Σεκόντο Χρ. Γιωρκάτζιη στην ωραιολογία Χάρη Γεωργιάδη για την οικονομία

 

Τί είπε   στη Βουλή η Διοικήτρια της Κεντρικής

Σεκόντο στην προσπάθεια του Υπουργού Οικονομικών να   ωραιοποιήσει την κατάσταση της οικονομίας με σχήματα λόγου, παρά με ουσία επιχείρησε   η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας σήμερα στη Βουλή. “Είμαι βέβαιη ότι οι μέρες που έρχονται είναι καλύτερες, το σύστημα σταθεροποιείται, η οικονομία πάει καλύτερα”, δήλωσε η κα Γιωρκάτζιη υποστηρίζοντας παράλληλα ότι “η ανεργία που αποτελεί det_giorkatzi1το σημαντικότερο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πολιτεία, μειώνεται και είμαι αισιόδοξη ότι τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ καλύτερα”. Οι τοποθετήσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις φοβερές αντιξοότητες που αντιμετωπίζει σήμερα ο κάθε εργαζόμενος, ο οποίος βλέπει τις επιχειρήσεις όπου εργάζεται να συρρικνώνουν κάθετα τον κύκλο εργασιών τους, κάποιες από αυτές να προχωρούν σε απολύσεις συρρικνώνοντας στο ελάχιστο το προσωπικό τους ή και να βάζουν λουκέτο. Οικονομικοί κύκλοι σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις της κας Γιωρκάτζιη δήλωσαν ότι λόγω των προβλημάτων που αντιμτώπισε πρόσφατα στην διελκυστίνδα της με το Προεδρικό, προφανώς δεν πέρασε έξω από γραφεία απασχόλησης για να δει με τα μάτια της το πραγματικό πρόσωπο της ανεργίας. Οι ίδιοι κύκλοι υποδεικνύουν ότι η ανεργία στην Κύπρο δεν μετριέται σωστά καθότι   οι μακροχρόνιοι άνεργοι δεν υπολογίζονται σωστα. Για την κυβέρνηση άνεργοι φαίνεται ότι είναι μόνο όσοι λαμβάνουν ανεργιακό επίδομας για έξι μήνες! Δυστυχώς δεν βλέπου ότι η οικονομική δραστηριότητα φθίνει και οι περισσότεροι κλάδοι, όπως κατασκευές, ξενοδοχειακή βιομηχανία , εμπόριο και υπηρεσίες φυτοζωούν. Αν δεν δουν το πρόβλημα κατάματα για να το αντιμετωπίσουν και αν δεν προβούν σε σωστή ακτινογράφηση και διάγωνση των πραγματικών προβλημάτων της οικονομίας, ώστε να συμβάλουν προγραμματισμένα και συντονισμένα στην ουσιαστική επίλυσή τους η κατάσταση θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα, τόνισαν οι ίδιοι κύκλοι.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική δραστηριότητα το 2015, η κ. Γιωρκάτζη υποστήριξε ότι σε συνάρτηση με την αναμενόμενη μικρή ανάκαμψη στην εγχώρια ζήτηση, οι αναθεωρημένες προβλέψεις τόσο του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Υπουργείου Οικονομικών για την οικονομική δραστηριότητα, αναφέρονται σε οριακή αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,5% περίπου σε πραγματικούς όρους, κάτι με το οποίο συμφωνεί και η ΚΤ.Ανέφερε ότι πιο αναθεωρημένες προβλέψεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρονται σε έλλειμμα της τάξης του 4,4% και 3%, αντίστοιχα και πρόσθεσε ότι αυτές οι αναθεωρήσεις καθιστούν σχετικά πιο ευοίωνες και τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις για το 2015, νοουμένου φυσικά ότι συνεχιστεί η συνεπής και συνετή υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού.
Αυτό δεν σημαίνει, συνέχισε, ότι οι πραγματικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να παραγνωρίζονται, όπως ούτε και η κοινωνική ευαισθησία του κράτους. Αντίθετα, το περαιτέρω ορθολογιστικό νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών θα επιτρέψει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την ουσιαστική στήριξη των δυσπραγούντων συμπολιτών μας.

