Η Ιερά συνοδος καθαίρεσε τον π.Στυλιανού Σάββα

Την εκ της ιερωσύνης καθαίρεση του π. Στυλιανού Σάββα, εξ Εργατών, αποφάσισε ομόφωνα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος καταδικάστηκε για σεξουαλική παρενόχληση της ανήλικη τότε Ελενας Φραντζή  η οποία και πέθανε πρόσφατα. imagew-5.aspx

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, η οποία συνήλθε σήμερα, σε έκτακτη συνεδρία, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, η Σύνοδος εξέτασε τις υποθέσεις των ιερέων α) π. Στυλιανοῦ Σάββα, ἐξ  Ἐργατῶν καὶ β) π. Νικολάου Χρίστου, ἐκ Παχυάμμου.

Για μεν τον π. Στυλιανὸ Σάββα,  μετὰ ἀπὸ αἴτημα τοῦ οἰκείου Μητροπολίτου, γιὰ παραπομπὴ τῆς ὑπόθεσής του στὸ Πενταμελὲς Συνοδικὸ Δικαστήριο καὶ μετὰ καὶ ἀπὸ ἔγκριση τοῦ αἰτήματος τοῦ Πανιερωτάτου ἀπὸ τὴν Ἱερὰ Σύνοδο, τὸ Πενταμελὲς Συνοδικὸ Δικαστήριο, ἀφοῦ συνῆλθε σὲ κανονικὴ συνεδρία, ἀποφάσισε, ὁμοφώνως, τὴν ἐκ τῆς ἱερωσύνης καθαίρεση τοῦ π. Στυλιανοῦ Σάββα καὶ τὴν ἐπαναφορά του στὶς τάξεις τῶν λαϊκῶν, γιὰ τὰ κανονικὰ παραπτώματα στὰ ὁποῖα ὑπέπεσε.

Γιὰ δὲ τὸν π. Νικόλαο Χρίστου, ἐκ Παχυάμμου, ἀναμένονται τὰ σχετικὰ πορίσματα τῆς Ἀνακριτικῆς Ἐπιτροπῆς, τὰ ὁποῖα θὰ ὁλοκληρωθοῦν μέχρι τέλους τοῦ μηνὸς Ἀπριλίου.

Ο Μητροπολίτης Κύκκου δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της Ιεράς Συνόδου ότι κατέθεσε υπόμνημα διαμαρτυρίας για την αντικανονική δημοσίευση των πρακτικών της ιεράς συνόδου. Το χειρότερο είναι ότι δημοσιεύθηκαν τα πρακτικά αποσπασματικά και παραποιημένα.

«Εγώ είχα δηλώσει για τον συγκεκριμένο κληρικό ότι θα πρέπει να μελετήσουμε τους ιερούς κανόνες για να δούμε τι πρέπει να γίνει. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκε μία αρνητική εικόνα για το πρόσωπό μου».

Όπως ανέφερε, « συνήλθε το πενταμελές συνοδικό δικαστήριο, και πήρε την απόφαση της καθαίρεσης».

Για τον ιερέα Πάφου π. Νικόλαο Χρίστου, εκ Παχυάμμου, που κατηγορείται για μοιχεία θα ακολουθηθεί η ενδεδειγμένη διαδικασία η οποία προβλέπει ανάκριση και σύνταξη κατηγορητηρίου το οποίο ακολούθως θα υποβληθεί στο πενταμελές συνοδικό δικαστήριο. Τα σχετικά πορίσματα της Ανακριτικής Επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη Απριλίου.