ΝΑΤΟ-Ε.Ε. χαιρετίζουν τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για την ονοματολογία πΓΔΜ

 

Tη συμφωνία που επετεύχθη την Τριτη  μεταξύ των Πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ για τη λύση της διαφωνίας του ονόματος μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, “χαιρετίζει θερμά”, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ.imagew-4.aspx

“Αυτή η ιστορική συμφωνία είναι αποτέλεσμα πολλών ετών υπομονετικής διπλωματίας και της προθυμία αυτών των δύο ηγετών να λύσουν μια διαμάχη που επηρέασε πάρα πολύ την περιοχή”, σημειώνει.

“Τώρα καλώ και τις δύο χώρες να ολοκληρώσουν τη συμφωνία που επετεύχθη από τους δύο ηγέτες”, λέει ο Γενικός Γραμματέας.

“Αυτό θα θέσει τα Σκόπια στην πορεία τους προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και θα συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα ευρύτερα Δυτικά Βαλκάνια”, καταλήγει.

Μογκερίνι

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Γιοχάνες Χαν χαιρετίζουν τη συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων, συγχαίρουν τους δύο Πρωθυπουργούς και παραπέμπουν στο Συμβούλιο για υιοθέτηση της σύστασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την πΓΔΜimagew-3.aspx

“Συγχαίρουμε ολόψυχα τους Πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την αποφασιστικότητά τους και την ηγεσία τους στην επίτευξη αυτής της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ των χωρών τους, η οποία συμβάλλει στη μετατροπή ολόκληρης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης”, αναφέρει η Ύπατη Εκπρόσωπος και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, συμπληρώνοντας ότι “αυτό το επίτευγμα ανήκει στους ηγέτες των δύο χωρών και των ομάδων τους, αλλά πρωτίστως ανήκει σε όλους τους πολίτες και των δύο χωρών και της Ευρώπης στο σύνολό της”.

Μογκερίνι και Χαν αναφέρουν ότι “η διαδικασία διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και η διαμεσολάβηση του προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, και με την ισχυρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν επίσης σαφή απόδειξη της εξουσίας της πολυμερούς διπλωματίας, του διαλόγου, του σεβασμού και της προθυμίας να βρουν λύσεις win-win για τα πιο δύσκολα θέματα”.

“Μαζί, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τώρα το παράθυρο ευκαιριών που έχει ανοίξει διάπλατα για να συνοδεύσει και να εδραιώσει τους ανέμους της ειρήνης και της συνεργασίας σε ολόκληρη την περιοχή”, τονίζουν στο μήνυμά τους.

“Η ευρωπαϊκή προοπτική στα Δυτικά Βαλκάνια, που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής της Σόφιας, παραμένει η ισχυρότερη σταθεροποιητική δύναμη για την περιοχή και έχουμε ενδιαφέρον και ευθύνη για να την χρησιμοποιήσουμε σωστά”, συνεχίζουν.

Και αυτό ήταν επίσης ένα σημαντικό κίνητρο για τη συμφωνία αυτή, στο πνεύμα της καλής γειτονίας”, διευκρινίζουν Μογκερίνι και Χαν.

Συμπληρώνουν δε ότι “προσβλέπουμε τώρα στο Συμβούλιο να υποστηρίξει τη σύστασή μας της 17ης Απριλίου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις προσχώρησης με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τον Ιούνιο”.

“Αυτό δεν είναι μόνο σημαντικό, σε αναγνώριση των σημαντικών μεταρρυθμιστικών αποτελεσμάτων της χώρας, αλλά θα συμβάλει αποφασιστικά στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας προς όφελος και των δύο χωρών, της περιοχής και της Ένωσης μας στο σύνολό της”, ξεκαθαρίζουν.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθάρρυνε και υποστήριξε τις διαπραγματεύσεις από την αρχή τους. Τώρα θα συνοδεύσουμε τα επόμενα βήματα με όλα μας τα μέσα στο ίδιο πνεύμα διαλόγου για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον”, καταλήγει η Ύπατη Εκπρόσωπος και ο Επίτροπος για τη διεύρυνση.