Αναδιαρθρώσεις δανείων
Αναφερόμενη στις τράπεζες είπε ότι “δεν εξυπηρετείται σήμερα” ο ρόλος τους για διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και ανακοίνωσε ότι η ΚΤ “έχει στρατηγική να εφαρμόσει μέτρα ανάλογα με αυτά της ΕΚΤ ώστε να ωθήσουμε τις τράπεζες να διοχετεύσουν δανεισμό προς την πραγματική οικονομία πάντα με τρόπο βιώσιμο και με ζητούμενο τη δυνατότητα του δανειολήπτη της αποπληρωμής των δανείων”.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν θα ήθελε προς το παρόν να ανακοινώσει τα μέτρα.Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες θα παρελαύνουν πλέον μπροστά στο ΔΣ της ΚΤ για να αναφέρουν συγκεκριμένα τι έχουν κάνει για να εισπράξουν το λαβείν τους από τους μεγαλοοφειλέτες, ενώ ανακοίνωσε ότι η ΚΤ έχει στόχο να εφαρμόσει μέτρα για μείωση των δανειστικών επιτοκίων.
Αναφέροντας ότι τα αποτελέσματα της οικονομίας είναι πολύ καλύτερα από αυτά που είχαν υπολογίσει οι δανειστές, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι οι τελευταίες αναθεωρημένες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συρρίκνωση του κυπριακού ΑΕΠ κατά 2,8% το 2014 “φαίνονται πιο ρεαλιστικές”.
Ανέφερε επίσης μετά την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής, “η ΚΤ θα μπορέσει τώρα να επικεντρωθεί και να εγκύψει στο θέμα της αναδιαρθρωσης των δανείων που πρέπει να είναι λογικές, δίκαιες και βιώσιμες γεγονός που θα μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και που αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στα επιτόκια και στο γενικότερο οικονομικό κλίμα προς όφελος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων”.
“Επιδεικνύω πολλαπλάσια ευαισθησία στους μεγαλοοφειλέτες” και “οι τράπεζες θα παρελαύνουν πλέον μπροστά στο ΔΣ της ΚΤ για να αναφέρουν συγκεκριμένα για δάνειο προς δάνειο των μεγαλοοφειλετών τι έγινε προκειμένου να εισπραχθεί το λαβείν τους”, επισήμανε η Διοικητής της ΚΤ, σχολιάζοντας αντιδράσεις πολιτών ότι υπάρχουν μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν μεγάλα ποσά και ότι δεν τους ενοχλούν οι τράπεζες.
“Έχουν γίνει ορισμένες αναδιαρθρώσεις αλλά όχι σε βαθμό που είναι ικανοποιητικός”, ανέφερε και σημείωσε ότι η ΚΤ “βγαίνει έξω στις τράπεζες” για να εξετάσει πως οι τράπεζες κάνουν τις αναδιαρθρώσεις δανείων και “τι προφάσεις προβάλουν για να μην κάνουν τις αναδιαρθρώσεις”.
Αναφερόμενη στους τρεις στόχους όταν ανέλαβε Διοικητής της ΚΤ, η κ. Γιωρκάτζη είπε ο πρώτος ήταν η μεγάλη επιτυχία των τραπεζών στις συνολικές αξιολογήσεις της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι “αν δεν θα καταφέρναμε σε αυτόν τον δύσκολο τομέα θα ήταν καταστροφικό για την Κύπρο”.
Σε σχέση με την αναδιάρθρωση των δανείων και το υψηλό ποσοστό ΜΕΔ, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι έχει εκδώσει σχετική οδηγία και “στην προσπάθεια μας να την απλοποιήσουμε και να την εκσυγχρονίσουμε την αποστείλαμε σε διάφορες ομάδες ενδιαφερομένων, ενώ οι δανειολήπτες θεώρησαν πάρα καλούς τους όρους της οδηγίας”.Αυτό που απομένει, συνέχισε, είναι να την εφαρμόζουν οι τράπεζες.

