Το άγαλμα του Τρούμαν στην Αθήνα επιθεώρησε ο Πάιατ

Στο άγαλμα του Τρούμαν στο κέντρο της Αθήνας,  που επιχείρησαν να γκρεμίσουν διαδηλωτές την περασμένη Δευτέρα, βρέθηκε ο Αμερικανός πρέσβης Geoffrey Pyatt.2413366-1

Ο κ. Pyatt με ανάρτησή του στο Τwitter σχολιάζει ότι μόλις επέστρεψε από το Άγιον Ορος, σταμάτησε  να «τσεκάρει» το άγαλμα του Χάρι Τρούμαν.

Αναρτώντας τρεις φωτογραφίες, ο κ. Pyatt σχολίασε μέσω Τwitter πως βρέθηκε αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Άγιον Ορος στο σημείο που στέκεται το άγαλμα, το οποίο, όπως ανέφερε προκλητικά, συμβολίζει τη «γενναιοδωρία των ΗΠΑ προς την Ελλάδα» κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών χρόνων της.pyatt1 pyatt-trouman-agalma

tweet-pyatt

Η ανάρτηση

«Μόλις επέστρεψα από τον Αθω, σταμάτησα να ελέγξω το άγαλμα του Χάρι Τρούμαν, ένα σύμβολο της συμμαχίας ΗΠΑ-Ελλάδας και μια υπενθύμιση της γενναιοδωρίας του αμερικανικού λαού κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών χρόνων της», έγραψε.

trouman-696x333

Δημοσίευμα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ το 1947  για το προκλητικό κήρυγμα Τρούμαν με το οποίο ζητούσε την έγκριση του Κογκρέσου για να μεταβάλει την Ελλάδα και την Τουρκία σε τυφλά όργανα του.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της προχθεσινής διαδήλωσης φοιτητών και μαθητών κατά των βομβαρδισμών στη Συρία, διαδηλωτές επεχείρησαν να γκρεμίσουν το άγαλμα του προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν στο κέντρο της Αθήνας και αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν βίαια για να το αποτρέψουν.

Στη μία από τις τρεις φωτογραφίες που ανήρτησε στον λογαριασμό του ο Αμερικανός πρέσβης φαίνονται τα σημάδια από τον τροχό με τον οποίο διαδηλωτές επιχείρησαν να κόψουν τα πόδια του αγάλματος.

Πάντως μόνο  ως κακόγουστο αστείο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι μια κυβέρνηση που επιμένει να αυτοχαρακτηρίζεται “αριστερή”, θα μπορούσε να αιματοκυλίσει μια διαδήλωση, υπερασπιζόμενη το άγαλμα του Χάρυ Τρούμαν. Πόσο μάλλον, αν σ’ αυτή την κυβέρνηση και στο κόμμα που τη στηρίζει, συμμετείχαν και άνθρωποι οι οποίοι έχουν διωχθεί στο παρελθόν, ακριβώς λόγω της αντιιμπεριαλιστικής δράσης που ανέπτυξαν και συχνά είχε ως συμβολικό στόχο και αυτό το άγαλμα.

Μισητό ακόμη και σε συντηρητικό κόσμο, που και σ’ αυτόν θύμιζε και θυμίζει τις οδυνηρές περιπέτειες της Ελλάδας  εξαιτίας της ξένης επέμβασης στον Εμφύλιο του 1946-49, το άγαλμα του Τρούμαν, από τότε που στήθηκε -και συμπτωματικά επρόκειτο για τις μέρες της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Μάιο 1963– ουδέποτε νομιμοποιήθηκε στη συνείδηση του Ελλληνικού λαού.

Είναι προφανές πως αυτό που δεν κατάφερε η Χούντα και οι άλλες κυβερνήσεις της υποταγής στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, επιχειρεί να το πετύχει με την αστυνομική βία η φερόμενη ως αριστερή  κυβέρνηση Τσίπρα. Το μισητό άγαλμα του δολοφόνου της Χιροσίμα, του Ναγκασάκι και του Γράμμου, το κατεξοχήν σύμβολο της αμερικανοκρατίας δεν έχει καμιά θέση στους δρόμους της Αθήνας και οπουδήποτε στην Ελλάδα.