ΥΠΟΙΚ: Το σενάριο συγχώνευσης της καλής ΣΚΤ φαίνεται να ευνοεί η Φρανκφούρτη

 

Το σενάριο της συγχώνευσης της «καλής» Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας με άλλη κυπριακή τράπεζα φαίνεται να ευνοεί και η Φρανκφούρτη, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, λέγοντας μάλιστα πως ο ίδιος δεν θα απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) να προκρίνει την επιλογή της συγχώνευσης έναντι μιας πρότασης για την αγορά ολόκληρης της τραπεζικής οντότητας (χωρίς διαχωρισμό).imagew.aspx

«Καθόλου δεν θα απέκλεια, ακόμη και αν υπάρχουν διάφορες προτάσεις στο τραπέζι, να προκριθεί από την εποπτεία η επιλογή, που θα περιλαμβάνει τη συγχώνευση με άλλο τραπεζικό ίδρυμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, απαντώντας στις ερωτήσεις βουλευτών στο πλαίσιο κοινής συνεδρίας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών για τις εξελίξεις στο Συνεργατισμό.

Πιο ενδεικτική ήταν η αναφορά του επικεφαλής του τμήματος εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), Γιάγκου Δημητρίου, ο οποίος είπε πως δεδομένων των υψηλών κεφαλαιακών απαιτήσεων η επιλογή της συμμετοχής ιδιώτη επενδυτή στο κεφάλαιο της ΣΚΤ δεν είναι στο τραπέζι.

Με βάση τις εποπτικές απαιτήσεις που υπάρχουν, θεωρώ πως η επιλογή της επένδυσης στο κεφάλαιο του Συνεργατισμού δεν υπάρχει στο τραπέζι, είπε.

Στις απαντήσεις του, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε ερώτημα αν η ΕΚΤ προκρίνει το σενάριο της συγχώνευσης του καλού μέρους της ΣΚΤ (δεύτερη επιλογή) από το σενάριο της συμμετοχής επενδυτή στην αύξηση κεφαλαίου.

«Η διαδικασία (εξεύρεσης επενδυτή στην ΣΚΤ) ήταν απαίτηση των ιδίων, να διερευνηθούν όλες οι επιλογές, αλλά πιθανώς πράγματι να έχουν αυτή την προτίμηση, αλλά αυτό θα εκδηλωθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, διότι θα εγκρίνουν, να μην σας πω ότι σε μεγάλο βαθμό θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο προτιμητέος προσφοροδότης, και μέσω της επιλογής τους πιθανότατα να προκύψει και η προτίμηση», ανάφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Η διαδικασία ήταν μαραθώνια, αφού οι ερωτήσεις που είχαν συσσωρευτεί, όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης, ανήλθαν σε 60 σελίδες.

Σύσταση φορέα με νομικό πλαίσιο

Εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί το σενάριο της συγχώνευσης της καλής ΣΚΤ και της δημιουργία φορέα διαχείρισης δανείων, ο κ. Γεωργιάδης το κράτος θα καταθέσει και σχετική νομοθεσία.

Επανέλαβε πως το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει τροποποιήσεις για τις νομοθεσίες περί αφερεγγυότητας και για τις εκποιήσεις και τη θέσπιση πλαισίου για τιτλοποίηση.

«Έχουμε κενά, πρέπει να τις βελτιώσουμε επειγόντως, αυτά τα κενά πρέπει να τα συμπληρώσουμε, αλλά αυτές τις αδυναμίες τις πληρώνουμε πολύ ακριβά», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη πως «προκύπτει ζήτημα κρατικών ενισχύσεων – νόμιμης κρατικής ενίσχυσης, που πρέπει να αιτιολογήσουμε με την επιτροπή ανταγωνισμού, με την οποία είμαστε σε καθημερινή επαφή».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι θα ζητηθεί έγκριση για την κρατική στήριξη, προσθέτοντας ότι είναι σε επαφή με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού,

Αν θα συμβεί το σενάριο διαχωρισμού και ο φορέας, είπε, προκύπτει ζήτημα κρατικών ενισχύσεων και συνεπώς όρων, που θα είναι πολύ συγκεκριμένοι.

€2,8 δις σε δάνεια για πρώτη κατοικία

Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ, Νικόλας Χατζηγιάννης είπε ότι από τα συνολικά 6,2 δις ΜΕΔ, τα δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία ανέχονται σε €2,8 δις, ενώ τα δάνεια με κατοικίες αξίας μέχρι €350.000, που προστατεύονται από τη νομοθεσία, ανέρχονται σε €2 δις.

