Στην Κύπρο τα ψηλότερα επιτόκια της Ευρωζώνης

επιτόκια-e1335028231714

Τα υψηλότερα της Ευρωζώνης παρέμειναν τον Οκτώβριο του 2014 τα καταθετικά και δανειστικά επιτόκια στην Κύπρο, με εξαίρεση το επιτόκιο που αφορά τα καταναλωτικά δάνεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν την Τετάρτη Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) της Κύπρου και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία αφορούν νέες εργασίες (νέες συμβάσεις δανείων και καταθέσεων καθώς και υφιστάμενες συμβάσεις, οι οποίες έτυχαν επαναδιαπραγμάτευσης), το επιτόκιο για καταθέσεις προθεσμίας έως ενός έτους από νοικοκυριά αυξήθηκε τον Οκτώβριο του 2014 στο 2,67% σε σύγκριση με 2,59% τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας το υψηλότερο στην Ευρωζώνη.

Το δεύτερο υψηλότερο της Ευρωζώνης είναι το αντίστοιχο επιτόκιο της Ελλάδας με 1,91% και ακολουθεί αυτό της Ολλανδίας με 1,75%. Το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο της Ευρωζώνης είναι 1,12%.

Το αντίστοιχο επιτόκιο για μη χρηματοδοτικές εταιρείες κατέγραψε τον Οκτώβριο μείωση υποχωρώντας στο 2,49% σε σύγκριση με 2,53% τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας, ωστόσο, το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Το δεύτερο υψηλότερο είναι το αντίστοιχο της Ελλάδας με 1,95% και της Μάλτας με 0,84%. Το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 0,48%.

Επιτόκια Δανείων

Σύμφωνα με την ΚΤ, όλες οι κατηγορίες επιτοκίων δανείων προς νοικοκυριά παρουσίασαν αύξηση τον Οκτώβριο του 2014.

Το επιτόκιο που αφορά καταναλωτικά δάνεια ανήλθε στο 5,72%, σε σύγκριση με 5,59% τον προηγούμενο μήνα. Παρά την αύξησή του, το επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, είναι το 10ο υψηλότερο στην Ευρωζώνη και βρίσκεται ελαφρώς υψηλότερο από το μέσο αντίστοιχο επιτόκιο της Ευρωζώνης που είναι 5,48%.

Παράλληλα, το επιτόκιο που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας αυξήθηκε τον Οκτώβριο του 2014 στο 4,63% σε σύγκριση με 4,31% τον προηγούμενο μήνα και αποτελεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, το υψηλότερο της Ευρωζώνης.

Το δεύτερο υψηλότερο επιτόκιο της Ευρωζώνης που αφορά δάνεια για αγορά κατοικίας είναι αυτό της Σλοβακίας με 3,62% και ακολουθεί της Ιρλανδίας με 3,35%. Το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 2,43%.

Από την άλλη πλευρά, η κυριότερη κατηγορία επιτοκίων δανείων προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες σημείωσε πτώση τον Οκτώβριο του 2014, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο που αφορά δάνεια για ποσά άνω του €1 εκατομμυρίου μειώθηκε στο 4,92% σε σύγκριση με 5,21% τον προηγούμενο μήνα.

Παρά τη μείωση του το επιτόκιο που αφορά δάνεια για ποσά άνω του €1 εκατομμυρίου είναι το δεύτερο υψηλότερο της Ευρωζώνης, με το υψηλότερο να είναι το αντίστοιχο επιτόκιο της Ελλάδας με 5,62%. Το τρίτο υψηλότερο της Ευρωζώνης είναι αυτό της Πορτογαλίας με 3,88%. Το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο της Ευρωζώνης είναι στο 1,74%.