Υψηλά δανειστικά επιτόκια
Η κ. Γιωρκάτζη ανακοίνωσε ότι “το ΔΣ της ΚΤ επεξεργάζεται τρόπους ώστε να διαμορφώσει μια πολιτική και να υποβοηθήσει τη μείωση των επιτοκίων κάτι που θα δώσει έναυσμα για τη δανειοδότηση ώριμων και βιώσιμων έργων”, προσθέτοντας ότι “τα δάνεια πλέον δεν πρέπει να δίνονται με αποκλειστικό κριτήριο την ύπαρξη εξασφάλισης αλλά με κύριο κριτήριο τη δυνατότητα του δανειολήπτη να αποπληρώνει τα δάνεια”.
Ένας εκ των λόγων που είναι υψηλά τα δανειστικά επιτόκια, σύμφωνα με την κ. Γιωρκάτζη, είναι το γεγονός ότι λόγω της διενέργειας των τεστ αντοχής και της ανάγκης να διατηρούν πρόσθετο κεφάλαιο για τα δάνεια που θα έδιναν οι τράπεζες, παρά το ότι είχαν ρευστότητα, δεν είχαν την επιθυμία να δανείσουν.
Ανέφερε επίσης ότι ένας άλλος λόγος είναι το ότι τα καταθετικά επιτόκια είναι υψηλά στην Κύπρο.Σημείωσε ότι η Τρόικα δεν έκανε αποδεκτή εισήγηση της ΚΤ για ρύθμιση της μείωσης των δανειστικών επιτοκίων.

Πώληση δανείων

Σε σχέση με την πώληση δανείων από τις τράπεζες σε τρίτους, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι οι αγορές δανείων θα μπορούν να γίνονται από οργανισμούς που θα υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς που υπόκεινται σήμερα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.Θα ρυθμίσουμε το θέμα της πακετοποίησης των δανείων και της πώλησης τους, σημείωσε.
Σύμφωνα με τον εκ των Ανώτερων Διευθυντών της ΚΤ Γιάγκο Δημητρίου, με νέα νομοθεσία δημιουργείται νέα κατηγορία εταιρειών οι οποίες θα πρέπει να έχουν την έγκριση της ΚΤ και θα καταγράφονται στο μητρώο των τραπεζών και για να μπορέσουν να παραχωρούν δάνεια θα υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς και οδηγίες που υπόκεινται σήμερα οι τράπεζες.Πέρα των εταιρειών που θα αγοράζουν δάνεια η νέα νομοθετική ρύθμιση “θα καλύψει και ένα πρόβλημα που υφίσταται σήμερα που είναι αυτοί που δανείζουν χρήματα και δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε περιορισμό”, πρόσθεσε.

Περιοριστικά μέτρα

Ανέφερε ότι το θέμα είναι αρμοδιότητα του Υπουργού Οικονομικών με εισήγηση του Διοικητή της ΚΤ και πρόσθεσε ότι “μετά την επιτυχή έκβαση των τεστ αντοχής διαπιστώνεται σταθεροποίηση του συστήματος” και “δεν υπάρχουν εκροές” καταθέσεων.Είπε ότι όταν υπάρξει η βεβαιότητα ότι η σταθεροποίηση είναι μόνιμη τότε θα αρθούν και τα τελευταία μέτρα για τη διακίνηση κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Ποσό μνημονίου για ενίσχυση τραπεζών

Σε σχέση με το ένα δισεκατομμύριο ευρώ που υπάρχει στο μνημόνιο για την ενίσχυση των τραπεζών, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι “μετά τα θετικά αποτελέσματα των τεστ αντοχής δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το ποσό”, κάτι που σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι το ποσό αυτό, το οποίο έχει υπολογιστεί στον εξωτερικό δανεισμό, δεν θα είναι μέρος του εξωτερικού δανεισμού μας, ο οποίος θα μειωθεί, ή θα χρησιμοποιηθεί για να εξοφληθούν άλλα δάνεια πιο ακριβά”.

