Μακάριος Δρουσιώτης:Παράλαβα το συμβόλαιο της Γιωρκάτζη δίκην κλητήρα…

Διαιονίζεται το αλαλούμ για το επίμαχο θέμα Χρ.Γιωρκάτζη και οι προχειρότητες αναδεικνυουν αντινομικές πρακτικές  και ανεπάρκεια

Την πολιτική ευθύνη όπου αυτή δύναται να καταλογιστεί σε ό,τι αφορά το πρώτο συμβόλαιο της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, ανέλαβαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου Παναγιώτης Αντωνίου και ο τέως Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας Μακάριος Δρουσιώτης, ωστόσο η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής διαπιστώνει κενά στην παράθεση των γεγονότων και στην επόμενη συνεδρία θα συζητήσει το ενδεχόμενο να ζητήσει το διορισμό ποινικού ανακριτή για να διερευνήσει το θέμα.

ÂÉÂËÉÏ ÊÕÐÑÏÓ ÌÁÊÁÑÉÏÓ ÄÑÏÕÓÉÙÔÇÓ

Κατά τη συζήτηση του κινδύνου που ενδεχομένως να ελλοχεύει για την πορεία των ερευνών που αφορούν τα αίτια που οδήγησαν την κυπριακή οικονομία στη σημερινή κατάσταση, εξαιτίας της σχέσης της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου με τους νομικούς συμβούλους που ανέλαβαν την εκπροσώπηση προσώπων που πιθανό να εμπλέκονται στις υπό αναφορά έρευνες, στην Επιτροπή, ο Μακάριος Δρουσιώτης δήλωσε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί στο θέμα του συμβολαίου της Διοικητού Χρυστάλας Γιωρκάτζη, εάν υπάρχει.

Αναφέροντας ότι διαχειρίστηκε το θέμα δίκην κλητήρα, είπε ότι η επαφή του με το συμβόλαιο ήταν πέντε λεπτά, λόγω της χρονικής πίεσης για τη διαβεβαίωση της κ. Γιωρκάτζη. Απέδωσε το αλαλούμ στη διαχείριση των θεμάτων του Προεδρικού στους αυτοσχεδιασμούς που επικρατούν ελλείψει θεσμοθετημένων διαδικασιών. Στη συνέχεια, ο κ. Δρουσιώτης διευκρίνισε ότι η έλλειψη διαδικασιών παρατηρείται στο πολιτικό προσωπικό και όχι στο δημοσιοϋπαλληλικό.

Τα κενά διαπιστώθηκαν και προωθήθηκε η μεταρρύθμιση στις διαδικασίες που ακολουθούνται στο Προεδρικό, είπε προσθέτοντας ότι με οδηγίες του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνου Πετρίδη ηχογραφήθηκαν, απομαγνητοφωνήθηκαν και αρχειοθετήθηκαν οι συσκέψεις για την οικονομία.

Ο κ. Δρουσιώτης είπε επίσης πως η εικόνα που απεκόμισε είναι ότι υπάρχει στο ευρύτερο θέμα σύγκρουση συμφερόντων στην υπόθεση και διευκρίνισε ότι ο ίδιος ουδεμία ανάμειξη είχε με τράπεζες.

Ο τέως σύμβουλος του Προέδρου είπε πως ο Πρόεδρος τού ανέθετε διάφορα καθήκοντα και επικεντρωνόταν σε έρευνα θεμάτων και ετοιμασία σημειωμάτων, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για καθήκοντα όπως το υπό συζήτηση.

Στις 10 Απριλίου 2014 θα γινόταν η τελετή διαβεβαίωσης της Διοικητού, του νέου Γενικού Ελεγκτή και άλλων κρατικών αξιωματούχων, είπε αναφέροντας ότι δύο μέρες πριν τη διαβεβαίωση έλαβε τηλεφώνημα από την κ. Γιωρκάτζη, η οποία τον ενημέρωσε πως για να αναλάβει καθήκοντα ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, έπρεπε να παραιτηθεί η ίδια από τη θέση της Γενικού Ελεγκτή και ότι για να μπορέσει να αναλάβει ως Διοικητής της ΚΤ θα έπρεπε να υπογράψει συμβόλαιο.

Ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι προϋπήρξε επικοινωνία του για άλλα ζητήματα με την κ. Γιωρκάτζη, προσθέτοντας πως κατά την άποψη και την εμπειρία του, η κ. Γιωρκάτζη ζητούσε κάποιο πρόσωπο να τρέξει τη διαδικασία και λειτούργησε -όπως ανέφερε- περίπου ως κλητήρας.

Είπε ότι παρέλαβε ένα φάκελο με έγγραφα από την κ. Γιωρκάτζη, και ένα σημείωμα της μπροστά από τα έγγραφα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στο φάκελο να υπήρχε και άλλο σημείωμα.

Πέντε λεπτά κράτησε το συμβόλαιο και το παρέδωσε σε μια υπάλληλο η οποία… δεν θυμόταν

Περαιτέρω, είπε ότι διερεύνησε ποιος ασχολείται με τα θέματα αυτά και διαπίστωσε ότι μια λειτουργός ετοιμάζει τα συμβόλαια και τα προωθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία και απέστειλε το φάκελο.

