Εκκληση ΔΗΚΟ να πέσουν οι τόνοι στον τομέα της εκπαίδευσης


Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδίδονται αποκλειστικά οι ευθύνες στους εκπαιδευτικούς για τα προβλήματα στο εκπαιδευτικό σύστημα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, κάνοντας έκκληση να κατέβουν οι τόνοι της δημόσιας αντιπαράθεσης, ύστερα από συνάντηση που είχε το απόγευμα με την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ.imagew-2.aspx

Στη συνάντηση, ο κ. Παπάδοπουλος ενημέρωσε την οργάνωση των καθηγητών για την πρόθεση του ΔΗΚΟ να ζητήσει αναβολή της εφαρμογής του νέου συστήματος εξετάσεων ανά τετράμηνο, για ένα χρόνο, προκειμένου να δοθεί χρόνος για καλύτερη προετοιμασία και να μη θυματοποιηθούν, όπως είπε, οι μαθητές.

Τόσο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, όσο και ο Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ έκαναν λόγο για μια παραγωγική συνάντηση την οποία απασχόλησαν ζητήματα που αφορούν την παιδεία, αλλά και τα προβλήματα των εκπαιδευτικών.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Παπαδόπουλος απηύθυνε έκκληση να κατέβουν οι τόνοι των δημοσίων αντιπαραθέσεων και κάλεσε όλους να επικεντρωθούν στη λύση των τεράστιων προβλημάτων που όλοι διαπιστώνουν ότι υπάρχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα.

«Σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποδίδονται αποκλειστικά οι ευθύνες στους εκπαιδευτικούς γι’ αυτά τα προβλήματα. Όλοι γνωρίζουμε τα κενά στις υποδομές, τα κενά του συστήματος που, δυστυχώς, δίνουν έκταση στα προβλήματα που μας απασχολούν καθημερινά» είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Εξέφρασε θλίψη για τον θάνατο του 10χρονου μαθητή, που ανέδειξε, όπως είπε, τα τεράστια προβλήματα που αφορούν την ασφάλεια στα σχολεία και τα οποία δεν αφορούν μόνο τους μαθητές, αλλά και τους εκπαιδευτικούς.

«Αυτό είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει άμεσα κι εμείς δηλώνουμε ως Δημοκρατικό Κόμμα πως είμαστε έτοιμοι έτσι ώστε όλοι μαζί να εργαστούμε με υπευθυνότητα, με συλλογικότητα για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών» είπε.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, και άλλα συνδικαλιστικά ζητήματα που αφορούν τον τρόπο διδασκαλίας, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τις εξετάσεις ανά τετράμηνο.

«Έχουμε ακριβώς καταλήξει ως Δημοκρατικό Κόμμα πως είναι μεγάλα τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της ανεπάρκειας της προετοιμασίας που απαιτείτο για την εφαρμογή του συγκεκριμένου ζητήματος» είπε.

Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ πως το ΔΗΚΟ προτίθεται να εισηγηθεί όπως ανασταλεί το νέο σύστημα εξετάσεων ανά τετράμηνο για ένα χρόνο ώστε, όπως είπε, «να δοθεί η ευκαιρία στο Υπουργείο και στους εκπαιδευτικούς να προετοιμαστούν καλύτερα έτσι ώστε να μη θυματοποιηθούν τα παιδιά που θα τα καταστήσουμε πειραματόζωα σε περίπτωση που προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε ένα σύστημα το οποίο στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να είναι έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή».

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους είπε από πλευράς του ότι θα πρέπει με μετριοπάθεια, εισηγήσεις και νηφάλια σκέψη να αντιμετωπίσουν και να επιλυθούν τα προβλήματα.

Εξέφρασε, παράλληλα, λύπη και οργή για όσα προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

«Θα πρέπει όλοι να δούμε την επόμενη μέρα, στα θέματα ασφάλειας τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών δεν μπορούν να γίνουν και δεν πρέπει να γίνουν εκπτώσεις» σημείωσε και ανέφερε πως η ΟΕΛΜΕΚ έχει ήδη πάρει απόφαση να προσέλθει στις 29 Μαΐου στη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και να καταθέσει εισηγήσεις για τα θέματα ασφάλειας και υγείας. «Το θέμα είναι να προλάβουμε να μη ξαναβιώσουμε περιστατικά όπως αυτά που συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα» είπε.

Ο κ. Σωκράτους χαιρέτισε την πρόθεση του ΔΗΚΟ να καταθέσει πρόταση για αναβολή των εξετάσεων ανά τετράμηνο. «Θέση της ΟΕΛΜΕΚ ότι εάν εφαρμοστούν όπως προνοούνται στους υφιστάμενους κανονισμούς και στο συγκεκριμένο θα θυματοποιηθούν οι μαθητές» πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε πως «η συγκεκριμένη πρόταση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί είναι ευκαιρία ο φάκελος αξιολόγηση του μαθητή να ανοίξει συνολικά».