Στην κατηγορία «σκουπίδια» υποβάθμισε ο S&P τις τουρκικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών Turk Telekom και Turkcell


Στην κατηγορία «σκουπίδια» υποβάθμισε  ο οίκος Standard and Poor’s imagew-4.aspxτην αξιολόγηση των δύο μεγαλύτερων εταιρειών τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας Turk Telekom και Turkcell, μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης της τουρκικής οικονομίας την 1η Μάϊου στην κατηγορία «σκουπίδια».

Ο S&P έθεσε τις προοπτικές των δύο εταιρειών σε σταθερό ορίζοντα, διατηρώντας την άποψη ότι οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν σταθερή λειτουργική κερδοφορία.

Συγκεκριμένα, ο S&P υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Turk Telekom στο «BB+/B», από «BBB-/A-3» και την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Turkcell Iletisim Hizmetleri A.S. (Turkcell) στο «BB+», από «BBB-«.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η υποβάθμιση των δύο τουρκικών εταιρειών ακολουθούν την υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας.

Σημειώνει ότι σε περίπτωση περαιτέρω υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας θα υποβαθμίσει εκ νέου τις δύο εταιρείες, οι οποίες, σύμφωνα με τον οίκο, δεν είναι εξαγωγικές εταιρείες.

Επίσης, ο S&P εκφράζει την άποψή πως υπάρχει πιθανότητα η Τουρκία να περιορίσει την πρόσβαση των δύο τουρκικών εταιρειών σε συναλλαγματική ρευστότητα.

Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος τονίζει για την αξιολόγηση της Turkcell, η οποία λειτουργεί και στα κατεχόμενα, ότι αυτή βρίσκεται δύο βαθμίδες υψηλότερα της αξιολόγησης της τουρκικής οικονομίας επειδή η διοίκηση της εταιρείας διατηρεί σχεδόν το 80% των μετρητών της σε «σκληρά» νομίσματα και σκοπεύει να διατηρήσει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Επομένως, στην υποθετική περίπτωση που υποτιμηθεί η τουρκική λίρα, τα ταμειακά διαθέσιμα θα αντισταθμίσουν την αύξηση των βραχυπρόθεσμων ληξιπρόθεσμων οφειλών και κεφαλαιουχικών δαπανών, σημειώνει.