Τα κόμματα σχολιάζουν το αποτέλεσμα της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί

Τις θέσεις και απόψεις εκφράζουν τα κόμματα για το αποτέλεσμα της συνάντησης Αναστασιάδη Ακιντζί στο δείπνο της Δευτέρας ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα ζητεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενημέρωση για το δείπνο, αλλά και εξηγήσεις για το θέμα της «στρατηγικής συμφωνίας»imagew-3.aspx

Στην ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ  ζητεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενημέρωση επί της ουσίας των διαμειφθέντων της συνάντησης, που προηγήθηκε του δείπνου με τον Μουσταφά Ακκιντζί και ενημέρωση για το περιεχόμενο της συζήτησης στο δείπνο, καθώς η όποια αξιολόγηση, με βάση μόνο της δημόσιες δηλώσεις, θα είναι εκ των πραγμάτων ελλιπήςκαι προσθέτει:

«Καταδικάζουμε την επανάληψη των αξιώσεων για το θέμα του φυσικού αερίου από τον κατοχικό ηγέτη, ο οποίος συνεχίζει την αδιάλλακτη και απαράδεκτη στάση της τουρκικής πλευράς και πυροδοτεί την οποιαδήποτε προοπτική για ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο.

Θεωρούμε ότι πρέπει να καταβάλλονται  προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς μόνο με διαπραγματεύσεις θα επιλυθεί το κυπριακό.

Tο Δημοκρατικό Κόμμα επαναλαμβάνει ότι διαφωνεί με το πλαίσιο διαπραγμάτευσης, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, του Σεπτεμβρίου του 2017.

Αυτό το πλαίσιο διαπραγμάτευσης,

πρώτον, οδηγεί σε μια ενδιάμεση συμφωνία («στρατηγική συμφωνία» όπως αποκαλείται) με σημαντικά εκκρεμούντα κενά και με όλους του κίνδυνους που περιλαμβάνει μια τέτοια αλλαγή της διαδικασίας, και

δεύτερον, περιλαμβάνει θέσεις που παραβιάζουν τις ομόφωνες αποφάσεις του εθνικού συμβουλίου, όπως είναι για παράδειγμα η αποδοχή των τουρκικών εγγυήσεων με μόνη επιφύλαξη τη διατήρηση του μονομερούς επεμβατικού δικαιώματος των εγγυήτριων δυνάμεων.

Με μια τέτοια κακή λύση θα καταστήσει την Κύπρο τούρκικο προτεκτοράτο.

Ευελπιστούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο για να προβεί σε ενημέρωση αλλά και για ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό.»

Αλληλεγγύη

Το Κίνημα Αλληλεγγύη  στην ανακοίνωση του τονίζει:

«Η ψεσινή κατάληξη του δείπνου μεταξύ των δύο ηγετών δεν μας έχει εκπλήξει. Ήταν το αναμενόμενο και νομοτελειακό αποτέλεσμα, εφόσον η Τ/κ πλευρά, με την καθοδήγηση της Άγκυρας, επιμένει στις υπερφίαλες θέσεις και διεκδικήσεις της.
Ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ και οι οποιεσδήποτε ευχές, δεν περισώζουν τα πράγματα γιατί δεν αγγίζεται η ουσία του Κυπριακού. Ούτε η διάνοιξη των δύο νέων οδοφραγμάτων διευκολύνει την όλη κατάσταση για την επίλυση του Κυπριακού.
Το έχουμε πει πολλές φορές, για να πάμε μπροστά και με χειροπιαστά αποτελέσματα, χρειάζεται η συνολική μελέτη του προβλήματος και, μακριά από αυτοσχεδιασμούς, να χαράξουμε ολοκληρωμένη πορεία δράσης που να προσφέρει διεξόδους στα σημερινά αδιέξοδα.
Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι το πρόβλημα μας είναι εύκολο, όμως επιτέλους θα πρέπει να διαπιστώσουμε ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα ήσαν λανθασμένες.  Κάποτε θα πρέπει να δοκιμάσουμε, να υπερασπιστούμε τις αρχές και αξίες της ανθρωπότητας που παραβιάζονται βάναυσα από την Τουρκία.»

