Φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας πληρώνουν μόνο οι φτωχοί και οι μεσαίοι

Το ΑΚΕΛ  καταγγέλλει ότι τα  στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα για τις εισπράξεις από το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας για το 2014 αποτυπώνουν και πάλι μια τεράστια κοινωνική αδικία. Ενώ η μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, αναφέρει, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, υπήρξε συνεπής με τις υποχρεώσεις της προς το Κράτος μια ισχνή μερίδα μεγαλοϊδιοκτητών συνεχίζει ΦΟΡΟΣ-ΑΚΙΝΗΤΑ-660x419να λειτουργεί εις βάρος της κοινωνίας και αρνείται να καταβάλει την οφειλόμενη προς το Κράτος φορολογία για την ακίνητη περιουσία.Αφού αναφέρει ότι αυτή η  επαναλαμβανόμενη πρακτική είναι  απαράδεκτη, υπενθυμίζει ότι μόλις πρόσφατα η Βουλή ενέκρινε νομοθετικό πλαίσιο που παρέχει σημαντικές δυνατότητες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Τέλος αναφέρει ότι αναμένει  από την Κυβέρνηση να εφαρμόσει πιστά την νομοθεσία και ν’ ανακοινώσει άμεσα τρόπους για καταπολέμηση του φαινομένου.

Η ΕΔΕΚ  από την πλευρά της χαρακτηρίζει μονόπλευρη και άδικη την φορολογία ακλινητης ιδιοκτησίας επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση από τον Απρίλιο του 2013 δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει μια «πολύ πιο δίκαιη και πιο ισομερή» πρόταση για το Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας.

Σχεδόν 20 μήνες μετά από εκείνη τη δέσμευση της Κυβέρνησης, οι Κύπριοι πολίτες, ιδιαίτερα η μεσαία και η εργατική τάξη, ακόμα περιμένουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, καταγγέλλει η ΕΔΕΚ και προσθέτει:.

«Οι πολίτες έχουν πληρώσει από τα υστερήματα τους δύο φορές το χαράτσι της ακίνητης ιδιοκτησίας, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα καταθέσει ούτε καν ένα προσχέδιο για διόρθωση της άδικης φορολογίας που η ίδια επέβαλλε.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», επιβεβαιώνεται η θέση της ΕΔΕΚ ότι:

  1. Ο τρόπος φορολόγησης των ακινήτων που επέβαλλε η κυβέρνηση ευνοεί τους μεγάλους ιδιοκτήτες γης εις βάρος των μικρών ιδιοκτητών. Είναι φανερό, από τα επίσημα στοιχεία, ότι για μια ακόμα φορά η μεσαία και η εργατική τάξη επωμίστηκαν το μεγαλύτερο βάρος από το Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας την ώρα που πολλοί μεγαλοϊδιοκτήτες αρνούνται να πληρώσουν ακόμα και τις περσινές οφειλές τους. Ακόμη πιο δυσβάσταχτη θα ήταν η ευφάνταστη ιδέα του ΥΠΟΙΚ για οριζόντια φορολόγηση 1 τοις χιλίοις για όλους με τις «στο περίπου» εκτιμήσεις του 2013.
  2. Η πρόταση της ΕΔΕΚ για εφαρμογή κλιμακωτής φορολογίας και παραχώρηση φορολογικών ελαφρύνσεων σε άνεργους, πολύτεκνους και λήπτες δημοσίου βοηθήματος ήταν απόλυτα ορθή και καλούμε την κυβέρνηση έστω και τώρα να την υιοθετήσει.
  3. Ο Υπουργός Οικονομικών ο οποίος είχε διαφωνήσει με την παράταση της περιόδου για την παραχώρηση έκπτωσης, μένει εκτεθειμένος από τα γεγονότα. Είναι ευχής έργον που η πλειοψηφία της Βουλής υποστήριξε την πρόταση της ΕΔΕΚ και δόθηκε τουλάχιστον η δυνατότητα στους πολίτες να μην χάσουν την έκπτωση  του 15%.
  4. Το ερώτημα παραμένει: Τι θα κάνει η κυβέρνηση που τελικά θα εισπράξει περισσότερα από €100 εκατ. που ήταν ο αρχικός της στόχος. Θα διορθώσει την άδικη φορολογία που επέβαλε επιστρέφοντας μέρος στους φορολογούμενους ή θα το χρησιμοποιήσει για να καλύψει τις τρύπες της δικής της πρόχειρης οικονομικής πολιτικής;
  5. Η νομοθεσία αποδεικνύεται ανεπαρκής και τρύπια. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το χρόνο που απομένει για να διορθώσει τις πολλές στρεβλώσεις που εντοπίστηκαν και να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις στον τομέα της ανάπτυξης γης.
  6. Εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε διόρθωση των στρεβλώσεων και δεν καταθέσει εγκαίρως ένα νέο νομοσχέδιο «πιο δίκαιο και πιο ισομερές», τότε η ΕΔΕΚ θα αναλάβει πρωτοβουλία για διόρθωση της άδικης νομοθεσίας.
  7. Αναμένουμε ότι μετά την εγγραφή δεκάδων χιλιάδων νέων ιδιοκτησιών και τη βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους, η φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας θα καταστεί πιο δίκαιη και να υπάρξει μια ουσιαστική διόρθωση της φορολογίας προς όφελος των μικροϊδιοκτητών.»