Κατηγορούσα αρχή :«Εγινε ένα μεγάλο φαγοπότι στο Ταμείο Συντάξεων της CYTA…»

Ως «σοβαρή υπόθεση διαφθοράς» χαρακτήρισε ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Κύπρου που συνεδρίασε στη Λάρνακα, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Ελλη Παπαγαπίου, την υπόθεση για την επένδυση από το Ταμείο συντάξεων των εργαζομένων της CYTA, στο έργο Aero Centre στη Δρομολαξιά.ÄÑÏÌÏËÁÎÉÁ

Στην τελική αγόρευση της η κυρία Παπαγαπίου ανέφερε πως «η θέση της Κατηγορούσας Αρχής είναι ότι «έγινε ένα μεγάλο φαγοπότι στο Ταμείο Συντάξεων της CYTA», πρόσθεσε πως «κεντρικός άξονας της μαρτυρίας για την υπόθεση ήταν ο Νίκος Λίλλης» τον οποίο χαρακτήρισε «αξιόπιστο» μάρτυρα και ζήτησε από τα μέλη του Κακουργιοδικείου να βασιστούν «και να στηριχτούν στην κατάθεση του για να καταδικάσει».

Είπε ακόμα ότι «αναντίλεκτα ο Νίκος Λίλλης είναι συναυτουργός», υποστήριξε πως «υπήρχε συνοχή στη μαρτυρία του» και ισχυρίστηκε ότι «δεν υπήρξε από μέρους του εμπάθεια προς κανένα κατηγορούμενο. Ο μάρτυρας είπε την αλήθεια και σ’ αυτή πρέπει να βασιστεί το Δικαστήριο» για την απόφαση του, ανέφερε.

Η κυρία Παπαγαπίου σημείωσε ότι «υπήρξαν ισχυρισμοί και τεχνικές δονήσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων πως η μαρτυρία του Νίκου Λίλλη είναι αναξιόπιστη. Διαφωνούμε τόσο με αυτή τη θέση όσο και με τη θέση ότι η κατάθεση ήταν προϊόν συνδιαλλαγής. Αυτή η κατάθεση δόθηκε αυτοβούλως από το Νίκο Λίλλη» υποστήριξε.sum_2

Η εκπρόσωπος της Κ. Αρχής αναφέρθηκε στη σύλληψη του Νίκου Λίλλη από την Αστυνομία τον Αύγουστο του 2013 και στα όσα ανέφερε στην ανακριτική του κατάθεση ότι δηλαδή «μετά από νομική συμβουλή του δικηγόρου του, δεσμεύτηκε στις ανακριτικές αρχές πως όταν αφεθεί ελεύθερος θα έκανε γραπτή κατάθεση στην Αστυνομία για την υπόθεση».

Πρόσθεσε πως «έχουμε την πρόθεση του Λίλλη να προβεί σε γραπτή δήλωση στην Αστυνομία», υποστηρίζοντας ότι «η Αστυνομία αντιλήφθηκε πως μπορούσε να επενδύσει στη μαρτυρία του Νίκου Λίλλη και αυτό που ήθελαν οι ανακριτές της υπόθεσης ήταν μόνο η παράθεση των γεγονότων και η αλήθεια. Οι ανακριτές ενθάρρυναν τον Λίλλη να πει την αλήθεια και η Αστυνομία ορθώς έπραξε» κάτι τέτοιο, είπε.sum_2-1

Σημείωσε ακόμα ότι «χωρίς την ύπαρξη τέτοιων μαρτύρων κατηγορίας δεν μπορούν να καταπολεμηθούν υποθέσεις διαφθοράς» είπε προσθέτοντας ότι «θεωρούμε ότι πρέπει να ενθαρρύνονται άτομα να καταθέτουν για να γίνεται εξιχνίαση σοβαρών αδικημάτων».

Στην αγόρευση της η Κ. Αρχή αναφέρθηκε και στην υπόθεση για εκδίκαση της υπόθεσης όπου είναι κατηγορούμενοι ο Νίκος Λίλλης και δύο αστυνομικοί της ΚΥΠ, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και όχι στο Κακουργιοδικείο. Πρόσθεσε πως «ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής υπέβαλε εισήγηση προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος έκρινε ότι η υπόθεση αυτή των 10 και 40 χιλιάδων ευρώ, μπορούσε να εκδικαστεί στο Επαρχιακό Δικαστήριο».