Συμμαχία Πολιτών

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών σε δηλωσεις του ανέφερε:

«Από το ψεσινό δείπνο προέκυψε το αναμενόμενο. Από τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά διατηρεί τις θέσεις της και έτσι εκείνο που επιβεβαιώθηκε είναι η διαφωνία και οι διαφορετικές θέσεις σε βασικά και ζωτικά ζητήματα. Ήταν αναμενόμενο αυτό το αποτέλεσμα γιατί δεν έχει προκύψει οτιδήποτε από το τέλος της Διάσκεψης στο Κρανς Μοντάνα που θα μπορούσε να οδηγήσει την Άγκυρα σε αλλαγή της πολιτικής της στο Κυπριακό. Αντίθετα, μετά το Κρανς Μοντάνα η Τουρκία παρουσιάζεται, όχι μόνο έναντι της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας και της Συρίας, με ακόμη πιο επιθετικές διαθέσεις.
Μια νέα Διάσκεψη για συνέχιση των συνομιλιών από εκεί όπου διακόπηκαν, όπως κάποιοι προτείνουν, θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέες περιπέτειες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα βρεθούμε μπροστά στο δίλλημα είτε να ικανοποιήσουμε τις ακραίες τουρκικές απαιτήσεις είτε να έχουμε ένα νέο αδιέξοδο. Η όποια νέα διάσκεψη για το Κυπριακό θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και θα πρέπει να διασφαλίσει τη συμμετοχή και των πέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για άλλα λάθη ούτε για νέους αυτοσχεδιασμούς.
Τέλος, αναφορικά με το άνοιγμα των δυο οδοφραγμάτων φαίνεται και πάλι να αποσύρεται η τουρκική πλευρά από τη συμφωνία για ταυτόχρονο άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Πρέπει να μάθουμε από τις εμπειρίες του παρελθόντος. Όποτε είχε συμφωνηθεί ταυτόχρονο άνοιγμα των οδοφραγμάτων και δεν τηρήθηκε, ουσιαστικά η τουρκική πλευρά στην πορεία ακύρωσε την συμφωνία και δεν άνοιξε οδοφράγματα που θα εξυπηρετούσαν τους ελληνοκύπριους.
Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω είναι ότι ήρθε η ώρα, μετά από δεκαπέντε χρόνια που άνοιξαν τα πρώτα οδοφράγματα να αξιολογήσουμε κατά πόσο το άνοιγμα των οδοφραγμάτων μας έφερε πιο κοντά σε λύση ή κατά πόσο εδραιώνει στη συνείδηση και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων ότι αυτή θα είναι η λύση, δηλαδή ότι θα ζούμε χωριστά σαν δυο γειτονικοί λαοί.»

Οικολόγοι

Στην ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων αφού αναφέρει ότι ήταν αναμενόμενες οι αιτιάσεις Ακιντζί, προσθέτει:

«Η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί, το μόνο που είχε ως αποτέλεσμα είναι η επισημοποίηση -και με δημόσιες πλέον δηλώσεις- των παράλογων και παράνομων αιτιάσεων της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, με βασικότερη αυτή της συμπερίληψης του ενεργειακού, στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Δικαίως λοιπόν, ο κυπριακός λαός αναρωτιέται ποια ήταν η σκοπιμότητα αυτού του δείπνου.

Πέραν όμως από τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις, μεγάλο προβληματισμό δημιουργεί και η τοποθέτηση του κ. Αναστασιάδη, όταν εξερχόμενος από τη συνάντηση επανέφερε το πλαίσιο Γκουτέρες ως την ευκταία βάση συνομιλιών. Αναφερόμαστε βεβαίως στο πλαίσιο Γκουτέρες με τις γνωστές του πρόνοιες, που σε αρκετά σημεία τους αντανακλούν ευθέως τις τουρκικές θέσεις.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών πιστεύουμε πως καμία ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς την αλλαγή στάσης της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων. Η πλήρης ταύτιση Ακιντζί με τις Τουρκικές θέσεις, είναι αυτή που εμποδίζει την πρόοδο στη λύση του Κυπριακού και όχι η τάχα αδιαλλαξία των Ελληνοκυπρίων, που ο ίδιος χθες επεσήμανε.»