Το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση

geroskipou-to-kalytero-fileto-ston-archiepiskopo-th

Πανοραμική θέα Δήμου Γεροσκήπου

Έντονα επικριτικοί εναντίον των Κυβερνητικών χειρισμών και ιδιαίτερα των μέχρι σήμερα ενεργειών του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, σε σχέση με την μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσιάστηκαν αρκετοί εκπρόσωποί της, οι οποίοι συμμετείχαν σε περιφερειακό σεμινάριο που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς με θέμα «Το προσχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι προτάσεις του ΑΚΕΛ». Εισηγητές στο σεμινάριο ήταν ο υπεύθυνος του Γραφείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κ.Ε του ΑΚΕΛ Σταύρος Γερολατσίτης και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τις έντονες διαφωνίες και ενστάσεις τους για τα όσα προνοούνται στο κυβερνητικό προσχέδιο νόμου. Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές αρκετών εκπροσώπων αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι ενδεχόμενη εφαρμογή των όσων προνοούνται στο κυβερνητικό προσχέδιο νόμου θα είναι το τελειωτικό κτύπημα για τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα, δήλωσαν την ετοιμότητά τους να αντισταθούν στο επιχειρούμενο… κουτσούρεμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην εισήγησή του ο Σταύρος Γερολατσίτης παρουσίασε τις βασικές πρόνοιες του κυβερνητικού νομοσχεδίου και ξεκαθάρισε ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με την βασική φιλοσοφία του με την οποία ουσιαστικά περιθωριοποιείται και συρρικνώνεται η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση και ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν υδροκέφαλα δευτεροβάθμια όργανα με υπερεξουσίες σε κάθε επαρχία.

Σε σχέση με το προσχέδιο νόμου της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, ο Βουλευτής Αντρέας Φακοντής υποστήριξε ότι ενδεχόμενη εφαρμογή του αντί σε μεταρρύθμιση θα οδηγήσει στην απορρύθμιση του θεσμού, αφαιρώντας σχεδόν όλες τις εξουσίες από τους Δήμους και τις Κοινότητες και περιορίζοντας ουσιαστικά σε διακοσμητικό τον ρόλο των πρωτοβάθμιων Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Και οι δυο εισηγητές, τόνισαν ότι το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο κυβερνητικό νομοσχέδιο εάν κατατεθεί στη βουλή και επανέλαβαν ότι το ΑΚΕΛ θα προασπιστεί τους Δήμους και τις Κοινότητες ως πρωτοβάθμια κύτταρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ανέλυσαν επίσης τη θέση του Κόμματος για την αναγκαιότητα της σύστασης και λειτουργίας συμπλεγμάτων.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς Άγγελος Οδυσσέως, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων, Μέλη Σχολικών Εφορειών, συνδικαλιστές, εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αρκετοί κάτοικοι του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς και των γειτονικών Κοινοτήτων. Παρευρέθηκαν επίσης το μέλος της Επ. Γραμματείας του ΑΚΕΛ Πάφου Χάρης Χαρή, ο Ε.Γ της ΕΔΟΝ Πάφου Κώστας Δίπλαρος και επαρχιακά στελέχη του ΑΚΕΛ Πάφου.