«Δεν υπάρχουν επαρχιακοί Δικαστές που να μπορούν να εκδικάσουν μια τέτοια υπόθεση και να επιβάλουν ποινή πέντε χρόνων» διερωτήθηκε η κυρία Παπαγαπίου» προσθέτοντας πως «δεν υπήρξε γραπτή συμφωνία μεταξύ του Νίκου Λίλλη και των ανακριτών για να την παρουσιάσουμε στο Δικαστήριο».
Στην αγόρευση της η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής έκανε αναφορά στην θέση των συνηγόρων υπεράσπισης για εμπλοκή της Νομικής Υπηρεσίας στη «συνδιαλλαγή» για παραχώρηση αναστολής ποινικής δίωξης στον μάρτυρα κατηγορίας Βλαδίμηρο Φαντούση.

«Χωρίς σεβασμό προς τον Γενικό Εισαγγελέα και στο Θεσμό που εκπροσωπεί, οι συνήγοροι είπαν πως δόθηκε αναστολή στον Φαντούση για να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας στη συγκεκριμένη υπόθεση. Η μαρτυρία του είναι αξιόπιστη, ό,τι ήξερε το είπε στο Δικαστήριο, είπε την αλήθεια και δεν φαίνεται ότι υπήρξε συνεννόηση μεταξύ του Φαντούση και του Λίλλη» ανέφερε.VENIZELOS-ZANNETOS

Για τον πρώτο κατηγορούμενο Στάθη Κιττή η κυρία Παπαγαπίου ισχυρίστηκε ότι «προσπάθησε να αποπροσανατολίσει το Δικαστήριο από τα γεγονότα της υπόθεσης και με τις πράξεις του αντί να διαφυλάξει τα συμφέροντα του Ταμείου Συντάξεων της CYTA, σκοπός του ήταν να χρηματιστεί και μάλιστα τρεις φορές».
Ο κ. Κιττής, πρόσθεσε «δεν έδειξε ενδιαφέρον να δει τις συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ της εταιρείας Wadnick και του Ταμείου Συντάξεων, δεν πήγε να δει το τεμάχιο που θα κτιζόταν το έργο στη Δρομολαξιά και δεν ζήτησε εκτίμηση της αξίας του οικοπέδου. Αντίθετα», είπε «αρκέστηκε στην τιμή που έδωσε η εταιρεία Wadnick που ήταν μια άγνωστη εταιρεία χωρίς πείρα στον κατασκευαστικό τομέα».

lillis

Η κατηγορούσα αρχή έκρινε αξιόπιστο το Ν.Λίλλη

Για τον δεύτερο κατηγορούμενο Χαράλαμπο Τσουρή είπε ότι «δεν έμεινε ψέμα που να μην το αναφέρει στο Δικαστήριο, ενώ ακόμα και ενώπιον του Σώματος δεν είχε το θάρρος να πει την αλήθεια». Είπε ακόμα ότι ο κ. Τσουρής «εσκεμμένα δεν ζήτησε νομική γνωμάτευση για το αίτημα της Wadnick για επιπλέον χρήματα λόγω των έξτρα τετραγωνικών μέτρων που προέκυψαν στο έργο».

Η κυρία Παπαγαπίου είπε πως «ο έμπειρος αρχιτέκτονας, ο εμπειρογνώμονας έρχεται στο Δικαστήριο και με θράσος λέει ότι ήταν λάθος τα σχέδια που υπήρχαν στην συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Wadnick και του Ταμείου Συντάξεων». Είπε ακόμα ότι ο κ. Τσουρής «σε συγχορδία με τον 1ο κατηγορούμενο ήθελαν την καταδολίευση του Ταμείου Συντάξεων της CYTA, δεν εξέτασαν το θέμα των επιπλέον τετραγωνικών μέτρων, αφού δεν υπήρχαν επιπλέον τετραγωνικά μέτρα του έργου για να αγοραστούν από την CYTA».

Για τον τρίτο κατηγορούμενο Ορέστη Βασιλείου, η κυρία Παπαγαπίου ανέφερε πως «στο Δικαστήριο προσπάθησε να αποποιηθεί των ευθυνών του και έδωσε κατάθεση για την υπόθεση στην Αστυνομία για να παραπλανήσει τις ανακριτικές αρχές». Είπε ακόμα ότι στο Δικαστήριο δεν έκανε καμία αναφορά στην συνομολόγηση της συμφωνίας «και δεν τον ενδιέφερε να μάθει τον τρόπο συμμετοχής του Νίκου Λίλλη στην επένδυση. Η μνήμη του δεν τον βοήθησε να θυμηθεί την εταιρεία Wadnick και τη συνεργασία που έκανε με την εταιρεία Pollesson» είπε.