Νίμιτς

Με γραπτή δήλωση, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ imagew-5.aspxτου για τη διαφορά Ελλάδας πΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, χαιρετίζει θερμά την αναγγελία των Πρωθυπουργών των δύο χωρών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος και συγχαίρει τα μέρη «για την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών και την επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς».

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε μια περίοδο ενισχυμένων σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα μεταξύ των λαών τους. Στο πλαίσιο αυτό, με ενθαρρύνει η αφοσίωση και των δύο κυβερνήσεων για την επίτευξη αμοιβαίων οφελών για όλους τους πολίτες τους μέσω της δημιουργίας μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ως βάσης για εντατική συνεργασία σε όλους τους τομείς», αναφέρει στη δήλωσή του ο διεθνής μεσολαβητής.

Αναφερόμενος στον δικό του ρόλο για περισσότερα από 20 χρόνια, είπε πως ήταν τιμή του να είναι διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο μερών και απέτισε φόρο τιμής στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την ακλόνητη υποστήριξη και το βαθύ του ενδιαφέρον, καθώς σε άλλους συναδέλφους του στον ΟΗΕ για την πολύτιμη συμβολή τους στη διαδικασία. Αναφέρθηκε επίσης και στον αείμνηστο προκάτοχό του Σάιρους Βανς «του οποίου το σημαντικό έργο στα Βαλκάνια είχε διαρκή συμβολή στην ειρήνη στην περιοχή αυτή».

Καταλήγοντας, ο Μάθιου Νίμιτς συγχαίρει ιδιαίτερα τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Πάνω απ `όλα, θέλω να συγχαρώ και να επιδοκιμάσω τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών Ντιμιτρόφ και Κοτζιά, οι οποίοι έχουν επιδείξει ηγεσία, όραμα και αποφασιστικότητα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ποτέ δεν παραιτήθηκαν των προσπαθειών τους να επιτύχουν μια αμοιβαία επωφελή λύση για τις χώρες τους, αλλά επίσης και για την ευρύτερη περιοχή», αναφέρει.

 

Ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Νωρίτερα την Τρίτη ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετική συμφωνία που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις της ελληνικής εθνικής γραμμής για το «ονοματολογικό»  κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσής του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο, πριν από λίγη ώρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Έλληνα Πρωθυπουργού, η συμφωνία προβλέπει σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό και έναντι όλων (erga omnes), ενώ βασική προϋπόθεσή της αποτελεί η Συνταγματική αναθεώρηση στην οποία θα πρέπει να προβεί η πΓΔΜ προκειμένου να απαλειφθούν όλα τα σημεία αλυτρωτισμού που περιέχονται στο Σύνταγμά της. Επιπλέον, όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, η επιτευχθείσα συμφωνία περιλαμβάνει όλες τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της αρχαίας Μακεδονίας.

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι ένας από τους όρους της συμφωνίας είναι ότι αυτή θα κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, αφότου η πλευρά της πΓΔΜ προβεί στην κατοχύρωση των βασικών προϋποθέσεων και στην αναθεώρηση του Συντάγματός της.
Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι μετά από τη συνάντησή τους θα ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και εν συνεχεία θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση, προκειμένου να προγραμματιστεί ειδική συνεδρίαση για την ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας, σύμφωνα με το Άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής.

Από την πλευρά, του ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι πλέον η ευθύνη για το αν η πΓΔΜ εννοεί την τήρηση των συγκεκριμένων προϋποθέσεων εναπόκειται σε εκείνη και χαρακτήρισε εθνική θέση της ελληνικής πλευράς το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης της πΓΔΜ. Σημείωσε, παράλληλα, ότι αν η πΓΔΜ τηρήσει τις δεσμεύσεις που προβλέπει η συμφωνία και επιδείξει σεβασμό στην ιστορία, θα έχει ένα καλό διαβατήριο για την περαιτέρω πορεία της.