Μέσα σε τεταμένο κλίμα η επίσκεψη Νταβούτογλου σήμερα στην Αθήνα

assets_LARGE_t_420_54432780_type12713

(Από παλαιότερη συνάντηση Σαμαρά Νταβούτογλου φωτο αρχείου ).

Για μία από τις πιο δύσκολες ελληνοτουρκικές συναντήσεις κορυφής φθάνει νωρίς το απόγευμα στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, επικεφαλής δεκαμελούς υπουργικού κλιμακίου και πολλών επιχειρηματιών που θα συμμετάσχουν στο κοινό επιχειρηματικό φόρουμ.

Το τρίτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) πραγματοποιείται ύστερα από δύο τουλάχιστον αναβολές σε μια περίοδο που το κλίμα είναι ιδιαίτερα επιβαρημένο λόγω της στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό και της έμπρακτης αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που οδήγησε και στη διακοπή των δικοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό. Δηλώσεις μάλιστα όπως αυτές του υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου που δημοσιεύτηκαν χθες σύμφωνα με τις οποίες αν περάσει ανεκμετάλλευτη η «τελευταία ευκαιρία» για το Κυπριακό, η Τουρκία θα προωθήσει «άλλες επιλογές», καθιστούν ακόμη πιο βαρύ το κλίμα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και κατόπιν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Α. Σαμαρά παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου και Μ. Τσαβούσογλου. Το βράδυ οι δύο πρωθυπουργοί θα απευθύνουν χαιρετισμό στο επιχειρηματικό φόρουμ και αύριο το πρωί θα προεδρεύσουν στο ΑΣΣ, μετά το οποίο θα δοθεί και κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η τουρκική πλευρά δεν επέμεινε στην πραγματοποίηση της επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου και της πολυμελούς συνοδείας του στη Θράκη, μια και η Αθήνα προειδοποίησε μέχρι και με ματαίωση του ΑΣΣ, καθώς μια τέτοια πρωτοβουλία θα τορπίλιζε το κλίμα και θα υπονόμευε τις προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων.

Πάντως ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έχει ψηλά στην ατζέντα θέμα μειονότητας και θα συναντηθεί με το προεδρείο της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δ. Θράκης» με επικεφαλής τους δύο ψευδομουφτήδες αλλά και με τους τρεις μουσουλμάνους βουλευτές. Παρά τις πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ ότι η Αγκυρα εξετάζει κάποιες κινήσεις στο θέμα της Θεολογικής Σχολής, εκτιμάται ότι απλώς θα επαναληφθεί το γνωστό πλαίσιο με το οποίο απαιτούνται ανταλλάγματα στη Θράκη και στους μουσουλμάνους της Αθήνας, υπό ένα καθεστώς αμοιβαιότητας, το οποίο απορρίπτεται ακόμη και ως βάση συζήτησης από την Ελλάδα.

Στην ατζέντα θα βρεθούν τα περιφερειακά ζητήματα, η Μ. Ανατολή, η λαθρομετανάστευση και οι διμερείς σχέσεις που στον οικονομικό, εμπορικό, τουριστικό και ενεργειακό τομέα βελτιώνονται διαρκώς, με τα πολιτικά προβλήματα στις σχέσεις των δυο χωρών όμως και κυρίως τον αναθεωρητισμό που σφραγίζει την τουρκική εξωτερική πολιτική να αποτελούν ανασχετικό παράγοντα.

Η Ενέργεια εκ των πραγμάτων κατέχει υψηλή θέση στην ατζέντα των συνομιλιών, καθώς η Τουρκία στη φιλοδοξία της να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία προς την Ευρώπη, έχει απόλυτη ανάγκη τη συνεργασία με την Ελλάδα, όπως φάνηκε και με τον αγωγό ΤΑΡ.

Η Ενέργεια όμως στην Αν. Μεσόγειο αποτελεί μια επικίνδυνη εστία τριβών λόγω της προσπάθειας της Τουρκίας είτε να εμποδίσει την Κύπρο από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ είτε να αποκτήσει και η ίδια μερίδιο σε αυτούς μέσω των Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία μάλιστα, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, πραγματοποιεί εδώ και δύο μήνες παράνομες έρευνες με το σκάφος Barbaros μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι θέσεις της Αθήνας είναι απολύτως σαφείς και γνωστές στην Τουρκία και θα υποστηριχτεί πλήρως το πλαίσιο που έχει θέσει ο κ. Αναστασιάδης.

Καθώς δεν απέδωσαν οι προσπάθειες τις προηγούμενες εβδομάδες για αποκλιμάκωση της έντασης με αποχώρηση του Barbaros και άρση της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, το Κυπριακό ρίχνει τη σκιά του στο τρίτο ΑΣΣ Ελλάδας-Τουρκίας.

Ακόμη και στο θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, την οποία η Ελλάδα έχει στηρίξει, το πλαίσιο κινήσεων είναι περιορισμένο, καθώς εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση της Τουρκίας μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (18-19 Δεκεμβρίου), η Αθήνα θα στηρίξει τη Λευκωσία στο βέτο για πάγωμα όλων των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται να αποδοκιμάσει τις τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας με την Κύπρο και την Αίγυπτο, καθώς θεωρεί ότι επιχειρείται απομόνωσή της στην Ανατολική Μεσόγειο, συζήτηση που απορρίπτει κατηγορηματικά η ελληνική κυβέρνηση.