Αναφορικά με τον τέταρτο κατηγορούμενο Γιάννη Σουρουλλά είπε πως ενώπιον του Κακουργιοδικείου έκανε ανώμοτη δήλωση και πρόσθεσε πως διαφωνεί «με τον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι επειδή δεν είχε αρκετό χρόνο για να ζητήσει νομική συμβουλή, απάντησε σε ερωτήσεις των ανακριτικών αρχών για θέματα τα οποία δεν θυμόταν».

Για τον πέμπτο κατηγορούμενο Γρηγόρη Σουρουλλά, η Ελλη Παπαγαπίου ανέφερε ότι στο Δικαστήριο ισχυρίστηκε πως «κατά την κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία, του έγινε ψυχολογικός πόλεμος από τις ανακριτικές αρχές». Είπε ακόμα ότι «ήρθε στο Δικαστήριο και ανέλαβε την ευθύνη εκ μέρους όλων των κατηγορουμένων ότι όλοι οι όροι της συμφωνίας που έγινε μεταξύ των εταιριών Wadnick και Pollesson είχαν λογική εξήγηση».

Οσον αφορά τον έβδομο κατηγορούμενο Βενιζέλο Ζαννέττο, η κυρία Παπαγαπίου είπε πως «προσπάθησε να αποσυνδέσει τον εαυτό του από οτιδήποτε ενοχοποιητικό σχετικό με την υπόθεση. Η αναφορά του στον Νίκο Κατσουρίδη ήταν εκ των υστέρων θέση του για να υπερασπίσει τον εαυτό του» ανέφερε. Σημείωσε ακόμα ότι «ο Λίλλης δεν είχε κανένα απολύτως λόγο να σκηνοθετήσει εκβιαστικές συναντήσεις με τον Βενιζέλο Ζαννέττο και μάλιστα στη παρουσία δύο κομματικών στελεχών του ΑΚΕΛ».

Για τον όγδοο κατηγορούμενο Αντώνη Ιωακείμ, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ανέφερε ότι σύμφωνα με τα όσα είπε στο Δικαστήριο, «υπήρξε θύμα του Νίκου Λίλλη με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλη χρηματική ζημιά. Ηταν εμφανής η προσπάθεια του στο Δικαστήριο να πλήξει τον Λίλλη προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες και επιχειρήματα» είπε και πρόσθεσε πως «θέση της Κατηγορούσας Αρχής είναι ότι ο Αντώνης Ιωακείμ παρείσφρεισε στην Wadnick γιατί γνώριζε ότι υπήρχε πρόσφορο έδαφος για κέρδος».

Η κυρία Παπαγαπίου αναφέρθηκε στην αγόρευση της και στην κατάθεση ενώπιον του Κακουργιοδικείου ορισμένων μαρτύρων υπεράσπισης και είπε πως «ορισμένοι από τους μάρτυρες αυτούς έκαναν ζημιά στους κατηγορούμενους παρά τους βοήθησαν στην υπόθεση».

Με την ολοκλήρωση της αγόρευσης της Κατηγορούσας Αρχής ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Νικόλαος Σάνδης όρισε την Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου, ως ημερομηνία κατά την οποία το Σώμα θα εκδώσει την απόφαση του αναφορικά με την ενοχή ή την αθώωση των κατηγορουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Ευστάθιος Κιττής, τέως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, Χαράλαμπος Τσουρής, τέως Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ και κατά τον ουσιώδη χρόνο μέλος του Δ.Σ. της CYTA, Ορέστης Βασιλείου, Διευθυντής της CytaVision και τέως Γενικός Γραμματέας της ΕΠΟΕΤ-ΟΗΟ-ΣΕΚ, Γιάννης Σουρουλλάς υπάλληλος της CYTA, Γρηγόρης Σουρουλλάς, υπάλληλος του Κτηματολογίου, Βενιζέλος Ζαννέτος, στέλεχος του ΑΚΕΛ, Αντώνης Ιωακείμ, επιχειρηματίας και η εταιρεία Polleson Holdings Ltd.