Στα στρώματα οι καταθέσεις που αποσύρθηκαν από τον Συνεργατισμό;

Για την απόσυρση καταθέσεων, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε πως οι αποσύρσεις καταθέσεων από τον Συνεργατισμό είχαν κορυφωθεί σε δύο φάσεις, μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Ιανουαρίου 2018, αλλά και στο τέλος Μαρτίου, αναγκάζοντας το κράτος να κάνει τη κίνηση με την κατάθεση των €2,5 δις για να σταθεροποιήσει την κατάσταση.

«Έχω την εντύπωση ότι οι καταθέσεις όχι δεν έφυγαν από τη Κύπρο, αλλά δεν μπήκαν καν σε τράπεζες».

Ενδεικτικά, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως οι εκροές καταθέσεων από την αρχή του έτους έφτασαν το €1,9 δις με τις μεγαλύτερες ημερήσιες εκροές να παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου, προσθέτοντας ότι οι εκροές τον Μάρτιο ανήλθαν σε €700 εκατομμύρια. «Αυτές οι μέρες ήταν εφιάλτης», είπε χαρακτηριστικά.

Τη χαμηλότερη αξιολόγηση σε εταιρική διακυβέρνηση ο Συνεργατισμός

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Γιάγκος Δημητρίου είπε πως η αξιολόγηση της ΣΚΤ όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό στο πλαίσιο της διαδικασίας εποπτικής αξιολόγησης για τα έτη 2013, 2014 και 2015 βρισκόταν στο 4, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο.

Πρόσθεσε σε αυτό το σημείο πως η Κεντρική Τράπεζα είχε εισηγηθεί στον Υπουργό Οικονομικών, ως ιδιοκτήτη του Συνεργατισμού, να προβεί σε αλλαγές στο ΔΣ της ΣΚΤ, χωρίς να δώσει ονόματα αφού δεν ήταν αρμοδιότητα της ΚΤΚ να υποδείξει συγκεκριμένα ονόματα, αρμοδιότητα που άνηκε στον ΕΕΜ.

Αυτό έγινε, εξήγησε, «για να διασκεδάσουμε τις ανησυχίες της ΕΚΤ για την εταιρική διακυβέρνηση».

Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο ΕΕΜ είχε διακόψει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού μέσω της ένταξης στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, που είχε τρέξει το 2017.

€10 εκατομμύρια δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου κατήγγειλε ότι ο Συνεργατισμός παραχώρησε δάνειο ύψους €9 εκατομμυρίων συν €1 εκατομμύριο σε τρεχούμενο λογαριασμό μεγάλης εταιρείας χωρίς εξασφαλίσεις και χωρίς εγγυήσεις.

Ο κ. Χατζηγιάννης εξήγησε ότι πρόκειται για δανειοδότηση τύπου balance sheet lending, που βασίζεται στην ικανότητα αποπληρωμής και ότι η έγκριση του δανείου πέρασε από διάφορα κλιμάκια και εγκρίθηκε από την Επιτροπεία. Λέγοντας ότι αυτή η πρακτική γινόταν από τις εμπορικές τράπεζες, ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι έχουν παραχωρηθεί δύο με τρία τέτοια δάνεια που εμπίπτουν την πρακτική του balance sheet lending.

Σχολιάζοντας το ίδιο θέμα ο κ. Δημητρίου είπε ότι χρειάζεται να υπάρχει εμπειρία για την πραγματοποίηση τέτοιου δανεισμού.

Γενικός Ελεγκτής: Δεν ρωτήθηκε ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων

Εξάλλου, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι με βάση δική του ενημέρωσε, ο Γενικός Εισαγγελέας είχε ζητήσει να ληφθεί η άποψη του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων για την έκδοση ομολόγων ύψους €2,35 δις κάτι το οποίο δεν έγινε, όπως είπε.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συμμαχία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης είπε πως η εικόνα του Συνεργατισμού είναι ζοφερή.

«Εμείς θεωρούμε ότι οι χειρισμοί της Κυβέρνηση και της ηγεσίας του Συνεργατισμού αλλά και της ΚΤΚ, ως μέρος του ΕΕΜ, έχουν οδηγήσει τον Συνεργατισμό, μια κρατική περιουσία, σε μια δυσχερή κατάσταση. Υπάρχουν υπεύθυνοι και ευθύνες και θέλουμε να αποδοθούν αυτές οι ευθύνες», είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να συνεχίσει ο έλεγχος.

Είπε τέλος, ότι περιμένουν πού θα καταλήξει το καλό μέρος του Συνεργατισμού και πώς θα διαχειριστεί η Κυβέρνηση το μέρος των ΜΕΔ.