Ελ. Θεοχάρους: Αποζημίωση από την προ-ενταξιακή βοήθεια προς την Τουρκία για να αναπνεύσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές

 

Υπάρχουν τρόποι και φόρμουλες για να σωθεί η εταιρία τονίζει η ευρωβουλευτής

Στρατηγικός μας στόχος, συμβατός με την εθνική αναγκαιότητα, είναι η διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών και η μεταρρύθμιση τους, και όχι το κλείσιμό τους σε μια περίοδο που το κράτος δε θα πάρει σχεδόν τίποτε και θα αφήσει εργαζομένους στους δρόμους σε περίοδο κρίσης. theoxarous040624687Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους, η οποία έχει ήδη συλλέξει στοιχεία τα οποία θα αποστείλει προς την ΕΕ, για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών και των ζημιών που υφίσταται η εταιρία, ως αποτέλεσμα του τουρκικού εμπάργκο σε βάρος των αεροσκαφών της.
Η κ. Θεοχάρους τονίζει ότι η πολιτική πρακτική της Τουρκίας συνιστά παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας και του πρόσθετου πρωτοκόλλου και, ως εκ τούτου, η Κυπριακή Δημοκρατία θα έπρεπε να μελετήσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου. Προσθέτει ότι οι τουρκικές παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας συνιστούν αντικείμενο σειράς επαφών της στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επιτροπής.
Στόχος είναι όπως το Συμβούλιο, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να λάβει αποφάσεις, ώστε η Τουρκία να πληρώσει τις ζημιές που υφίσταται η Κυπριακή Δημοκρατία και ειδικότερα οι Κυπριακές Αερογραμμές από το εμπάργκο που η Άγκυρα εφαρμόζει σε βάρος τους. Αυτό, παρατηρεί, μπορεί να προκύψει μέσω απόφασης η οποία θα αποκόπτει από την τουρκική προ-ενταξιακή βοήθεια, που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ ετησίως, το ποσό που αναλογεί στις ζημιές που υφίστανται οι Κυπριακές Αερογραμμές και η Κυπριακή Δημοκρατία. Για τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης κυρίαρχο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Κυβέρνηση, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σε συνεννόηση με την Επιτροπή, ακόμη και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ήδη, υπάρχει σειρά ψηφισμάτων και αποφάσεων της ΕΕ που καθιστούν σαφές ότι, εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει αμέσως το Πρόσθετο Πρωτόκολλο, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην ενταξιακή της διαδικασίας.
Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, οι αποζημιώσεις από την Τουρκία μέσω του ποσού που εισπράττει από την προ-ενταξιακή βοήθεια συνιστά πρώτο βήμα για να πάρει οικονομική ανάσα η εταιρία, η οποία όμως θέλει εξυγίανση και ορθή διαχείριση και όχι κλείσιμο, από το οποίο θα ωφεληθούν κάποιοι τρίτοι σε βάρος υπαλλήλων που έκαναν ήδη θυσίες και είναι άδικο να μείνουν στους δρόμους.