Έρευνα για Λαϊκή Τράπεζα

Η Διοικητής της ΚΤ είπε ότι “μέχρι σήμερα υπήρχε η εκτίμηση και η εντύπωση από όλους ότι όταν διεξάγονται ποινικές ανακρίσεις δεν γίνονται άλλου είδους διερευνήσεις, ωστόσο, προσφάτως ο Γενικός Εισαγγελέας διατύπωσε την άποψη ότι τίποτε δεν εμποδίζει την διενέργεια εσωτερικών ερευνών, ακόμη και όταν υπάρχουν ποινικές ανακρίσεις”.Σε σχέση με την πρώην Λαϊκή Τράπεζα, ανέφερε ότι “εκ του αποτελέσματος κρίνοντας υπάρχει ένα μεγάλο σοβαρό ζήτημα και η ΚΤ θα εξετάσει το θέμα όπως ήδη ξεκινήσει να εξετάζει και την παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) προς την Λαϊκή Τράπεζα”.
Ωστόσο, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι δεν είναι του προκειμένου να πει “που θα επικεντρωθεί η έρευνα”, διαβεβαιώνοντας ότι “η έρευνα θα γίνει και είναι θέμα της ΚΤ να καθορίσει τους όρους εντολής”.
Σημείωσε ότι εάν από προκαταρκτικά ευρήματα της ΚΤ διαφανεί πως κάποιοι στην ΚΤ έχουν ευθύνη θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.Η κ. Γιωρκάτζη υπενθύμισε ότι “σύμφωνα με το μνημόνιο, είχε ζητηθεί από τις δύο τράπεζες, Κύπρου και Συνεργατισμό, να εξετάσουν τις συμπεριφορές στελεχών τους που οδήγησαν στην άσχημη κατάσταση και των δύο οργανισμών”, προσθέτοντας ότι “έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες από μέρους των τμημάτων εσωτερικού ελέγχου των δύο τραπεζών και υποβλήθηκαν στην ΚΤ”.Ανέφερε ότι στην επόμενη συνεδρία του ΔΣ της ΚΤ θα υποβληθούν οι εκθέσεις αυτές για να αποφασίσει “εάν θα σταλούν και στον Γενικό Εισαγγελέα”.Σε σχέση με τον ELA στην Τράπεζα Κύπρου, η Διοικητής της ΚΤ είπε ότι ανανεώνεται κάθε 15 μέρες και ο Διοικητής παρουσιάζει στοιχεία στο ΔΣ της ΕΚΤ που να πείθει τα υπόλοιπα 23 μέλη ότι πρέπει να δώσουν τη μη άρνηση τους για την συνέχιση της παραχώρησης του ELA και πρόσθεσε ότι στοιχεία που παρουσιάζονται στην ΕΚΤ είναι αν η τράπεζα είναι φερέγγυα και συστημική και αν υπάρχουν επαρκή εξασφαλίσεις για την παραχώρηση του ELA. Ανέφερε επίσης ότι κάθε μήνα προβαίνει σε παρουσίαση σχεδίου εξόδου της Τράπεζας Κύπρου από τον ΕΛΑ και σημείωσε ότι στόχος είναι μέχρι το 2017 ο ELA να μειωθεί στα 2δις.

Συμμετοχή κουρεμένων καταθετών στο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου

Αναφορικά με τη μη συμμετοχή του ΣΥΚΑΛΑ στο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι όπως είναι σήμερα η νομοθεσία τα μέλη ΔΣ μια εταιρείας εκλέγονται από Γενική Συνέλευση και πρόσθεσε ότι από τώρα και στο εξής η αξιολόγηση θα γίνεται με εμπλοκή της ΕΚΤ και θα είναι μια συνεχής διαδικασία.Ανέφερε ότι στην περίπτωση των μελών του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου ζητήθηκε γραπτώς από ΕΚΤ εάν ήθελε να εμπλακεί στη διαδικασία αξιολόγησης τους γιατί οι αιτήσεις είχαν προηγηθεί της 4η Νοεμβρίου όποτε τέθηκε σε εφαρμογή ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός και “μας είπαν πως οι αιτήσεις υποβλήθηκαν πριν από τις 4 Νοεμβρίου” και η αξιολόγηση έγινε από την ΚΤ.

Πλαίσιο αφερεγγυότητας

Σε σχέση με το πλαίσιο αφερεγγυότητας, ανέφερε ότι η ΚΤ έχει διαμορφώσει διάφορα σενάρια για τις επιπτώσεις που θα έχει στις τράπεζες αν για παράδειγμα η αξία της κατοικίας που θα προστατεύεται τεθεί σε ένα συγκεκριμένο ποσό.Ανέφερε ότι “τα σενάρια θα δοθούν στον ΥΠΟΙΚ για να κρίνει αν δοθούν παρακάτω και πρόσθεσε ότι “η ΚΤ θεωρεί ότι δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν” αυτά τα σενάρια.