Αίτημα για οριζόντιο αποκλεισμό των Εταιρειών HELECTOR, ΗΛΕΚΤΩΡ , ΕΛΛΑΚΤΩΡ , ΤΟΜΗ Α.Τ.Ε.

To Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης Ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Πάφου, μετά από ομόφωνη απόφασή του, κατέφυγε στην Επιτροπή Αποκλεισμούimagew-1.aspx Οικονομικών Φορέων από Διαδικασίες Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων, όπου υπέβαλε αίτημα, με βάση τη Νομοθεσία, για επιβολή οριζόντιου αποκλεισμού των εταιρειών HELECTOR CYPRUS LTD, ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Α.Ε., ΤΟΜΗ Α.Τ.Ε. και οποιουδήποτε προσώπου σχετίζεται με τις εταιρείες αυτές, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου.

Το Συμβούλιο, όπως αναφέρεται,  κατέστησε τους γνωστούς στην Επιτροπή Αποκλεισμού λόγους αποκλεισμού που συντρέχουν, για τους οποίους οι Οικονομικοί αυτοί Φορείς θα πρέπει να εκπέσουν από το δικαίωμα σύναψης δημοσίων συμβάσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα .

Το Συμβούλιο επικαλείται λόγους υποχρεωτικού αποκλεισμού και λόγους δυνητικού αποκλεισμού, που σχετίζονται με την εμπλοκή της εταιρείας HELECTORCYPRUSLTD στην Ποινική Υπόθεση 9357/2011, η οποία εκδικάζεται στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Παρά την άρνηση της εταιρείας στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, προστίθεται στην ανακοίνωση,  πρόσωπα τα οποία κατείχαν διευθυντικό ρόλο και εξουσία λήψης αποφάσεων στην εταιρεία ομολόγησαν ενοχή για αδικήματα που υποδηλώνουν διαφθορά (δεκασμό, κατάρτιση και κυκλοφορία πλαστών εγγράφων για δικαιολόγηση «μιζών», κ.λπ.) και καταδικάστηκαν.

Ομολογία ενοχής υπήρξε, συνεχίζει η ανακοίνωση,  κι από πρόσωπα που συμμετείχαν παθητικά σε δωροδοκία.

Επίσης, πρόσωπα που δεν είχαν περιληφθεί στο Κατηγορητήριο, τα οποία διετέλεσαν διευθυντές της εταιρείας, προέβησαν σε σχετικές παραδοχές δια των καταθέσεών τους.

Επισημαίνεται ακόμη πως Πρόσωπο το οποίο είχε διατελέσει διευθυντής της εταιρείας, και σύμφωνα με τις παραδοχές που έγιναν είχε εμπλοκή στα γεγονότα της υπόθεσης αυτής ώστε να διώκεται από την Ελληνική δικαιοσύνη, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να κατέχει διοικητική θέση στη μητρική εταιρεία, που είναι και μέτοχος της Κυπριακής εταιρείας, και στον Όμιλο.

Οι ίδιοι λόγοι, μεταξύ άλλων, είχαν αναγκάσει το Συμβούλιο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, να τερματίσει τη σύμβαση που διατηρούσε με την HELECTOR CYPRUS LTD για τα Πράσινα Σημεία .

Ήδη η Επιτροπή Αποκλεισμού επιλήφθηκε της υπόθεσης και κάλεσε τις καταγγελλόμενες εταιρείες να απαντήσουν στις κατηγορίες. Η υπόθεση ορίστηκε για Ακρόαση την 31.05.2018, καταλήγει η ανακοίνωση .