόταση μομφής κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Στην αντεπίθεση η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ

Μεγάλη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει και στην ΠΓΔΜ με τον Ζόραν Ζάεφ να βρίσκεται αντιμέτωπος τόσο με τον πρόεδρο Γκεόργκε Ιβάνοφ όσο και με τον ηγέτη του 2451476VMRO, του μεγαλύτερου κόμματος της χώρας και πολιτικού χώρου που ελέγχει ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε βαρύ κλίμα και κράτησε μόλις ελάχιστα λεπτά. O πρόεδρος δεν δέχθηκε να συνεχιστεί η ενημέρωση και αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στο λαό της χώρας του τις 18.00 (ώρα Ελλάδας).

Σημειώνεται, πάντως, ότι η διαδικασία στη γειτονική χώρα προβλέπει τα εξής: Εάν η Βουλή επικυρώσει τη συμφωνία, αυτή θα αποσταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε περίπτωση που ο ΠτΔ απορρίψει τη συμφωνία, αυτή επιστρέφεται στη Βουλή. Εάν, όμως η Βουλή την υπερψηφίσει για δεύτερη φορά, τότε ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να την επικυρώσει.

Στη γραμμή Ιβάνοφ και ο πρόεδρος του VMRO, Χρίστιαν Μικόσκι, που επανέλαβε πως το κόμμα του είναι αντίθετο στη συμφωνία και πως δεν θα ανεχθεί αλλαγή του Συντάγματος. «Ο Ζάεφ προχώρησε σε μια συμφωνία συνθηκολόγησης για την ”Μακεδονία”. Προκάλεσε ζημιά στη χώρα. Είναι μια προδοσία του λαού», είπε και ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών ο οποίος «είναι συνένοχος στη συνθηκολόγηση».

Ιβάνοφ και VMRO έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας και θα επιχειρήσουν να πείσουν τους πολίτες της ΠΓΔΜ να μην την εγκρίνουν.

Το μεσημέρι της Τετάρτης υπήρξε πληφορορία ότι ο Μικόσκι ζήτησε κοινή συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ και τον Γκεόργκε Ιβάνοφ, όμως κάτι τέτοιο δύσκολα θα συμβεί.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, η οποία κράτησε… πέντε λεπτά, και ανακοίνωσε ότι το κόμμα του περιμένει να δει γραπτώς ολόκληρη τη συμφωνία.

«Αύριο η συμφωνία-συνθηκολόγηση θα παραδοθεί στους υπουργούς και θα αποχαρακτηριστεί. Δεν την έχουμε αναλύσει και οι πολίτες δεν την έχουν δει ακόμη. Πρώτα θα συζητήσουμε τη συμφωνία στο εσωτερικό του κόμματος, θα συμβουλευτούμε τις θρησκευτικές κοινότητες και άλλες κοινωνικές ομάδες και μετά θα τοποθετηθούμε ξανά» δήλωσε ο κ. Μικόσκι.

protest-za-imeto

«Η μάχη ξεκινά, στις 23 Ιουνίου η ώρα 20:00 μπροστά  από τη Βουλή» γράφει με ανάρτηση της στα μέσα κοινωικής δικτύωσης η νέα οργάνωση νέων.

Την ίδια στιγμή μία άγνωστη ομάδα με το όνομα «Νέοι για τη Μακεδονία» καλεί, χρησιμοποιώντας ακραία ρητορική, σε συλλαλητήριο στις 23 Ιουνίου έξω από το κοινοβούλιο της χώρας.

«Δεν θα επιτρέψουμε να αλλάξει το όνομα και η ταυτότητα μας, όποιο κι αν είναι το κόστος θα υπερασπιστούμε το όνομα “μακεδονία” και θα παραμείνουμε “Μακεδόνες” . Δεν είμαστε πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας ούτε η πατρίδα μας αποκαλείται βόρεια επαρχία. Αυτή η μάχη για μας τους σπουδαστές είναι μια ιερή μάχη , σαν αυτή των τελευταίων Μοικανών. Είτε θα νικήσουμε και θα επιβιώσουμε, είτε θα πεθάνουμε μαζί με τα αγέννητα παιδιά και εγγόνια μας» αναφέρει η ανακοίνωση στο Facebook της οργάνωσης.