Υπόθεσης Focus:Δίκη εντός δίκης αποφάσισε το Κακουργιοδικείο

Τη διεξαγωγή δίκης εντός δίκης για εξέταση ένστασης που ήγειρε η υπεράσπιση κάποιων εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Focus και που αφορά σε τεκμήρια τηςimagew-4.aspx υπόθεσης που παραλήφθηκαν από τις ελληνικές αρχές, αποφάσισε σήμερα  το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Η υπόθεση αφορά στην κατ΄ ισχυρισμό δωροδοκία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με €1 εκ. από την εταιρεία Focus. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση εκτός από τον κ. Χριστοδούλου, είναι ο Μιχάλης Ζολώτας, η κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group – MIG (πρώην Marfin Financial Group – MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.

Η ένσταση που ηγέρθη κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία από την υπεράσπιση, αφορά  στη νομιμότητα της λήψης συγκεκριμένων τεκμηρίων που παραλήφθηκαν  από τις κυπριακές αρχές, στα πλαίσια των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής προς τις ελληνικές αρχές και υποβλήθηκε από τους δικηγόρους των Ζολώτα, Φόλε, Focus και MIG.

Η υπεράσπιση θεωρεί ότι τα τεκμήρια αυτά δεν έχουν ληφθεί στο πλαίσιο των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής και στη βάση της σχετικής νομοθεσίας και άρα είναι παράνομη η κατάθεση τους στο δικαστήριο.

Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ανέφερε ότι θα χρειαστεί να καλέσει μάρτυρες τόσο από την Κύπρο όσο και από την Ελλάδα, προκειμένου να πείσει ότι τα τεκμήρια παραλήφθηκαν νόμιμα. Ανέφερε, επίσης, ότι ο πρώτος μάρτυρας θα είναι πρόσωπο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως το οποίο θα κληθεί να καταθέσει αύριο στο πλαίσιο της δίκης εντός δίκης.

Ανάμεσα στα τεκμήρια βρίσκεται και το τεκμήριο αριθμό 31 που αφορά στον εξωτερικό σκληρό δίσκο που λήφθηκε από τον προσωπικό υπολογιστή του κ. Ζολώτα το οποίο επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς να κατατεθεί σήμερα στο δικαστήριο από τον πρώτο μάρτυρα της  Κατηγορούσας Αρχής, Λοχία του ΤΑΕ Μόρφου Νικόλα Φουλλίδη.  Ο κ. Φουλλίδης είχε  αποσπαστεί στην ειδική ανακριτική ομάδα που διερευνά τα αίτια της κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας και ήταν επιφορτισμένος με την παραλαβή και τη διαχείριση των τεκμηρίων της υπόθεσης.

Ο εκ των δικηγόρων των Ζολώτα, Φόλε και Focus  έφερε ένσταση στην κατάθεση του εν λόγω τεκμηρίου επειδή, όπως εξήγησε, ο εν λόγω δίσκος περιέχει ένα πολύ μεγάλος αριθμό εγγράφων που αποτελούν ιδιωτική επικοινωνία των πελατών του και η οποία έλαβε χώρα πριν από τη ψήφιση και εφαρμογή της διατάξεως του Νόμου 216(Ι)/2015 που τέθηκε σε εφαρμογή στις 31/12/2015 και ως εκ τούτου αντίκειται στο άρθρο 17 του Συντάγματος.

Το Δικαστήριο ανέφερε ότι θα εξετάσει την ένσταση αυτή αφού πρώτα εξετάσει στο πλαίσιο της δίκης εντός δίκης την ένσταση για την νομιμότητα της λήψης των τεκμηρίων από την Ελλάδα.

Κατά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας, το Δικαστήριο εξέφρασε τη δυσφορία του για το γεγονός οι δύο πλευρές δεν είχαν ετοιμάσει το πλαίσιο για τη διεξαγωγή της δίκης εντός δίκης, όπως συμφώνησαν κατά την προηγούμενη δικάσιμο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βρισκόμαστε ξανά στο σημείο μηδέν».

Η υπόθεση καταχωρήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας τον Σεπτέμβριο του 2016 και παραπέμφθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου τον Απρίλιο του 2017, ενώ δεν έχει αρχίσει μέχρι σήμερα η εκδίκασης της ουσίας της υπόθεσης. Η δίκη βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της κατάθεσης των τεκμηρίων της υπόθεσης. Από τα συνολικά 293 τεκμήρια έχει ήδη κατατεθεί ένας αριθμός πέραν των 250.

Στο κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνονται συνολικά 30 κατηγορίες που αφορούν τα εξής επτά αδικήματα: (1) Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, (2) Δεκασμό δημόσιου λειτουργού, (3) Ενεργό δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων, (4) Δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, (5) Κατάχρηση εξουσίας, (6) Κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, και (7) Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής του από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.