Η ENI δεν παραιτείται από τα δικαιώματα της στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ

«Δεν αφήνω τα λεφτά μου εκεί» ανέφερε ο CEO της ENI 

 

Ο διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας Eni έστειλε το μήνυμα ότι ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά του στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν αφήνω τα λεφτά μου εκεί».imagew-5.aspx

Ύστερα από συνάντησή του σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Ενέργειας στο Προεδρικό, ο Κλαούντιο Ντεσκάλτσι ανέφερε ότι η εταιρεία ξόδεψε 700 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τώρα και τόνισε ότι θα προσπαθήσουν ξανά μέχρι να επιτύχουν.

«Θα προσπαθήσουμε ξανά και ξανά και ξανά μέχρι κάποιος να κουραστεί. Δεν αφήνω τα λεφτά μου εκεί», δήλωσε ερωτηθείς για το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο η Eni παρεμποδίστηκε να προσεγγίσει από τουρκικά πολεμικά σκάφη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τόνισε επίσης ότι το τεμάχιο 3 όπως και τα τεμάχια 9,2, 8 και 11 αποτελούν μέρος της δραστηριότητας της εταιρείας και ότι κατά το 2018-2019 θα κάνουν γεωτρήσεις και μελέτες για τα περισσότερα από αυτά.

«Θέλω να υπενθυμίσω ότι μέχρι τώρα επενδύσαμε περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο, κάτι που σημαίνει ότι έχουμε μια ισχυρή δέσμευση απέναντι στην χώρα. Έχουμε ακόμα πολλές δραστηριότητες να κάνουμε και είμαστε δεσμευμένοι», είπε.

Πρόσθεσε ότι τώρα θα πρέπει να κάνουν άλλες περιβαλλοντικές μελέτες και άλλα πολλά πράγματα τα οποία συζήτησαν με την Κυβέρνηση με την οποία έχουν μια καλή συνεργασία, συμμαχία, κοινοπραξία, ενώ μοιράζονται και τους ίδιους στόχους.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι «τεμάχιο 3 είναι εκεί, δεν φεύγει».

Ερωτηθείς για την ανακάλυψη της εταιρείας στο κοίτασμα «Καλυψώ» του τεμαχίου 6, είπε ότι το κοίτασμα ήταν καλό. Ανέφερε ακόμα ότι για να προσδιορίσουν καλύτερα τις ποσότητες στο τεμάχιο προγραμματίζουν να προχωρήσουν σε επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Ερωτηθείς για τον αγωγό East Med ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ιταλία, ο οποίος εξετάζεται από τις χώρες, ο κ. Ντεσκάλτσι ανέφερε ότι είναι μια πραγματικότητα και ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο. Όπως είπε, η ενέργεια που βρέθηκε στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, που υπάρχει στην Κύπρο και στο μέλλον στον Λίβανο, είναι απολύτως απαραίτητη και κρίσιμη για την Ευρώπη και για την ανάπτυξη της περιοχής. Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη εισάγει περισσότερο από το 80% του αερίου που χρησιμοποιεί με την εγχώρια παραγωγή να μειώνεται , προσθέτοντας ότι αυτή η περιοχή είναι μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας για την Ευρώπη, τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Τόνισε παράλληλα την προνομιακή θέση της Κύπρου στην καρδιά της ΕΕ.

Από πλευράς του ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η Eni είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ λόγω των τεμαχίων που κατέχει, αλλά είναι και ένας σημαντικός εταίρος στην  Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, λόγω των δραστηριοτήτων τους και στην Αίγυπτο, αλλά και στον Λίβανο πολύ σύντομα.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση στο Προεδρικό είπε ότι έγινε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση και ότι τόσο η εταιρεία όσο και η Κυβέρνηση έχουν τώρα μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Ερωτηθείς για την επόμενη γεώτρηση της ΕΝΙ, είπε ότι «είναι θέματα που συζητήσαμε και θα συζητήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα».
Σε ερώτηση  πότε θα υπάρξει τελική εικόνα για το «Καλυψώ», ο Υπουργός είπε ότι η εταιρεία κάνει τις δικές της αναλύσεις, το ίδιο και το Υπουργείο με τους ανεξάρτητους συμβούλους που έχει ώστε να έχουν και οι δύο εικόνα.

«Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα», είπε και πρόσθεσε πως «φαίνεται ότι θα χρειαστεί επιβεβαιωτική γεώτρηση».

Είπε επίσης ότι τώρα υπάρχουν αρχικές εκτιμήσεις, η γεώτρηση ήταν επιτυχημένη, αλλά θα πρέπει να γίνουν και άλλες για να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα.

Σε ερώτηση που αφορούσε τον υπό εξέταση αγωγό με την Αίγυπτο και την επικειμένη μετάβασή του στη χώρα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι υπάρχει συνεχής συζήτηση με τους ομολόγους του στην Αίγυπτο για το θέμα του αγωγού το οποίο βρίσκεται ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα σχόλια της σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

«Ναι θα έχω κάποιες συναντήσεις, δεν έχει όμως καθοριστεί ημερομηνία. Θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα», είπε.
Ερωτηθείς αν πρόκειται για το τελικό στάδιο και για αυτό μεταβαίνει εκεί, είπε «και για αυτό, αλλά και για άλλα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε με τον ομόλογο μου».

Σε ερώτηση για τη γεώτρηση που προγραμματίζει η ExxonMobil, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι οι διαδικασίες προχωρούν όπως έχουν καθοριστεί,  προσθέτοντας ότι η γεώτρηση τοποθετείται για το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία Noble για το στάδιο παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη», ανέφερε ότι για την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος αυτού γίνονται πολλές συζητήσεις σε πολλά επίπεδα.