Πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου προκήρυξε ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την image-1.ashxπροκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 24 Ιουνίου 2018.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον υπερεθνικιστή σύμμαχό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και η σύσκεψη, επί 2,5 ώρες, του Ερντογάν με τα αρμόδια όργανα του κόμματός του. Oι εκλογές θα γίνουν πάντως πολύ νωρίτερα και από την πρόταση του αρχηγού του Εθνικιστικού Κόμματος Ντ. Μπαχτσελί.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξήγησε την κίνηση αυτή επικαλούμενος τις έκτακτες εξελίξεις στην Συρία αλλά και την οικονομική κατάσταση.

«Ξεκινάμε αμέσως τη νόμιμη διαδικασία σχετικά με το θέμα και χωρίς αμφιβολία το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας θα ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τις εκλογές, το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ερντογάν.

Ο Μπαχτσελί, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) ζήτησε χθες την επίσπευση των εκλογών, που κανονικά πρόκειται να διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου 2019, για τις 26 Αυγούστου φέτος. Ο 70χρονος βετεράνος πολιτικός, που παλαιότερα επέκρινε δριμύτατα τον Ερντογάν, είναι πλέον ένας από τους κυριότερους συμμάχους του. Το MHP και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου έχουν συνάψει συμφωνία εκλογικής συνεργασίας ενόψει των επόμενων εκλογών.

Ο Ερντογάν πάντως τη Δευτέρα απέρριψε εμμέσως την πρόταση του Μπαχτσελί.

Η 26η Αυγούστου είναι η επέτειος της μάχης του Μαντζικέρτ, το 1071, δηλαδή της νίκης των Σελτζούκων Τούρκων του σουλτάνου Αλπ Αρσλάν επί του βυζαντινού στρατού.

Οι προσεχείς διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι κρίσιμες για την Τουρκία καθώς θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των περισσότερων μέτρων που ενισχύουν τις εξουσίες του προέδρου της χώρας, τα οποία εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος, τον Απρίλιο του 2017.

Να σημειωθεί ότι το κόμμα του Ερντογάν δεν έχει προσφύγει ποτέ πρόωρα στις κάλπες κατά τη διάρκεια των 16 χρόνων που βρίσκεται στην εξουσία. Μάλιστα, μέχρι χθες, επανειλημμένα απέρριπτε τις εικασίες που έλεγαν ότι φέτος θα αναγκαστεί να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες.

 

Υποψηφιότητα ανακοίνωσε η Μεράλ Ακσενέρ
Η Πρόεδρος του IYI Parti (Καλό Κόμμα) στην Τουρκία Μεράλ Ακσενέρε ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Κερδίζει έδαφος η τουρκική λίρα μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών

Σημαντική ανάσα πήρε η τουρκική λίρα μετά την ανακοίνωση του Ερντογάν για πρόωρες διπλές εκλογές, μετά από ένα διάστημα έντονων πιέσεων το οποίο είχε στείλει το τουρκικό νόμισμα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου, έχοντας σημειώσει βουτιά από τις αρχές του έτους της τάξης του 12%.

Έτσι, η λίρα σημειώνει άνοδο κατά 0,7% και στο 4,07 έναντι του δολαρίου, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης της Κωνσταντινούπολης κινείται 0,9% χαμηλότερα.

Αυτή την εβδομάδα η Moody’s έστειλε προειδοποίηση για τις τουρκικές τράπεζες και την τουρκική οικονομία λόγω της ισχυρής υποτίμησης της τουρκικής λίρας, τονίζοντας ότι είναι credit negative.

Πολλοί αναλυτές «έβλεπαν» κάλπες αυτή τη χρονιά, υποστηρίζοντας ότι μια επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών θα ανάγκαζε τον Ερντογάν να αλλάξει την ημερομηνία και όχι να ζητήσει επανεκλογή σε περιόδους ύφεσης.