Δεν το πήρα το συμβόλαιο για να το αξιολογήσω, αλλά για να το προωθήσω, συνέχισε, προσθέτοντας πως εκ του κύρους της κ. Γιωρκάτζη έκρινε ότι δεν ετίθετο θέμα περαιτέρω δικής του έρευνας επί του συμβολαίου και ενημέρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συμπλήρωσε ότι η μόνη σχέση του με το φάκελο, καλώς ή κακώς, ήταν πέντε λεπτών.

Δεν υπήρξε συζήτηση ή θέμα σε ό,τι αφορά το ασυμβίβαστο, την οικογενειακή της κατάσταση, και κατά πόσο είχε σχέση με το δικηγορικό γραφείο που υπερασπιζόταν τον κ. Βγενόπουλο.

Μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, είπε ότι επικοινώνησε με τη λειτουργό και η απάντηση της ήταν ότι δεν θυμόταν να της έδωσε οτιδήποτε.

Ανέφερε επίσης ότι δεν έχει πρόθεση να μεταθέσει ευθύνη σε λειτουργούς και πρόσθεσε πως το ζήτημα είναι πολιτικό και πως εάν υπάρχουν ευθύνες είναι δικές του.

Περαιτέρω, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν κανονισμοί για το πολιτικό προσωπικό και θεσμοθετημένη διαδικασία και ότι τα προβλήματα επιλύονται με αυτοσχεδιασμούς. Ο κ. Δρουσιώτης είπε επίσης ότι επιμένει στην ελλειμματική αρχειοθέτηση, αναφέροντας ότι το πόρισμα Πολυβίου δεν υπάρχει στο αρχείο.

Σχολιάζοντας δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ περί ανεπάρκειας των συμβούλων του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι σε όλες τις επαφές του με τον κ. Νεοφύτου δεν αισθάνθηκε ανεπαρκής.

Από την πλευρά του ο κ. Αντωνίου, αφού ανέφερε πως ό,τι έχει δηλώσει σε αυτή τη συνεδρία και την προηγούμενη είναι η αλήθεια, πρόσθεσε πως το συμβόλαιο υπεγράφη από την κ. Γιωρκάτζη την ημέρα του διορισμού, αμέσως μετά τη διαβεβαίωση και αργότερα υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συνεχίζοντας, είπε πως θα ήταν άνανδρος εάν μετέθετε πολιτικές ευθύνες σε δημοσίους υπαλλήλους, διασαφηνίζοντας πως ότι πάει στον Πρόεδρο για υπογραφή είναι δική του ευθύνη.

Ο κ. Αντωνίου είπε ότι έφυγε μετά το διορισμό για ταξίδι και δεν χειρίστηκε το θέμα, αλλά πληροφορήθηκε ότι το χειρίστηκε ο κ. Δρουσιώτης. Πρόσθεσε πως υπήρχε φόρτος εργασίας και όταν του είπαν ότι ασχολείται άλλος για αυτό, δεν επέμεινε να το διαχειριστεί ο ίδιος. Ανέφερε πως γίνεται η έρευνα που διέταξε ο Πρόεδρος και δεν νομίζει να έχει ολοκληρωθεί.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που εγείρονται για το συμβόλαιο, είπε πως το ένα είναι θέμα ασυμβιβάστου, το οποίο είτε υπάρχει είτε όχι στο συμβόλαιο καλύπτεται από άλλες ευθύνες και το θέμα του μισθού που δεν επηρεάζει τις έρευνες. Δεν επηρεάσαμε τη ζωή του τόπου, συμπλήρωσε.

Ο κ. Αντωνίου είπε ακόμα πως θλίβεται για την εικόνα που αποδίδεται στο προεδρικό και τη δημόσια υπηρεσία. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν διαδικασίες καταχώρησης εγγράφων την ίδια ώρα που υπάρχουν ελλείψεις και σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε αυστηρές οδηγίες για τήρηση του αρχείου. Είπε πως ένα πρόχειρο σημείωμα όπως το συγκεκριμένο μπορεί να μην καταχωρείται στο αρχείο και είπε ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις προς το λαό ότι την τύχη του τη χειρίζονται άνθρωποι υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες.chr-giorkatzi-provadisma-gia-diorismo-sti-thesi-dimitriadi-th

Τα περί αλαλούμ αποτελούν γνώμη του κ. Δρουσιώτη και του Υφυπουργού, είπε, ενώ κληθείς να σχολιάσει την αναφορά Αβέρωφ Νεοφύτου περί ανεπάρκειας των συνεργατών του Προέδρου, ο κ. Αντωνίου είπε ότι θα μπορούσα να πω ότι επιστρέφω τα περί ανεπάρκειας των συνεργατών του Προέδρου.

Η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε στην Επιτροπή πως όταν στένεψαν τα περιθώρια πριν τη διαβεβαίωση, ενημέρωσε τον κ. Δρουσιώτη ότι έπρεπε να παραιτηθεί από τη θέση του Γενικού Ελεγκτή ώστε να μπορέσει να διοριστεί ο νέος Ελεγκτής. Είπε πως ενόψει του γεγονότος ότι οι μόνοι πόροι για τη διαβίωση της και τη στήριξη της οικογένειας της είναι ο μισθός της, ετοίμασε τα δύο σημειώματα για το συμβόλαιο, ώστε να μπορέσει να παραιτηθεί για να είναι κανονιστικά ορθές οι διαδικασίες.

Η Διοικητής ανέφερε ότι τροποποίησε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας που είναι ο εργοδότης, το πρώτο συμβόλαιο που υπέγραψε.