«Για υπερεκμετάλλευση εργαζομένων από τους εργοδότες » έκανε λόγο ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ

Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα και να συζητήσει με τις εργοδοτικές οργανώσεις ώστε να εξευρεθεί τρόπος αντιμετώπισης της υπερεκμετάλλευσης που γίνεται στους εργαζόμενους από τους εργοδότες, ανέφερε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.imagew-2.aspx

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη σε διάφορα κυβερνητικά τμήματα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «στόχος της επίσκεψης είναι να δούμε τα τυχόν προβλήματα που υπάρχουν σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε στην προώθηση και επίλυση τους. Έχουμε διαπιστώσει ότι γίνεται αρκετά καλή δουλειά αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν πολλά προβλήματα στελέχωσης σε κάποια από τα Τμήματα, με αποτέλεσμα να μην παρέχονται όλες οι υπηρεσίες στους πολίτες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «υπάρχει υποστελέχωση στην Υπηρεσία Απασχόλησης, στο Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη. Στην Υπηρεσία Απασχόλησης έχουμε επισημάνει ότι ενώ από τη μια είναι θετικό το γεγονός ότι για φέτος η ανεργία τους καλοκαιρινούς μήνες έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο, δηλαδή στους 650 από τους 800 που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο, διαπιστώνουμε ότι το Δεκέμβρη ο αριθμός ανέρχεται μέχρι και επτά χιλιάδες».

Το χειρότερο όμως απ’ όλα, σημείωσε, «είναι η μισθοδοσία και οι άλλοι όροι απασχόλησης, τα ωράρια εργασίας και λοιπά. Είναι προφανές με βάση τη συζήτηση που είχαμε, ότι υπάρχει πάρα πολλή εκμετάλλευση από εργοδότες και χρειάζεται η κυβέρνηση να λάβει μέτρα, να συζητήσει με τις εργοδοτικές οργανώσεις και να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης  αυτής της υπερεκμετάλλευσης που γίνεται στους εργαζόμενους».

Ερωτηθείς για το θέμα της απογευματινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «το κύριο θέμα συζήτησης είναι η 56η έδρα και το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί από θέση αρχής, ότι οι έδρες ανήκουν στα κόμματα και θα πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος νομικός τρόπος για να ρυθμιστεί αυτό το ζήτημα».

Ταυτόχρονα εξέφρασε τη λύπη του γιατί, όπως εξήγησε, «κάποια άλλα πολιτικά κόμματα συμπεριφέρονται με σκοπιμότητες που θεωρώ ότι οδηγούν σε περαιτέρω απαξίωση της πολιτικής ζωής του τόπου μας».

Για την κατ’ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες αναφορικά με την ονομασία των Σκοπίων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «η συμφωνία είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό. Εκείνοι θα πάρουν τις αποφάσεις μέσα από τις σχετικές διαδικασίες οι οποίες υπάρχουν και εμείς βέβαια ως κόμμα, θα στηρίξουμε τις όποιες αποφάσεις λάβει ο ελληνικός λαός».

Πρόσθεσε  ότι «χαιρετίζουμε τις όποιες προσπάθειες και πρωτοβουλίες αναπτύσσονται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας των προϋποθέσεων να επικρατήσει η ειρήνη και να ξεπεραστούν οι όποιες τοπικές και περιφερειακές διενέξεις. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θεωρούμε ως θετικό το ενδεχόμενο να βρεθεί λύση η οποία θα οδηγεί στην επικράτηση αρμονικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων και θα βοηθήσει στο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

Ο κ. Κυπριανού είπε ακόμα ότι «ανάλογη είναι η θέση μας και για τη συμφωνία που προέκυψε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ και τον ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Περιμένουμε βεβαίως να δούμε πώς θα εξελιχθεί η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και γίνονται διάφορες αναλύσεις».

Επανέλαβε ότι «εμείς χαιρετίζουμε όποιες ενέργειες γίνονται προς την κατεύθυνση της επικράτησης της ειρήνης και ευχή και ελπίδα μας είναι αυτά τα οποία συμφωνούνται να εφαρμοστούν στην πράξη».